Klasszikus

Megzenésítették A walesi bárdokat

2011.03.03. 10:02
Ajánlom
Karl Jenkins walesi zeneszerző Arany János balladája nyomán készült művének ősbemutatójára június 21-én kerül sor a Müpában. A koncert fővédnöke maga Őfelsége Károly, Wales Hercege.

A hangversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Cardiffi Vegyeskar és az English Concert Singers ékezik a negyvenhét perces mű előadására. A koncert igazi különlegessége, hogy fővédnöke nem más, mint Őfelsége Károly, Wales Hercege, aki csak nagyon ritkán vállal el ilyen felkérést. Az öt évre szóló cím elfogadásában befolyásolta harmincketted résznyi magyar származása is, így először kerülhet sor arra, hogy az angol királyi család ily módon támogat egy magyar kezdeményezést. A hírt Greg Dorey brit nagykövet jelentette be a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az esemény további protokolláris vonatkozása, hogy a nemrég alakult, és június végén éppen Budapesten ülésező Európai Unió Tudományos Tanácsának huszonkét fője is részt vesz az ősbemutatón. Dr. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint „ezen a napon együtt ünnepeljük majd Arany Jánost és Walest, ami fontos szimbóluma az Európai Unió és ezen belül a soros magyar elnökség nemzetek között átívelő és összekapcsoló hídjának". Tiszteletbeli védnök továbbá Prof. Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Nagyszalonta és Montgomery polgármesterei.

A ballada kortárs zeneszerző általi megzenésítésének ötlete Irinyi Lászlótól származik, aki a Concert Masters International Ltd. vezetője. Választása Karl Jenkinsre, a walesi származású brit zeneszerzőre esett, akinek műveit világszerte nagy sikerrel játsszák az Egyesült Királyságtól Európán és Ázsián át egészen az USA-ig. Amolyan élő klasszikus ő, aki ma is szülőföldjén él Cardiff közelében. Jenkinst olyannyira megérintette Arany allegorikus balladája (amit Zollman Péter fordított le angolra), hogy azonnal elfogadta a felkérést.

Karl Jenkins video-üzenetében szerdán arról beszélt, hogy „a magyar és a walesi nép sorsa sokban hasonlít, hiszen mindkét nép nála dominánsabb nemzettel is határos, illetve tartották uralmuk alatt a történelem folyamán. A nemzeti trikolór színeinek azonossága, a Lánchíd egyes darabjainak walesben készült mivolta is kapcsolódási pontot jelent. Amikor Ferenc József, az ifjú osztrák császár 1857-ben, a 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni időkben először látogatott Magyarországra, dicsőítő művet várt az akkori legnagyobb magyar költőtől, Arany Jánostól. Edward király Montgomeryben hasonló, magasztaló költeményeket várt volna el 1277-ben a walesi bárdoktól. Ezek a momentumok nagyon ihletetté és könnyűvé tették számomra a munkát és olyan művet sikerült komponálnom, amelyben az eredetükre és nemzeti örökségükre méltán büszke kis népek szabadságvágyát ábrázolhattam a zene eszközeivel."

A szimfonikus zenekarra, vegyeskarra, tenor, szoprán és három további szólistára komponált, háromnyelvű librettóval (magyar, angol és walesi) rendelkező kantáta, szimfonikus ballada előtt a koncerten Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című műve is felcsendül Takács-Nagy Gábor vezényletével. A walesi bárdok projektről és a bemutató koncertről az S4C nevű walesi televíziós csatorna a Magyar Televízióval közös dokumentumfilmet készít. A művet több magyarországi és külföldi hangversenyen is bemutatják majd, így az hallható lesz Cardiff, Montgomery, Llangollen, Bangor, New York (New Jersey), Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Kassa, Pozsony, Dunaszerdahely, Leeds, London, Edinburgh, Glasgow, Cork, Szabadka, Munkács, Bécs, Salzburg, Tallinn, Vilnius, Riga, Krakkó, Varsó, Prága és Puerto Madryn (Argentína) városában. Ahogy Irinyi László mondta: „Ezzel a darabbal Arany János műveinek angolszász nyelvterületen való megismertetését segítjük és egyben anyanyelvünk elszigeteltségét lépjük át."

2011. június 21. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Karl Jenkins: A walesi bárdok - A civil kurázsi dicsérete - In Memoriam Arany János
Kodály: Psalmus Hungaricus

Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar, Debreceni Kodály Kórus, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Cardiffi Vegyeskar, English Concert Singers
Vez.: Karl Jenkins, Takács-Nagy Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.