Klasszikus

Megvan a Pilinszky 100 zeneműpályázat nyertese

2021.11.15. 10:05
Ajánlom
A győztes alkotást november 15-én este élőben is meghallgathatja a közönség, az ősbemutatót és a koncerten felcsendülő további, Pilinszky-témájú műveket a Bartók Rádió is közvetíti.

Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei májusban hirdetett pályázatot zenemű komponálására, melynek témája a költő A nap születése című verses meséje volt. A pályázatot neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó karmestere, Bánkövi Gyula, Hollós Máté és Tóth Péter Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzők voltak. Döntésük alapján a nyertes pályamű Csapó Gyula alkotása lett.

„A pályázatra nem is én, inkább a felelősségérzetem kattintott rá (soha nem szoktam pályázni). De ez most más volt. Ezt muszáj volt felvállalni. Közben a feleségem máris az ölembe tette a Mesék kötetét, benne A nap születésével.

Újraolvasva, azonnal elkezdtem felvázolni, csak kíváncsiságból… s mire észbe kaptam, megvolt a szöveg első harmadának énekszólama, néhány hozzáadott hangszeres hanggal

– olvashatók Csapó Gyula gondolatai a pályázattal kapcsolatban. A külföldön is elismert zeneszerző Párizsban, majd az Amerikai Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat. Zeneszerzést tanított a Princetoni Egyetemen és a Zeneakadémián is. Brácsaversenye "Az év zeneműve" lett 2009-ben.

Az új Csapó Gyula-mű ősbemutatója és egyben a díjátadó ünnepség is november 15-én, hétfőn, 19.30-kor lesz Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Ezen az estén a győztes kompozíció mellett elhangzik még Huszár Lajos Ikonok – Pilinszky János emlékére, Bánkövi Gyula A lemenő nap szálkamezejében, valamint Kurtág György Négy dal Pilinszky János verseire című darabja is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát az évfordulós hangversenyen Kovács János vezényli, közreműködik Meláth Andrea (mezzoszoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán) és Erdős Attila (bariton).

A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Fejléckép: Pilinszky János (Wikipedia/Eifert János)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.