Klasszikus

Megvannak az idei Fesztivál Akadémia Budapest dátumai

2023.02.28. 17:20
Ajánlom
Július 14. és 23. között ismét Budapestre figyel majd a zenei világ, ekkor rendezik a Kokas Katalin–Kelemen Barnabás művészházaspár szervezésében megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit, amelyeken a koncertek mellett a mesterkurzusoknak is fontos szerep jut.

Amikor nyolc évvel ezelőtt Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár az első fesztiválra készült, szó sem volt pandémiáról, világválságról vagy háborúról. Boldog békeidők voltak.

A fesztivál első öt évének története – mint minden emberi történet – tele volt kalandokkal.

2017­-ben a Zeneakadémia Nagytermében épült az orgona, ezért a Pesti Vigadó működött központi helyszínként, 2020­-ban pedig egy teljesen előkészített fesztiválprogramot kellett átalakítani a pandémia miatt, hogy végül magyar, illetve Magyarországon élő művészekkel két járványhullám között megvalósulhasson a fesztivál. Ki gondolta volna akkor, hogy mindezek után világunkat egy háború és egy súlyos válság is nehezíti majd, és még nagyobb szükség lesz a zene sokat emlegetett erejére? Ezt az erőt, összetartozást, a találkozásokat, a lélegzetelállító pillanatokat hozza el a Fesztivál Akadémia Budapestre ismét, 2023. július 14-23. között.

A nyitónapon a Fesztivál Akadémia Budapest stratégiai partnere, a Concerto Budapest a Fesztivál Akadémia Budapest nyolc vendégszólistájával lép fel egy koncerten. A műsorban Brahms Kettősversenyének két szólistája Boris Brovtsyn (hegedű) és Fenyő László (cselló), a karmester Kelemen Barnabás lesz. Beethoven Hármasversenyét három kitűnő szólista, Kelemen Barnabás (hegedű), Kian Soltani (cselló) és Shai Wosner (zongora) – egy izraeli egy iráni és egy magyar cigányprímás unokája –, adja elő, vezényel Keller András. Az est harmadik részében Mozart Sinfonia concertante című műve hangzik fel, a szólista Keller András és Kokas Katalin lesz, de az esten fellép egy Junior Príma-díjas énekes Marton Éva tanítványai közül. A koncerten elhangzik majd egy meglepetés mű is, ahol a Concerto Budapest kerül a rivaldafénybe, Keller András vezényletével.

Július 22-én a Bartók-nap zárásaként a Pannon Filharmonikusokkal három Bartók versenymű, három karmesterrel és szólistával hallható majd. A 2. hegedűverseny szólistája Kelemen Barnabás, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa lesz, akinek évek óta dédelgetett terve válik valóra azzal, hogy Magyarországon dirigálja a darabot.

A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, akit a mű felvételére még Kocsis Zoltán kért fel, mely terv sajnos már nem valósulhatott meg, ezért ezzel a művel Kocsis Zoltánra is emlékeznek majd.

A karmester Sunwook Kim lesz, aki a zongoraművészete mellett üstökösként robbant be a karmesteri pályára a komolyzenei világban. A harmadik mű a 3. zongoraverseny, melynek különlegessége, hogy itt zongoraművészként láthatjuk Sunwook Kimet, és a karmesteri pálca Kelemen Barnabás kezébe kerül.

Július 20-án a londoni Menuhin School Kamarazenekara európai turnéjának utolsó állomása Budapest lesz. Maxim Rysanov dirigál, az esemény pedig egy stratégiai kapcsolat kezdete lesz a Fesztivál Akadémia Budapest és a Menuhin School között. Ez is része annak a törekvésnek, hogy a Fesztivál Akadémia Budapest kapcsolatot létesítsen a világ nagy hírű zeneiskoláival. A cél, hogy intézményes úton is megismerjék a világban Budapest szellemi és kulturális közegét, légkörét, és megismerkedjenek a Liszt Ferenc Zeneakadémiával is. A Menuhin School igazgatójával egy kerekasztal-beszélgetés folyamán találkozhatnak majd az érdeklődők.

Brahms, Haydn és Bartók zenéjének megértésében segít, hogy a fesztivál során mesterkurzusokat adnak a magyar népzene és cigányzene legjobbjai is. Pál Istvan Szalonna és bandája, valamint Ifj. Sárközy Lajos és cigányzenekara fogja tanítani a világ minden tájáról érkező egyetemistákat, majd velük együtt lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében.

A fesztivál kiemelt eseménye lesz, hogy Vilde Frang norvég hegedűművész, a ma élő fiatal hegedűsgeneráció egyik legfénylőbb csillaga a Kelemen Kvartettel és a Söndörgő zenekarral egy ősbemutatóra készül.

Kurtág György a BMC-ben a Kelemen Kvartettel folytatja a már elkezdett összes Bartók Kvartett-ciklus alapos kidolgozását, melyet a közönség élőben és online is követhet majd.

Ezzel az egyedülálló online anyag – mely eddig kilencórányi mesterkurzust ölel fel – Bartók utolsó vonósnégyesével idén is tovább bővül.

A Fesztivál Akadémia Budapest, ahogy közönsége megszokhatta már, idén is kilép a hagyományos koncertek szokásos medréből. A megszokott helyszíneken kívül néhány különleges találkozási pont a teljesség igénye nélkül: a Széchenyi fürdőben zárt körű esemény lesz, a már híres és várva várt könyvtártúra folytatódik, és az Európa hajó is a fesztivál helyszíne lesz. A Fesztivál Akadémia Budapest egy mini univerzum, ahol műhelymunkák, szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, hangszer- és fényképkiállítások, kurzusok és próbák, matinékoncertek és büfés beszélgetések között vándorolva életre szóló élményekkel, barátságokkal gazdagodik az idelátogató. A fesztivál fő helyszíneként, mint eddig is, az Zeneakadémia szolgál.

Fontos kiemelni a zárónapot is: Viva „La Gitane”. Ősbemutatóra készül a Parno Graszt és ifj. Sárközi Lajos, akik először lépnek együtt színpadra.

Ifj. Sárközi Lajossal a tradicionális asztali cigányzenei blokkban fellép az összes ott tanuló egyetemista, ezzel életre hívják a nemzetközi egyetemisták száztagú cigányzenekarát.

A közönség összefüggéseket fog felfedezni Brahms g-moll zongoranégyese és Klarinétkvintettje, illetve a magyar tradicionális cigányzene gyökerei között. Elhangzanak majd a legvirtuózabb cigányzenei ihletésű, hegedűre írott darabok a fesztivál valamennyi hegedűművészének közreműködésével. Felcsendül majd többek között Ravel Cigány, Sarasate Cigánydalok, Kreisler La Gitane című műve, és különböző Carmen-fantáziák (Bizet, Hubay, Sarasate, Waxman). Ezen a napon több beszélgetésbe kapcsolódhatnak be a cigány kultúra iránt érdeklődők. Írók, néprajzkutatók és más művészeti ágak képviselői is bemutatkoznak majd.

A 2021-es fesztiválról Szabó Stein Imre készített kisfilmet, amely itt tekinthető meg:

Mesterkurzusok és oktatás

A mesterkurzusok és versenyek szerves részei a fesztiválnak. Marton Éva elfogadta a felkérést, és a fesztivál tíz napja alatt tanítani fogja a világ minden tájáról ide érkező fiatal énekeseket. A hegedűprofesszorok közül ki kell emelnünk a következő művészeket: Hagai Shaham, Mihaela Martin, Boris Brovtsyn, Augustin Dumay, Pauk György, Perényi Eszter. Ezek a professzorok mind a világ vezető egyetemeinek vezető hegedűtanárai, természetesen rajtuk kívül a két művészeti vezető is aktív részese lesz a tanításnak. A csellistákra is nagy figyelmet fordít a fesztivál. A külföldiek közül Leonid Gorokhov, Frans Helmerson, Kian Soltani, Christian-Pierre La Marca a világ vezető csellótanárai és a magyar csellóművészek közül Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós is tanítani fognak. Mindenképpen említést érdemel még néhány művész, akik nemcsak játszanak, hanem tanítanak is: Shai Wosner, Jose Gallardo, Würtz Klára, Balázs János, Várjon Dénes, Keller András, Andreas Ottensamer, Jonathan Cohen, Fejérvári Zsolt, Boldoczki Gábor.

Versenyek a Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében

Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató Előválogató, 2023 tavasz – újdonság a palettán, melynek célja fiatalok és tanáraik segítése, támogatása, felkészítése a versenyekre – az első lépcsőfok. Három csoportban, a legkisebbektől 15 éves korig indulhatnak rajta a fiatal zenészek, hegedűsök és csellisták. Jelentkezés a [email protected] címen név, kor és intézmény megjelölésével.

Hubay Jenő Hegedűverseny, 2023. november 17-19., Miskolc – A Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 22 év alatti hegedűsei számára rendezett megmérettetés. A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. A Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a 2024. júliusában megvalósuló V. Fehér Ilona Hegedűversenyre. Jelentkezés: https://fesztivalakademia.hu/hubay-jeno-hegeduverseny/

V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 5-13., Budapest – 22 évesnél fiatalabb hegedűsök számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, továbbá a lehetőség, hogy a versennyel egy időben, többek között a Zeneakadémián zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest 2024 próbáin és koncertjein részt vehessenek a versenyzők. Jelentkezés: https://fesztivalakademia.hu/iv-feher-ilona-nemzetkozi-hegeduverseny/

Fejléckép: Kelemen Barnabás (fotó/forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.
Klasszikus hír

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében, július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket.