Klasszikus

Mendelssohn: Paulus

2014.05.12. 15:31
Ajánlom
A húszéves Óbudai Danubia Zenekar jubileumi évadának második félévi sorozata lesz látható a Zeneakadémián május 28-án.

A zsidó vallásról protestáns hitre áttérő Mendelssohn számára a Saulusból Paulusszá váló apostol története messze nem pusztán zenei alapanyagként szolgált, amikor a katolikus Düsseldorfban tartott Alsó-Rajnai Fesztivál számára elkezdett dolgozni Paulus című oratóriumán. Az 1836-ban bemutatott nagyszabású darab, amely intenzíven merít a Bach és Händel nevével fémjelzett oratóriumhagyományból, Mendelssohn talán legszemélyesebb alkotása, s persze az életmű egyik csúcsa. Az Óbudai Danubia Zenekar élén, válogatott szólistákkal és világszínvonalú kórusával, a Purcell Kórussal most Vashegyi György nyújtja értő olvasatát e felemelő darabnak, amely nem pusztán zenei tanulságokkal szolgálhat számunkra.

A Paulus a 19. század oratórium-esztétikájának kiindulópontjává vált. A Mendelssohn előtt álló történeti modell lényegében egy hibridműfajú darab lehetett, melyben sajátos keveréket alkotott a bachi passió-zene és az ünnepélyesebb hangütésű händeli oratórium. Az önkritikus szerző a premier után így fogalmazott: „voltak benne jobban sikerült részek, s voltak kifejezetten rosszak is. Remélem, hogy a második oratóriumom jobban sikerül majd". A romantikára oly jellemző értékelés, mely szerint a koncertterem templommá változott - miként a Máté-passió felújításakor, 1829-ben - tökéletesen egybevágott Mendelssohn zeneszerzői szándékaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!