Klasszikus

Megvan a Pilinszky 100 zeneműpályázat nyertese

2021.11.15. 10:05
Ajánlom
A győztes alkotást november 15-én este élőben is meghallgathatja a közönség, az ősbemutatót és a koncerten felcsendülő további, Pilinszky-témájú műveket a Bartók Rádió is közvetíti.

Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei májusban hirdetett pályázatot zenemű komponálására, melynek témája a költő A nap születése című verses meséje volt. A pályázatot neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó karmestere, Bánkövi Gyula, Hollós Máté és Tóth Péter Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzők voltak. Döntésük alapján a nyertes pályamű Csapó Gyula alkotása lett.

„A pályázatra nem is én, inkább a felelősségérzetem kattintott rá (soha nem szoktam pályázni). De ez most más volt. Ezt muszáj volt felvállalni. Közben a feleségem máris az ölembe tette a Mesék kötetét, benne A nap születésével.

Újraolvasva, azonnal elkezdtem felvázolni, csak kíváncsiságból… s mire észbe kaptam, megvolt a szöveg első harmadának énekszólama, néhány hozzáadott hangszeres hanggal

– olvashatók Csapó Gyula gondolatai a pályázattal kapcsolatban. A külföldön is elismert zeneszerző Párizsban, majd az Amerikai Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat. Zeneszerzést tanított a Princetoni Egyetemen és a Zeneakadémián is. Brácsaversenye "Az év zeneműve" lett 2009-ben.

Az új Csapó Gyula-mű ősbemutatója és egyben a díjátadó ünnepség is november 15-én, hétfőn, 19.30-kor lesz Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Ezen az estén a győztes kompozíció mellett elhangzik még Huszár Lajos Ikonok – Pilinszky János emlékére, Bánkövi Gyula A lemenő nap szálkamezejében, valamint Kurtág György Négy dal Pilinszky János verseire című darabja is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát az évfordulós hangversenyen Kovács János vezényli, közreműködik Meláth Andrea (mezzoszoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán) és Erdős Attila (bariton).

A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Fejléckép: Pilinszky János (Wikipedia/Eifert János)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.