Klasszikus

Megvannak a 2012-es KLASSZ Tehetségek

2012.03.13. 15:24
Ajánlom
Ifj. Balázs János, Baráth Emőke, P. Szabó Dániel, Szegedi Csaba és az In Medias Brass karrierjét segíti a Zeneakadémia és a Hungarofest közös programja.

A támogatási lehetőséget idén negyedik alkalommal hirdették meg. 2009-ben még elsősorban határon túli tanulmányok finanszírozására lehetett pályázni, de mivel azóta "a külföldi lehetőségeket könnyebb lett megszerezni az Erasmus program segítségével és a pályázat elnyerése mindig esetleges, ezért mindennek a jelentősége összezsugorodott" - nyilatkozta dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a keddi sajtótájékoztatón. A jelen koncepció szerint promóciót és koncerteket biztosítanak a dr. Batta András elnökölte szakmai grémium által kiválasztott fiatal muzsikusoknak. Erre azért van szükség, mert "a diploma utáni pár évben dől el, hogy kiből, mi lesz. A Zeneakadémiának, mint iskolának pedig nemcsak az épp tanulmányaikat végző fiatalokat kell támogatnia, hanem a már végzett, kimagaslóan tehetséges zenészeket is be kell illesztenie az országimázsba, be kell vezetni őket a külföldi koncertéletbe, hogy tehetségükhöz méltón tudják folytatni pályájukat" - emelte ki a rektor.

A Hungarofesttel közös terveik között szerepel, hogy karrierirodát hoznak létre, melyben ezekért a célokért dolgoznak majd, intézményesített formában. További terv, hogy a jelenleg a Liszt Ferenc téren folyó rekonstrukció után (a munkálatokról készült, legfrissebb galériánk itt tekinthető meg) az épületet 2013. október 22-én ünnepi koncerttel nyitják majd, amelyen kiváló, fiatal tehetségek is bemutatkoznak.

Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója szerint a KLASSZ Tehetségek program elsődleges célja nem az, hogy a már külföldön koncertező ifjakat hazacsábítsák, hanem az, hogy itthon biztosítsanak gazdag koncertlehetőségeket számukra, melynek természetes velejárója egy-egy külföldi szereplés is. "Ezeknek a fiataloknak promóciós támogatásként olyan magyar és angol nyelvű bemutatkozó anyagot valamint CD-t biztosítunk, ami olyan magas színvonalú, hogy azzal koncertszervezőkhöz, menedzserekhez is be lehet kopogtatni. Ezekkel a kiadványokkal el tudják kezdeni az önmenedzselést addig, amíg nem csatlakozik hozzájuk egy impresszárió" - mondta az igazgatóasszony. A most kiválasztott tehetségek gálakoncertet is adnak április 13-án a Millenárison, ahova ennek jegyében számos koncertszervezőt és sajtómunkatársat is meghívtak.

A Hungarofestnek azonban nem ez az egyetlen vállalása napjainkban. Az EUYO ifjúsági zenekarba idén 111-en jelentkeztek, melyből 36 jutott tovább az előzetes válogatón. A napokban dől el, hogy pontosan ki vehet részt az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának munkájában. Az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar magyarországi koncertjét is szervezik, amire várhatóan ősszel, a pécsi Kodály Központban kerül sor. Folytatódnak a Csoki koncertek is. A nagy népszerűségre való tekintettel a budai Millenáris Fogadó mellett egy pesti helyszín, a Magyar Színház is bekapcsolódik az ingyenes családi sorozatba. Új projektként jelenik meg a Hungarofest kínálatában május 19-20-ig a Nagy Hangszerválasztó, melyen több hangszer - köztük klasszikus és népi - is megismerhető koncertek, hangszerbemutatók, Ringató-programok keretében. Dr. Batta András szerint ez egy olyan jellegű kezdeményezés, ami a magas szintű amatőrképzésre, a zene spontán élvezetére - nem versenyszerű elsajátítására - hívja fel a figyelmet, ami pozitív szemléletváltáshoz vezethet. Befejezésként a március 31-i, a Liszt-évet záró hangversenyre hívták fel a figyelmet, mint a 2011-es jubileumi forgatagon szerzett tapasztalatok elmélyítésére és a 2013-as Lajtha- és Kodály-emlékév átvezetőjére szolgáló hangversenyre.

És hogy mit lehet tudni magukról a KLASSZ tehetségekről? Azt, hogy P. Szabó Dániel kivételével 2011 végén mind Junior Prima díjban részesültek, az In Medias Brass-ról videót is készítettünk és ifj. Balázs Jánost is mikrofonvégre kaptuk, amikor tavaly ősszel harmadik lett a Liszt Ferenc emlékére rendezett budapesti Nemzetközi Zongoraversenyen. A művészek névjegyeit a nevükre kattintva olvashatják: ifj. Balázs János, P. Szabó Dániel, Baráth Emőke, Szegedi CsabaIn Medias Brass.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.