Klasszikus

Meleg helyzet

2005.06.06. 00:00
Ajánlom
Rekkenő hőség, fülledt levegő, pihegő emberek: nyárdélutáni hangverseny a Zeneakadémia Nagytermében. Játékukkal elterelni a közönség figyelmét a kánikula csapásairól: nem kisebb feladat az előadók számára, mint egy zenei versenyen meggyőzni a zsűrit, hogy ők a legjobbak. A vasárnap délutáni koncert közönsége volt olyan szigorú, mint egy zenei versenyé! A Filharmónia Budapest Kht. ifjúsági bérleteinek tulajdonosai – érthetően – elsősorban gyerekek. Közülük pedig a legjólneveltebbek arcára is primer módon kiül az unalom, ha nem köti le őket, ami a színpadon zajlik.

A New London Consort azonban sikeresen szerepelt ezen a vizsgán. A világ legrangosabb régizene zenekarai közül egyedülállóan széles és színes középkori, reneszánsz és barokk repertoárjával emelkedik ki ez a nagyszerű együttes. Műsorválasztásuk a vasárnap délutáni hangversenyre egyszerre volt tudományosan megalapozott és élvezetes. Henry Purcell és kortársai zenéje feledhetetlen perceket okozott a nyomasztó meleg miatt sajnos csak gyér számban jelen lévő közönségnek.

A darabok között népszerű és kevésbé ismert művek egyaránt szerepeltek. Purcell Rondóját például együtt dúdolta a csembalós David Roblouval a hallgatóság néhány tagja. Nagy sikert aratott William Williams madárhangot utánzó két furulyára és kíséretre írt Szonátája is. Louise Strickland és az együttes vezetője, Philip Picket versenyt trilláztak egymással a közönség legnagyobb örömére. John Playford The Division Violin című gyűjteményéből két tétel hangzott el. A maga korában roppant népszerű John come kiss me now címűt Paula Chateauneuf kísérte theorbán.

A continuo szekció egyébként legtöbbször csellóból, csembalóból és theorbából állt. Nem gondoltam volna, hogy valaha azt fogom mondani egy csembalóra, hogy sok. Ebben a hangszer-összeállításban azonban néha az volt. Az angol theorba puha, hajlékony hangja csak színezte határozott zizegését. Pedig milyen érzékenyen, finoman játszott ezen a hosszú nyakú, 15 húrú hangszeren Paula Chateauneuf Francesco Corbetta Chaconejában! A gyönyörű „zsiráfgitárt” meg szerettem volna nézni közelről is a szünetben, de a húrok annyira érzékenyek a hőmérséklet-különbségre, hogy a művésznő csak a hangverseny végén hozta ki a Nagyteremből.

Gondolom, nem csak az instrumentumok, hanem gazdáik is érzékenyek voltak a nagy melegre, így a koncert végén – vastaps ide vagy oda – nem adtak ráadást. Talán lehűsítette őket a rektori folyosón tartott fogadás és az ebből az alkalomból rendezett reneszánsz-barokk ételfotó-kiállítás a Nagyszakácsi Királyi Szakácsversenyről.

(2005. május 29. 15:00 Zeneakadémia Nagyterme – A New London Consort hangversenye; Henry Purcell és kortársai, James Paisible, John Playford, Francesco Corbetta, John Baston, William Williams és John Weldon művei; km.: Philip Picket, Louise Stickland (furulya), Pablo Beznosiuk, Adrian Chandler (hegedű), Catherine Fissis (gordonka), David Roblou (csembaló), Paula Csateauneuf (theorba, gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.