Klasszikus

Menni, vagy maradni?

2004.08.30. 00:00
Ajánlom
Március 15-én nyílik meg az Orbán-kormány presztízsberuházásaként 2002-ben építeni kezdett Művészetek Palotája. A 31 milliárd forintba kerülő, a TriGránit csoporthoz tartozó Arcadom Építőipari Rt. kivitelezésében megvalósulandó épületegyüttesébe a Hagyományok Háza helyett a Nemzetei Táncszínház költözik. A Ludwig Múzeum is fontolgatja, beköltözik-e a technikailag egyébként kifogástalan épületbe. Az egyetlen biztos lakó, a Nemzeti Filharmonikusok.

Befejezéséhez közeledik a pesti Dunaparton, a Nemzeti Színház szomszédságában épülő Művészetek Palotája. A 2002-es alapkőletétel óta sokat változott az intézmény koncepciója. Az eredeti tervek szerint a Duna parti épületben kapott volna helyet egy új alapítású múzeum, a Modern Magyar Művészeti Múzeum (4M). Ide költözött volna az Állami Népiegyüttest is magában foglaló Hagyományok Háza, és a Nemzeti Filharmonikusok. Jelenleg úgy tűnik, csupán ez utóbbi költözik a március 15-én nyíló épületkomplexumba.

A 31 milliárd forintos beruházás a TriGránit csoporthoz tartozó Duna Sétány Székház kft. fejlesztésében, az Arcadom Építőipari Rt. kivitelezésében valósul meg. Az állam 10 év alatt törleszti az épület értékét, ekkor kerül a tulajdonába, de a kulturális minisztériummal folynak a tárgyalások, hogy 30 évre emeljék ezt az időt. A műszaki átadás 2004 szeptemberében kezdődik, az év végére az intézmények használatba vehetik az ingatlant, a hivatalos megnyitó előtt már januártól a közönséget is várják, elsősorban komolyzenei programokkal. 2005-ben 1 milliárd forintot szán a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kizárólag a programok finanszírozására. Az épület üzemeltetésére és a programok szervezésére a NKÖM létrehozta a Művészetek Palotája kft-t.

Az épület három különböző funkciójú egységből áll, a 4 500 négyzetméteres kiállítóteret, ezen felül előadótermet, könyvtárat, médiatárat és munkaszobákat magába foglaló együttes a Modern Magyar Művészeti Múzeumnak (4M) adott volna helyet. Az Orbán-kormány kulturális kormányzatának koncepciója szerint az új múzeum, az akkor egyébként örökösödési per alatt álló Vasilescu-gyűjteményre és a Magyar Nemzeti Galéria modern magyar anyagára épült volna. A terv ellen szinte az egész művészettörténeti szakma tiltakozott, mondván, egy újonnan alapított modern művészeti múzeumnak nem a XX. századot kell bemutatni, hanem az elmúlt néhány évtized legprogresszívebb irányzataira kell építkezni, lehetőleg nemzetközi keretbe ágyazva kell bemutatni a magyar művészetet. A kormányváltás után Görgey Gábor kulturális miniszter szakmai bizottságot hozott létre az új múzeum koncepciójának kialakítására. Miután senki sem kívánt milliárdokat költeni műtárgyak vásárlására és egy új intézményi struktúra felépítésére, megszületett a kompromisszumos megoldás: a Ludwig Múzeum kapta meg az új teret. Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója lapunk kérdésére elmondta, ők is fontolgatják, hogy beköltözzenek-e az új épületbe, különösen, hogy a Művészetek Palotája kft. nemrégiben - a múzeummal történt konzultáció nélkül - bejelentette, az általa kiírt fotópályázat nyerteseinek alkotásaiból álló fotó kiállítással nyílik új helyén a múzeum. Néray Katalin hangsúlyozta, csak abban az esetben költöznek a Művészetek Palotájába, ha garanciákat kap, hogy a kft. nem szól bele a múzeum szakmai koncepciójába.

A Magyar Állami Népiegyüttest is magába foglaló Hagyományok Háza számára színházterem, munkaszobák és a népi mesterségeket bemutató helyiségek épültek 14 400 négyzetméteres alapterületen. A színházterem 750 négyzetméteres színpaddal és 453 férőhelyes nézőtérrel rendelkezik. A Hagyományok Háza vezetése június végén bejelentette, nem költözik a Duna-partra, hanem továbbra is a Fő utcai Budai Vigadóban kíván maradni. Ugyanis az új létesítmény programjaiért felelős Művészetek Palotája kft. olyan többlet jogosítványokat kapott, amely veszélyezteti a Hagyományok Háza önállóságát. Sérelmezték továbbá, hogy a színházterem üzemeltetési jogát is megvonták tőlük. Augusztus közepén derült ki, hogy helyettük a Nemzeti Táncszínház lesz az új lakó. Török Jolán, a táncszínház igazgatója elmondta, ígéretet kaptak, hogy eddigi játszóhelyüket, a volt Várszínházat is megtarthatják, ahol kis létszámú profi együttesek lépnének fel. Tehát a Nemzeti Táncszínház is több lábon akar állni a jövőben.

A Zoboki Gábor tervei szerint felépült épület egyetlen, a kezdetektől mindeddig kitartó leendő lakója a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár. A csaknem húszezer négyzetméteres épületrészben kapott helyet az 1600 nézőt befogadó Nemzeti Hangversenyterem, melyre valóban égető szükség volt, hiszen a Zeneakadémián kívül Budapesten nincs kifogástalan akusztikájú hangversenyterem. Hogy az új terem ilyen lesz-e, az természetesen akkor derül ki, amikor az első zenekar próbálni kezd, de az építők mindent megtettek a siker érdekében. Elsőként azzal, hogy a világhírű Artec akusztikai cégre bízták a tervezést. A 25 méter magas, ugyanannyi széles és 52 méter hosszú - úgynevezett cipős doboz alakú - terem jelentős eleme a koncertpódium felett elhelyezkedő, nézőtérre is benyúló, mozgatható szárnyú hangvető ernyő, mely a változtatható akusztikát szolgálja. Mint ahogyan a pódium és az oldalfalak mentén elhelyezett zengőkamrák rendszere is különféle zeneművek más-más akusztikus igényét elégíti ki, melyek nagyméretű ajtók mozgatásával a koncertterem térfogatát és ezzel az utórezgési időt is módosítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.