Klasszikus

Megvan az idei év Dvořák-díjas karmestere

2014.11.12. 13:21
Ajánlom
Jiří Bělohlávek nemzetközi hírű cseh karmester kapja idén az Antonín Dvořák-díjat.

Bělohlávek a díjat vasárnap New Yorkban veszi át, ahol a Carnegie Hall koncertteremben a Cseh Filharmónia ünnepi előadását fogja vezényelni. Bělohlávek jelenleg a Cseh Filharmónia vezető karmestere. A Cseh Filharmónia New Yorkban Dvořák leghíresebb, IX. szimfóniáját adja elő, amely az Újvilág címet viseli. A szimfónia ősbemutatójára a 19. század végén éppen a Carnegie Hallban került sor.

A cseh komolyzene támogatására és Dvořák munkásságának népszerűsítésére hivatott díjat Daniel Herman cseh kulturális miniszter adja át a világhírű karmesternek. Az ünnepségen részt vesz Jan Hamácek, a cseh parlament alsóházának elnöke, valamint Antonín Dvořák unokája is. Az Újvilág szimfónia a világon Dvořák leggyakrabban játszott művei közé tartozik. A szerző amerikai látogatásának hatására írta meg a művet. A szimfónia eredeti kéziratát a New York-i Cseh Nemzeti Házban állítják ki ebből az alkalomból.

Jiří Bělohlávek 1946-ban született, és napjainkban nemzetközi szinten is a legelismertebb, legkeresettebb karmesterek közé tartozik a díjat adományozó prágai Klasszikus Zenei Akadémia, amely Dvořák Prágája címmel évente szintén nemzetközi hírű komolyzenei fesztivált rendez a cseh fővárosban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.
Vizuál

Vincent Van Gogh bőrébe bújik Willem Dafoe ebben az új filmben

A világhírű holland festőről rendezett életrajzi filmet Julia Schnabel. A főszerepben a Krisztus utolsó megkísértése és A szakasz című filmekből ismert Willem Dafoe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bfz

Arvo Pärt megkönnyezte a Fesztiválzenekar játékát

A klasszikus zene főpapját meghatotta, ahogyan a Budapesti Fesztiválzenekar és a Cantemus Vegyeskar a Te Deum című művét adta elő szeptember 21-én a Müpában.
Klasszikus szemle

Schiff András szerint ez a hangköz jellemzi Magyarországot

Schiff András évek óta nem lép fel Magyarországon, de még interjút sem nagyon ad a hazai sajtónak. Az Indexszel most kivételt tett, de csak írásban volt hajlandó válaszolni.
Klasszikus fesztivál

Rahmanyinov áll az első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29-től október 6-ig Budapesten és Debrecenben.
Klasszikus ajánló

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.