Klasszikus

Melis és az idők

2003.07.15. 00:00
Ajánlom
Az ember néha nehezen tud számot adni cselekedeteiről. Nemrég például Karinthy Ferenc naplóját olvasgattam, és 1960-ból van egy bejegyzés a nap végéről, amely szerint: este a rádióban a megunhatatlan Sevillai borbély. Változnak az idők, akkor még egy rádióműsor naplóba foglalásra érdemes esemény volt. Többet Karinthy nem ír, de nem nagyon nehéz kideríteni, hogy melyik felvételt hallgathatta, mert 1960-ban az újdonság a rádió saját felvétele volt a darabról, Melissel, Rétivel, Székellyel és László Margittal. És ha nem is képzelem, hogy Karinthy Ferenc túlságosan sokat gondolkodott azon, hogy vajon milyen jelzőt is bigygyesszen a darab elé, mivel Hungaroton-lemezen, később CD-n magam is hallgatom úgy tizenöt éve a felvételt, azt hiszem, a megunhatatlan helytálló.

A régi felvételeknek az a legelső tanulságuk, hogy saját magukról szólnak, nemcsak a műről, vagyis Rossini mellett a magyar operajátszás egyik aranykoráról. A négy nagy név mellé még egy karmester is járul, Lamberto Gardelli, és ha a régi kritikáknak hihetünk, Gardelli vezénylése maga a csoda, megtisztítja a darabot, és közben életre kelti, feszes tempók, eleven muzsika. Ez az a pont, ahol nem sírja vissza az ember a régi időket, mert a rádiózenekar alapvetően úgy szól a lemezről, mint valami sípláda. És a nagyok? Réti József a gyönyörű hangjával, könnyű magasságaival tényleg rendkívüli adottság, de még rendkívülibb lenne, ha egy énektanár kivette volna ezt a permanens vibrálást a hangból, nem úgy szólnának már a recitativók is, mintha macskakövön biciklizne a művész. És Székely Mihály a fantasztikus mélységeivel, hangjának hatalmas méreteivel, hihetetlen játékkészségével, ahogy a gesztusokat hanggá változtatja. Csakhogy egy Rossini-szerep nemcsak mélységek, de magasságok kérdése is, nemcsak játék, de zenei formálás is, és ezekben már Székely nem kikezdhetetlen minőség. Szóval: változnak az idők.

Tanulságként be is érhetnénk ennyivel, ha nem Melis György énekelné Figarót. Mert ebben a pillanatban fölborul minden elmélet, Melis alakítása teljességgel korszerű, érvényes, nem kell hozzátenni, hogy „ahhoz képest”, vagy „abban az időben még”. Figarót mindig így kell énekelni, az alakítás mondhatni mai, ha lenne ma olyan énekes, aki így tudja elénekelni a szerepet. Melist hallgatva elfelejti az ember, hogy ez az operairodalom egyik legnehezebb szólama, olyan természetességgel oldja meg a Rossini-féle követelményeket, ahogy más a Boci, boci tarkát énekli. Nem a virtuozitásról szól Melis a szerepben, hanem mondja, énekli, közli a szerepet, minden szavát érteni lehet, pedig köztudottan őrültségeket kell dalban elbeszélni, olyasmit, hogy „előtte tágul az akadály”. Megteszi. És közben teljes az illúzió, egy zenés magyarázkodásban úgy akad el, hogy a hallgató nem tudja eldönteni harmincszori meghallgatásra sem, hogy tényleg elakadt, vagy csak játszik. Változnak az idők? Baj, nagy baj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.