Klasszikus

Megvannak az idei Fesztivál Akadémia Budapest dátumai

2023.02.28. 17:20
Ajánlom
Július 14. és 23. között ismét Budapestre figyel majd a zenei világ, ekkor rendezik a Kokas Katalin–Kelemen Barnabás művészházaspár szervezésében megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit, amelyeken a koncertek mellett a mesterkurzusoknak is fontos szerep jut.

Amikor nyolc évvel ezelőtt Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár az első fesztiválra készült, szó sem volt pandémiáról, világválságról vagy háborúról. Boldog békeidők voltak.

A fesztivál első öt évének története – mint minden emberi történet – tele volt kalandokkal.

2017­-ben a Zeneakadémia Nagytermében épült az orgona, ezért a Pesti Vigadó működött központi helyszínként, 2020­-ban pedig egy teljesen előkészített fesztiválprogramot kellett átalakítani a pandémia miatt, hogy végül magyar, illetve Magyarországon élő művészekkel két járványhullám között megvalósulhasson a fesztivál. Ki gondolta volna akkor, hogy mindezek után világunkat egy háború és egy súlyos válság is nehezíti majd, és még nagyobb szükség lesz a zene sokat emlegetett erejére? Ezt az erőt, összetartozást, a találkozásokat, a lélegzetelállító pillanatokat hozza el a Fesztivál Akadémia Budapestre ismét, 2023. július 14-23. között.

A nyitónapon a Fesztivál Akadémia Budapest stratégiai partnere, a Concerto Budapest a Fesztivál Akadémia Budapest nyolc vendégszólistájával lép fel egy koncerten. A műsorban Brahms Kettősversenyének két szólistája Boris Brovtsyn (hegedű) és Fenyő László (cselló), a karmester Kelemen Barnabás lesz. Beethoven Hármasversenyét három kitűnő szólista, Kelemen Barnabás (hegedű), Kian Soltani (cselló) és Shai Wosner (zongora) – egy izraeli egy iráni és egy magyar cigányprímás unokája –, adja elő, vezényel Keller András. Az est harmadik részében Mozart Sinfonia concertante című műve hangzik fel, a szólista Keller András és Kokas Katalin lesz, de az esten fellép egy Junior Príma-díjas énekes Marton Éva tanítványai közül. A koncerten elhangzik majd egy meglepetés mű is, ahol a Concerto Budapest kerül a rivaldafénybe, Keller András vezényletével.

Július 22-én a Bartók-nap zárásaként a Pannon Filharmonikusokkal három Bartók versenymű, három karmesterrel és szólistával hallható majd. A 2. hegedűverseny szólistája Kelemen Barnabás, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa lesz, akinek évek óta dédelgetett terve válik valóra azzal, hogy Magyarországon dirigálja a darabot.

A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, akit a mű felvételére még Kocsis Zoltán kért fel, mely terv sajnos már nem valósulhatott meg, ezért ezzel a művel Kocsis Zoltánra is emlékeznek majd.

A karmester Sunwook Kim lesz, aki a zongoraművészete mellett üstökösként robbant be a karmesteri pályára a komolyzenei világban. A harmadik mű a 3. zongoraverseny, melynek különlegessége, hogy itt zongoraművészként láthatjuk Sunwook Kimet, és a karmesteri pálca Kelemen Barnabás kezébe kerül.

Július 20-án a londoni Menuhin School Kamarazenekara európai turnéjának utolsó állomása Budapest lesz. Maxim Rysanov dirigál, az esemény pedig egy stratégiai kapcsolat kezdete lesz a Fesztivál Akadémia Budapest és a Menuhin School között. Ez is része annak a törekvésnek, hogy a Fesztivál Akadémia Budapest kapcsolatot létesítsen a világ nagy hírű zeneiskoláival. A cél, hogy intézményes úton is megismerjék a világban Budapest szellemi és kulturális közegét, légkörét, és megismerkedjenek a Liszt Ferenc Zeneakadémiával is. A Menuhin School igazgatójával egy kerekasztal-beszélgetés folyamán találkozhatnak majd az érdeklődők.

Brahms, Haydn és Bartók zenéjének megértésében segít, hogy a fesztivál során mesterkurzusokat adnak a magyar népzene és cigányzene legjobbjai is. Pál Istvan Szalonna és bandája, valamint Ifj. Sárközy Lajos és cigányzenekara fogja tanítani a világ minden tájáról érkező egyetemistákat, majd velük együtt lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében.

A fesztivál kiemelt eseménye lesz, hogy Vilde Frang norvég hegedűművész, a ma élő fiatal hegedűsgeneráció egyik legfénylőbb csillaga a Kelemen Kvartettel és a Söndörgő zenekarral egy ősbemutatóra készül.

Kurtág György a BMC-ben a Kelemen Kvartettel folytatja a már elkezdett összes Bartók Kvartett-ciklus alapos kidolgozását, melyet a közönség élőben és online is követhet majd.

Ezzel az egyedülálló online anyag – mely eddig kilencórányi mesterkurzust ölel fel – Bartók utolsó vonósnégyesével idén is tovább bővül.

A Fesztivál Akadémia Budapest, ahogy közönsége megszokhatta már, idén is kilép a hagyományos koncertek szokásos medréből. A megszokott helyszíneken kívül néhány különleges találkozási pont a teljesség igénye nélkül: a Széchenyi fürdőben zárt körű esemény lesz, a már híres és várva várt könyvtártúra folytatódik, és az Európa hajó is a fesztivál helyszíne lesz. A Fesztivál Akadémia Budapest egy mini univerzum, ahol műhelymunkák, szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, hangszer- és fényképkiállítások, kurzusok és próbák, matinékoncertek és büfés beszélgetések között vándorolva életre szóló élményekkel, barátságokkal gazdagodik az idelátogató. A fesztivál fő helyszíneként, mint eddig is, az Zeneakadémia szolgál.

Fontos kiemelni a zárónapot is: Viva „La Gitane”. Ősbemutatóra készül a Parno Graszt és ifj. Sárközi Lajos, akik először lépnek együtt színpadra.

Ifj. Sárközi Lajossal a tradicionális asztali cigányzenei blokkban fellép az összes ott tanuló egyetemista, ezzel életre hívják a nemzetközi egyetemisták száztagú cigányzenekarát.

A közönség összefüggéseket fog felfedezni Brahms g-moll zongoranégyese és Klarinétkvintettje, illetve a magyar tradicionális cigányzene gyökerei között. Elhangzanak majd a legvirtuózabb cigányzenei ihletésű, hegedűre írott darabok a fesztivál valamennyi hegedűművészének közreműködésével. Felcsendül majd többek között Ravel Cigány, Sarasate Cigánydalok, Kreisler La Gitane című műve, és különböző Carmen-fantáziák (Bizet, Hubay, Sarasate, Waxman). Ezen a napon több beszélgetésbe kapcsolódhatnak be a cigány kultúra iránt érdeklődők. Írók, néprajzkutatók és más művészeti ágak képviselői is bemutatkoznak majd.

A 2021-es fesztiválról Szabó Stein Imre készített kisfilmet, amely itt tekinthető meg:

Mesterkurzusok és oktatás

A mesterkurzusok és versenyek szerves részei a fesztiválnak. Marton Éva elfogadta a felkérést, és a fesztivál tíz napja alatt tanítani fogja a világ minden tájáról ide érkező fiatal énekeseket. A hegedűprofesszorok közül ki kell emelnünk a következő művészeket: Hagai Shaham, Mihaela Martin, Boris Brovtsyn, Augustin Dumay, Pauk György, Perényi Eszter. Ezek a professzorok mind a világ vezető egyetemeinek vezető hegedűtanárai, természetesen rajtuk kívül a két művészeti vezető is aktív részese lesz a tanításnak. A csellistákra is nagy figyelmet fordít a fesztivál. A külföldiek közül Leonid Gorokhov, Frans Helmerson, Kian Soltani, Christian-Pierre La Marca a világ vezető csellótanárai és a magyar csellóművészek közül Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós is tanítani fognak. Mindenképpen említést érdemel még néhány művész, akik nemcsak játszanak, hanem tanítanak is: Shai Wosner, Jose Gallardo, Würtz Klára, Balázs János, Várjon Dénes, Keller András, Andreas Ottensamer, Jonathan Cohen, Fejérvári Zsolt, Boldoczki Gábor.

Versenyek a Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében

Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató Előválogató, 2023 tavasz – újdonság a palettán, melynek célja fiatalok és tanáraik segítése, támogatása, felkészítése a versenyekre – az első lépcsőfok. Három csoportban, a legkisebbektől 15 éves korig indulhatnak rajta a fiatal zenészek, hegedűsök és csellisták. Jelentkezés a [email protected] címen név, kor és intézmény megjelölésével.

Hubay Jenő Hegedűverseny, 2023. november 17-19., Miskolc – A Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 22 év alatti hegedűsei számára rendezett megmérettetés. A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. A Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a 2024. júliusában megvalósuló V. Fehér Ilona Hegedűversenyre. Jelentkezés: https://fesztivalakademia.hu/hubay-jeno-hegeduverseny/

V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 5-13., Budapest – 22 évesnél fiatalabb hegedűsök számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, továbbá a lehetőség, hogy a versennyel egy időben, többek között a Zeneakadémián zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest 2024 próbáin és koncertjein részt vehessenek a versenyzők. Jelentkezés: https://fesztivalakademia.hu/iv-feher-ilona-nemzetkozi-hegeduverseny/

Fejléckép: Kelemen Barnabás (fotó/forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.