Klasszikus

Menahem Pressler az ICMA életműdíjasa

2011.03.02. 12:00
Ajánlom
A MIDEM-díj folytatásaként kiadott International Classical Music Awards (ICMA) életműdíját veheti át a zongoraművész április 6-án.

"Több mint 500 CD- és DVD-produkció közül, a legszigorúbb szakmai kritériumok figyelembe vételével választottuk ki a győzteseket" - mondta Remy Franck, a zsűri elnöke. "A hanglemezipar válságáért is felelős kommercializálódás teljesen hidegen hagy minket: kizárólag a művészi és hangfelvételi minőséget vizsgáljuk. Ez a szakmaiság az alapja annak a várakozásunknak, hogy az ICMA három-öt év alatt a világ egyik legmagasabb presztízsű, érdekcsoportoktól független zenei elismerésévé váljon" - tette hozzá a luxemburgi Pizzicato magazin főszerkesztője.

Az életműdíjat idén Menahem Pressler zongoraművész, a világhírű Beaux Arts Trio alapítója veheti át a finnországi Tamperében. Az év művésze Esa Pekka Salonen finn karmester-zeneszerző; az év fiatal művésze David Kadouch francia zongorista lett. Az év hanglemezkiadójának a brit Chandos Recordst, klasszikus zenei honlapjának pedig a Berlini Filharmonikusok nagyszabású vállalkozását, a Digitális Koncerttermet választották. Az év legkülönlegesebb teljesítménye, a Jean Sibelius műveiből készült összkiadás a svéd BIS kiadó nevéhez fűződik. Az év hanglemeze René Jacobs vezényletével A varázsfuvola, a Mozart-felvétel az opera kategória győztese is.

Külön kategóriát képviselnek a DVD-k. Wagner A Nibelung gyűrűje tetralógiája nyerte el a zsűri tetszését, a felvétel a valenciai Reina Sofia Koncertközpontban Zubin Mehta vezényletével készült, rendező: a La Fura dels Baus társulat. A dokumentumok között Christopher Nupen két munkája nyert: Csajkovszkij asszonyai és Sors.

A tizenkét tagú nemzetközi zsűriben a kelet-közép-európai régiót Retkes Attila, a Gramofon című szaklap alapítója és felelős kiadója képviseli. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.