Klasszikus

Megvan a Pilinszky 100 zeneműpályázat nyertese

2021.11.15. 10:05
Ajánlom
A győztes alkotást november 15-én este élőben is meghallgathatja a közönség, az ősbemutatót és a koncerten felcsendülő további, Pilinszky-témájú műveket a Bartók Rádió is közvetíti.

Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei májusban hirdetett pályázatot zenemű komponálására, melynek témája a költő A nap születése című verses meséje volt. A pályázatot neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó karmestere, Bánkövi Gyula, Hollós Máté és Tóth Péter Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzők voltak. Döntésük alapján a nyertes pályamű Csapó Gyula alkotása lett.

„A pályázatra nem is én, inkább a felelősségérzetem kattintott rá (soha nem szoktam pályázni). De ez most más volt. Ezt muszáj volt felvállalni. Közben a feleségem máris az ölembe tette a Mesék kötetét, benne A nap születésével.

Újraolvasva, azonnal elkezdtem felvázolni, csak kíváncsiságból… s mire észbe kaptam, megvolt a szöveg első harmadának énekszólama, néhány hozzáadott hangszeres hanggal

– olvashatók Csapó Gyula gondolatai a pályázattal kapcsolatban. A külföldön is elismert zeneszerző Párizsban, majd az Amerikai Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat. Zeneszerzést tanított a Princetoni Egyetemen és a Zeneakadémián is. Brácsaversenye "Az év zeneműve" lett 2009-ben.

Az új Csapó Gyula-mű ősbemutatója és egyben a díjátadó ünnepség is november 15-én, hétfőn, 19.30-kor lesz Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Ezen az estén a győztes kompozíció mellett elhangzik még Huszár Lajos Ikonok – Pilinszky János emlékére, Bánkövi Gyula A lemenő nap szálkamezejében, valamint Kurtág György Négy dal Pilinszky János verseire című darabja is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát az évfordulós hangversenyen Kovács János vezényli, közreműködik Meláth Andrea (mezzoszoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán) és Erdős Attila (bariton).

A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Fejléckép: Pilinszky János (Wikipedia/Eifert János)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.