Klasszikus

Megvannak a ZENE.ON pályázat nyertesei

2011.07.01. 15:28
Ajánlom
A májusban kiírt pályázatra négy kategóriában lehetett jelentkezni, szavazni a Facebook közösségi portálon lehetett.

Az E.ON Hungária Zrt. által meghirdetett két felhívás, a Liszt-évhez kapcsolódó ZENE.ON elnevezésű tehetségkutató és a Tetterő önkéntességi pályázat díjait csütörtökön adtak át Budapesten. A zenei amatőr tehetségkutató 500 ezer forintos közönségdíját az esztergomi Fenyves Krisztián kapta. A zsűri, amelynek az energiaszolgáltató munkatársain kívül Harcsa Veronika és Ittzés Tamás volt tagja, a 250 ezer forintos egyéni díjat a bajai Makaji Máté zongoristának ítélte oda. A nyertes Pécsett építészetet tanul és igen kreatívan dolgozta fel Liszt egyik művét. Ugyancsak 250 ezer forintos egyéni díjat kapott Barbarics Csanád, a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény zongorista növendéke.

A budapesti Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola Zenekara is 500 ezer forintot érdemelt ki, mert Devich Gergely, Dolfin Benedek, Harangozó Máté gordonka-, Dolfin Benjamin fagott- és Nguyen Vivien orgonajátékát a Facebook közönségének tetszési mutatója alapján a zsűri igen magasra értékelte a 14 évesnél fiatalabbak kategóriájában. Harcsa Veronika énekesnő kiemelte: az öttagú zenekar nagy és örömteli meglepetést szerzett neki felkészültségével, zene iránti odaadásával. Ugyanilyen összegű elismerést kapott a 13 értelmileg sérült fiatalból álló Parafónia Zenekar a 14 év fölöttiek korcsoportjában. Kreativitásáért kapott 100 ezer forintos különdíjat a debreceni Fábry Bálint, aki beküldött videójában három hangszeren is játszott.

A pénzdíjak átadása után koncertet adtak a nyertesek, valamint a Harcsa Veronika Quartet és a Bohém Ragtime Jazz Band a Vörösmarty téren. Emellett az idei Sziget fesztiválon a Fidelio Octopus Összművészeti Színpadán is felléphetnek a fiatal muzsikusok.

Az idei önkéntesség évéhez kapcsolódva meghirdetett E.ON Tetterő pályázat zsűrije - Szalay Kriszta, Radácsi László szakértő és F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője - a több száz jelentkező közül a Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Szakkollégiumának önkéntesei számára ítélte az 1 millió forintos fődíjat. A fiatalok Bonyhádon fognak hátrányos helyzetű családok lakásainak felújításában dolgozni. A közönségszavazatok alapján félmillió forintot kapott a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola önkéntes csapata, ők iskolájuk tornatermének felújítására fordítják a pénzt. Szalay Kriszta színésznő a díjátadón elmondta: úgy látja, érzelmileg nagy baj van a társadalom, ennek kiküszöböléséhez van szükség a hasonló kezdeményezésekre, az önkéntességre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.