Klasszikus

Melyik 2011-es zenei videónk tetszett Önnek legjobban?

2011.12.31. 10:09
Ajánlom
A mögöttünk álló évben közel száz videót készítettünk, részben színházi, részben zenei témákban, utóbbiak közül csemegéztünk év végi visszapillantó sorozatunkban. Idézze fel a Fidelio.hu videói segítségével a 2011-es év kiemelkedő zenei eseményeit!

2011-ben töltötte be 85. életévét a kortárs zene egyik legkiemelkedőbb alakja, Kurtág György. A születésnapi koncertje előtti próbán a Telekom Zeneházban egykori tanítványait, jelenlegi kollégáit, műveinek talán legavatottab magyar tolmácsolóit, Keller Andrást és Csalog Gábort kérdeztük Az Op. 27 No. 2 (Kettősverseny) próbájának szünetében.

Február végén debütált a Zeneakadémia által életre hívott EUfónia - Közép-Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar. Az együttes egyik főpróbáján készült videón Liszt Ferenc Obermann völgye (La vallée d'Obermann) című zongoraművének Kocsis Zoltán féle átirata hallható, aki a próbát követően elmondta a fiatalokkal szerzett tapasztalatait is.

Március 18-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be Fekete Gyula a Liszt Év alkalmából komponált ötödik operáját. Az Excelsior! című félkomoly darab librettóját Papp András írta, aki így foglalta össze a történetet: "nem a zenészt látjuk, hanem egy olyan embert, aki válságos pillanatokban döntést hoz - elvileg lehetne bárki, de ami történik, az csak Liszttel történhetett". Hogy mi történt a főpróbán, azt láthatják videónkon:

A Zeneakadémia rekonstrukciós projektje több éves csúszásban van, de azért eredményei már vannak: március 10-én tartották az ősszel át is adott Wesselényi utca 52. szám alatti Ligeti György nevét felvett új épület bokrétaünnepét. Videónkon Batta András rektor és Lakatos Gergely főmérnök is megszólal.

Snétberger Ferenc óriási fába vágta a fejszéjét: a Norvég Alap és magyar állami források segítségével roma zenei szakkollégiumot alapított. A nyári és őszi kurzusokat megelőző egyik utolsó meghallgatáson Snétberger Ferenccel, az intézmény alapítójával is beszélgettünk.

Az év egyik legnagyobb zenés színházi durranásának ígérkezett A Budapesti Operettszínház és a soproni MKB Aréna együttműködésében augusztusban három alkalommal szabadtéren látható Miss Saigon. Ősztől a Nagymező utcában is megtekinthető a produkció - a kőszínházi változatban persze nélkülözni kell azt a helikoptert, ami részt vett a szereplőket bemutató sajtótájékoztatón.

 

Az operaházi Májusünnep díszvendége 2011-ben Renée Fleming volt. A gálakoncert előtti próbát követő sajtótájékoztatón Renée Fleming azt is elárulta, hogyan állította össze műsorát, melyből két Strauss zenekari-dal részletet mutatunk meg videónkon.

Június 29-én Bogányi Gergely zongoraművész lépett a Párizsi Nagyáruház Lotz-termének pódiumára a Kávéházi koncertek sorozat keretében. A műsoron főként Liszt-átiratok szerepeltek - ezekről, és Liszt életművéhez fűződő személyes viszonyáról kérdeztük Bogányi Gergelyt a koncert előtt, de videónkon természetesen a koncert ihletett pillanataiból is idézünk.

A Baráti Kristóf ötletéből kibontakozó, a három fiatal művész elgondolása mentén kialakított Tihanyi Zenei Napokon 28, tizennyolc év feletti diák tanulhatott és töltödhetett fel. A tábor életébe a július 17-i zárókoncert előtt két nappal bárki betekintést nyerhetett, így mi is felkerekedtünk, hogy tanárokat és növendékeket eddigi tapasztalataikról kérdezzük.

A nyáron végigkövettük a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott Valahol Európában készítésének folyamatát a válogatástól a premierig. Nézzék meg, milyen lett a kész előadás, milyen élményeket szereztek a gyerekek, és mit gondol Mácsai Pál és Keresztes Tamás a próbaidőszakról, illetve az általuk játszott karakterektől!

Szeptemberben rendezték meg a Liszt Ferenc emlékének szentelt Budapesti Nemzetközi Zongoraversenyt. Alexander Ullman első, Ilya Kondratiev második és ifj. Balázs János harmadik helyezett a gálakoncert főpróbáján nyilatkozott a Fideliónak - az interjúk között pedig a próba illetőleg a koncert részleteibe is beleforgathattunk.

 

A Budapesti Operettszínház októberi premierje a Cigányszerelem volt. A sajtótájékoztatón, ahol a darabból Vadász Dániel, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és Dolhai Attila is részleteket adott elő, Béres Attila rendező osztotta meg a jelenlévőkkel a darabról alkotott véleményét.

  

Szenzáció az év végére: a világon sehol nem került elő csaknem száz éve újabb hegedű a cremonai mester műhelyéből, de itthon most ez is megtörtént. A Stradivari tulajdonosa az Aranymúzeum, használója pedig Kokas Katalin, aki a sajtóbemutatón meg is szólaltatta a csodálatos hangszert.

A friss Junior Prima-díjas In Medias Brass rézfúvós kvintett december első napjaiban Arcangelo Corelli Karácsonyi concertójának átiratát rögzítették. Az éjszakába nyúló felvételen a Fidelio.hu kamerái is jelen voltak, két tétel között pedig megszólaltattuk a kvintett tagjait is, akik beszéltek sikereik titkáról, célkitűzéseikről, és arról is, miért éppen a Corelli-művet játsszák.

Melyik 2011-es zenei videónk tetszett Önnek a legjobban?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.