Klasszikus

Melyik volt az év klasszikus koncertje?

2010.12.24. 15:54
Ajánlom
Legfőbb ideje, hogy visszatekintsünk a 2010-es esztendőre. Sorozatunk első részében a klasszikus zenei koncertek felidézésére hívjuk olvasóinkat.

2010. január 16-án mutatták be Schönberg Mózes és Áron című operáját Kocsis Zoltán befejezésével. Malina János szerint "arra mindenesetre egyetlen meghallgatás is elegendő, hogy nagyon világosan érezzük: ezt a zenét később is szeretni fogjuk."

Február 21-én rendezte a Budapesti Fesztiválzenekar immár hagyományos maratonját, melynek középppontjában idén Beethoven állt. Rákai Zsuzsannának Várjon Dénes szólókoncertje nem, a Fischer Iván által dirigált Pastorale-szimfónia annál inkább tetszett.

Alig két nappal később, február 23-án Daniel Barenboim adott Chopin-estet a Müpában. A koncertet meghallgató Kovács Sándor nem volt teljesen elragadtatva, "mert nagyjából az történt, amire némi előzetes tapasztalat, DVD-koncertfelvétel alapján számított(am)."

Sűrű volt az évkezdet. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Molnár Szabolcs írása már a harmadik februári eseményt idézi fel. 26-án tartották a 60 éves MR Énekkar jubileumi koncertjét, ami kritikusunk szerint tulajdonképpen négynek volt tekinthető: "Túlzás nélkül állítható, hogy [...] bár végig egyetlen kórus állt a színpadon - négy eltérő világú együtteshez volt szerencsénk. Ez az élmény már önmagában is elegendő egy tanulságos estéhez."

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, április 4-én adott koncertet Emma Kirkby, Michael Chance és a Florilegium együttes, ám a nagysikerű előadás mégsem győzte meg kifinomult ízlésű és sokat látott kritikusunkat.

Elkerülhetetlen, hogy amikor karmesteri pálcát ragad egy elismert trombitaművész, némelyek susztert és kaptafát kiáltsanak. Az április 9-én ideiglenesen a MÁV Szimfonikusok élére álló Boldoczki Gábort nem csupán ünneplés fogadta - pedig lehet, hogy csak a műsor nem volt az igazi.

Május 28. ünnepnapként vonult be a vonós hangszerek kedvelőinek naptárába: Anne-Sophie Mutter látogatott Budapestre a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar kíséretében. Bírálónkat a ráadás vette le lábáról (Bach: Sarabande) "amelynek gyönyörű tollrajzszerűsége bebizonyította, hogy a művésznő robosztusan rátermett, rutinos játéka csodálatos költőiséggé képes oldódni."

A Miskolci Operafesztivál koncertjeinek sorában lépett fel Perényi Miklós és Perényi Benjamin. A forró nyári délután tudósítónkra felemás benyomást gyakorolt, ide kattintva megtudhatják, miért.

A nyár jelentős eseménye volt Kurtág Colinda-Baladájának magyarországi bemutatója, melyre a szombathelyi Bartók Fesztiválon került sor júlus 8-án. Az ígéretes alkalmat a betegség miatt a szereplést lemondani kényszerülő Peskó Zoltán hiánya árnyékolta be.

Az őszi szezon egyik legütősebb hangversenyének a Strasbourgi Ütőegyüttes fellépése ígérkezett. A legendás hírű formációt a közönség azonban hűvösen fogadta, talán mert "számos ütőegyüttessel ellentétben a strasbourgiak nem látványos, hatásvadász, könnyű és 'közönségbarát' műveket választottak, hanem nagyszabású, szellemi és játéktechnikai értelemben egyaránt nehéz, fajsúlyos alkotásokat."

"Érdekes repertoár, nagyszerű énekes, remek, ám kissé kiszámíthatatlan zenekar - vajon kell-e ennél több egy kellemes péntek estéhez?" Október 22-én, Ian Bostridge és az Europa Galante koncertjének napján nem kellett.

A Chopin-év alkalmából Bogányi Gergely nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy november utolsó hétvégéjén szinte megállás nélkül végigjátssza a zongora poétájának szinte összes művét. Kritikusunk féltávig kísérte a produkciót és egyenesen a Chopin-bicentenárium ékkövének minősítette.

Hónapokkal korábban elfogytak a jegyek Gidon Kremer és az Orosz Nemzeti Zenekar december 15-i hangversenyére. Az idősödő hegedűművész és a dirigens (Mihail Pletnyov) egyáltalán nem győzte meg bírálónkat, igaz, a közönség más véleményen volt.

Ön melyik koncertet választaná a 2010-es év legemlékezetesebb klasszikus zenei eseményének? Ha nem szerepelne a választható hangversenyek között az Önre legnagyobb hatást gyakorló koncert, írja meg hozzászólásban!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.