Klasszikus

Megvannak a Koncz János Hegedűverseny eredményei

2010.11.30. 14:59
Ajánlom
November 26-28. között rendezték meg Szombathelyen az alapfokú hegedűoktatás legfontosabb országos versenyét, amelynek díjazottjai alább olvashatók.

Az első korcsoportos versenyzők eredményei:

I. díj: Oláh Ernő
I. díj: Vörös Brendon

III. díj: Jeong Ye Bon
III. díj: Kovács Sára
III. díj: Könczei Zsombor
III. díj: Kuti Róbert

Különdíj:
Choi Yae Won
Dankó Ádám
Kiss Imola Villő
Kovács Alícia

Dicséretet kapott:
Bertalan Márton
Sárréti Márton
Szabó Kincső
Tichiti Naim

A második korcsoport díjazottjai:

I. díj: Králik Abigél
I. díj: Tóth Kristóf

II. díj: Korossy - Khayll Csongor

III. díj: Gaál Eszter
III. díj: Várallyay Eszter

Különdíj:
Agárdi Anette
Járóka Sándor

Dicséret:
Alföldi Nelli
Hévízi Virág Anna
Mari Dorottya

A harmadik korcsoport nyertesei:

I. díj: Váradi Gyula
I. díj: Somogyi Barnabás
I. díj: Tánczik Zsófia

II. díj: Albert Julianna

Dicséret:
Csanády Dávid
Csukly Tamás
Gulyás Dorottya
Kálmán Gergely Ferenc


Szombathelyen először 1974-ben rendeztek országos zeneiskolás versenyt, amelyet később Lukács Pál brácsaművész kérésére neveztek el egykori, fiatalon elhunyt tanáráról, Koncz Jánosról. A versenyhez 1976-ban csatlakoztak a zeneművészeti szakközépiskolák hegedűsei is, így a teljes hegedűs-paletta mutatkozott be a kezdeti szintektől a zeneakadémiai felvételi követelményeket is megugró hegedűsökig. 2004-től a Koncz János Hegedűversenyen már ismét csak zeneiskolás növendékek játszhatnak, a szakközépiskolások a Bárdos Alice versenyen indulhatnak.

Hogy több növendék neve ismerősen cseng, az nem véletlen, ugyanis Váradi Gyula és Králik Abigél is játszott az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete májusi koncertjén, sőt, Váradi Gyula a "Fesztiválzenekar a Zeneiskolásokért" november 29-i hangversenyén is felléphetett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.