Klasszikus

Méltó népünnepély Szegeden

2004.07.11. 00:00
Ajánlom
Több mint négyezren érkeztek pénteken este a szegedi Dóm térre, hogy közösen ünnepeljék a város nagyárvíz utáni újjáépítésének 125. évfordulóját. A program Juronics Tamás Új világ című koreográfiája volt, melyet a Szegedi Kortárs Balett számos vendégművésszel kibővített társulata adott elő. A bemutató egyben a Szegedi Szabadtéri Játékok ez évi nyitó előadása is volt. Az előadás a társulat harmadik, egyben legnagyobb szabású produkciója a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében.

Az ünnepi megnyitót sajnos drámai percek előzték meg a nézőtéren: közvetlenül az előadás előtt egy idős férfi - feltehetőleg a kánikula miatt lett rosszul. Újraélesztése után negyven perc alatt tudták stabilizálni az állapotát, csak ezt követően lehetett kórházba szállítani a Dóm térről. Ünnepi beszédét így meglehetősen megrendült hangon tudta megtartani Székhelyi József, a Szabadtéri Játékok főigazgatója és Botka László szegedi polgármester. A direktor arra a napra emlékezett, amikor a most szelíd Tisza elnyelte a várost. "A hetvenezres "vályogváros" pusztulása 1879 tavaszán a világ döbbenetét, a szegedi emberek élni akarása a népek csodálatát vívta ki. Szeged élni akart és újjászületett Párizs, London, Bécs, Berlin, Róma, Brüsszel és más nagyvárosok segítségével. Egyfajta európai összefogás született ekkor: hatalmas, ragyogó kultúrájú metropoliszok és meghitt, otthonos, nagy múltú óvárosok polgárai, arisztokratái egyaránt hittek abban, hogy a dél-alföldi sár borította romhalmazból, újra város lehet. Ez a hit, ez a szellem teremtette újjá Szegedet." Botka László polgármester 2004-et az újjászületés évének nevezte a megnyitón. "A Dóm tér ikertornya ugyanolyan fényes csillag Európa kék lobogóján, mint a Colosseum félkaréja, az Eiffel torony vagy a Westminster Apátság tömbje." Mindketten emlékeztettek Ferenc József biztató mondatára: Szeged szebb lesz, mint valaha. "A beteljesült jóslatot ünneplik a büszke utódok együtt Európával, a segítő városokkal, megmutatva az egész világnak, Szeged él és szebb, mint valaha" - hangzott el.

A Himnuszt a négyezres tömeg közösen énekelte a Dóm tér hatalmas nézőterén, majd a szintén monumentális színpadon megkezdődött az Új világ című, külön e célra létrejött előadás, melyet a közönség csak pénteken és szombaton láthatott. Juronics Tamás elmondása szerint az árvíz nem téma, hanem apropó volt az előadáshoz, de nem tagadta, a direktor kérte, hogy a víz, mint alapelem jelenjen meg a produkcióban. "A tűzzel párba állítva még hatásosabban tud megjelenni az összefogás, a két oldal egybekelése" - meséli a rendező a premier után. Elmondta azt is, hogy az előadásban 54 táncos lépett fel, ez pedig példátlan, legalábbis nagyon ritka a kortárs táncművészetben. A vendégművészek között számos, más társulatból ismert előadót fedezhettünk fel: a produkcióban kartáncosként lépett fel például a Bozsik Yvette társulat és a Közép-Európa Táncszínház nem egy szólistája.

A kétszáz fő közös munkájából létrejött produkció egyik legizgalmasabb közreműködője Ágens, a különleges hangjáról ismert énekművész volt, aki a tűzjósnő szerepét formálta meg a darabban. "Juronics Tamással a Nemzeti Színház nyitó előadásában dolgoztunk együtt először" - meséli. "Márciusban tárta elém elképzeléseit az Új világ című bemutatóról. A részvételen túl az első felvonás zenei világát is el kellett készíteni, melyre a társammal, Boudny Ferenc zeneszerzővel közösen vállalkoztunk. Szabad kezet kaptunk a rendezőtől, így minden korlát nélkül dolgozhattunk saját kútfőből." Miután elkészültek a kompozíciók, Ágens egymaga felénekelte a kórusokat, melyek bizonyos helyeken brácsaszólamokkal egészülnek ki. Ehhez énekelt szólóban az előadás közben, az egészet pedig négy fiatal ütős kísérte különféle hangszereken. A különleges látványosságokat felsorakoztató előadásnak így a hangzásvilága sem hétköznapi volt.

A darab két felvonása egyébként két ellentétes világban játszódott: az első a Tűz , második a Víz Birodalmában. Emiatt a két rész is élesen elkülönült egymástól, látvány- és hangzásvilágban egyaránt. A szünet után átrendezett színpadon hatalmas medencében, látszólag maximum 10-15 centiméter magas vízben táncoltak a szereplők. A korábbi, pokolvörös összhatású látványvilághoz képest ez egy meglehetősen lágyabb, éteri környezetnek tetszett. A zenét - Dvorak IX. (Újvilág) Szimfóniáját - a szünet után már a Szegedi Szimfonikus Zenekar játszotta, Gyüdi Sándor vezényletével. Az előadás a végére térben is kiteljesedett: hullámzó mozgásban a táncosok és a kék-fehér világítás (víz!) lepte el a nézőteret, az égben pedig tűzijátékkal köszöntötték a város ünnepét.

És ez csak a kezdet

A nagyárvíz 125. évfordulója alkalmából, valamint Magyarország uniós csatlakozásának köszöntésére a Szegedi Szabadtéri Játékok az árvíz utáni újjáépítést segítő európai városok egy-egy produkcióját tűzte műsorra ebben a szezonban. Brüsszelt a Crystal Dance Academy társulatának Rockquiem című táncestje képviseli július 15-én. Ezután a Berlini Szimfonikusok érkeznek Szegedre, az ő koncertjük július 18-án hallgatható meg a Dóm téren. Olaszországból érkeznek a Nabucco című Verdi-opera szólistái - a bemutatót július 23-án tartják Kesselyák Gergely karmester rendezésében. Másnap operagálán lépnek fel a neves operaénekesek, 25-én pedig újra látható lesz a fantasztikus zenei élményt és izgalmas színházi kísérletet garantáló Nabucco. Londont az ABBA együttes karriertörténetét feldolgozó show képviseli a szegedi seregszemlén, az Abbafever című koncert három ízben is műsoron szerepel. Johann Strauss nagyoperettjét bécsi művészek magyar nyelven adják elő, az Egy éj Velencében augusztus 6-án, 7-én és 8-án kerül bemutatásra. A rákövetkező hétvégén a szabadtéri esték párizsi hangulatban telnek, Jérome Savary: Zazou című, a 40-es évek francia sanzonjaira épülő darabját láthatja a közönség. Beethoven IX. szimfóniáját ajándékkoncertként játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melyen közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is. A Szabadtéri Játékok idei szezonja így tiszteleg hazánk uniós csatlakozása előtt. Az Európai Unió országainak dalait és táncait fűzi csokorba augusztus 20-án a SolidEUritas gála, míg az évadot augusztus 22-én az elmaradhatatlan, hagyományos Dómdixie Gála zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.