Klasszikus

Mesék helyett valós helyzetek

2004.10.05. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztiválhoz is kötődő Svédületes! elnevezésű programsorozat részeként új gyermekszínházi repertoárt mutat be a Kolibri, melynek előkészületei már javában folynak. Cristina Gottfridsson kortárs svéd szerző darabját a skandináv országban élő magyar színházi rendező, Benedek Judit állítja színpadra a Kolibri Pincében.

A Kirúgberúg címen október 16-án bemutatandó darabot jóllehet, 12 éven felülieknek ajánlja a színház, felső korhatárt nem húztak, és talán nem is véletlen, hogy az előadás esti programként kerül a repertoárra, hét órától játsszák. Cristina Gottfridsson drámájának eredeti címe Alkohol - ez, és hogy gyermekszínház mutatja be, talán már sejteti, hogy a darab elsődleges témája a család. A Svédületes! programsorozat sokkolóan naturalista jeleneteket is tartalmazó gyerekszínházi előadása a kortárs svéd gyerekszínház fontos irányzatát mutatja be, ami jelentősen eltér a magyar hagyományoktól - írja a színlap. A Kirúgberúg kemény, gyerekszínházban ritkán látható témának, a széteső családokban, alkoholista szülők mellett felnövő gyermekek helyzetének szentel figyelmet.

A darab főszereplője egy 11 éves kislány, Nickan, aki erejét meghaladó erőfeszítéseket tesz azért, hogy leplezze szégyenét: anyja alkoholizmusát. Így neki kell összetartania a családot, megvonva magától a gyermekkor örömeit, kalandjait, ábrándjait. Egyetlen támasza egy rongybaba, aki beszélgetőtárs, kommentátor és jóbarát egyszemélyben. A Kolibri Pince előadásában az anyát Kubik Anna, a kislányt Megyes Melinda, a rongybabát pedig Szanitter Dávid fogja alakítani - a premiert a Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 16-án tartják. A magyar származású rendező, Benedek Judit évtizedek óta él Svédországban. Most az Alkohol című darab miatt utazott haza a próbaidőszak erejéig. Reméli, a magyar gyerekek közül nem fognak sokan saját maguk történetére ismerni az előadás láttán, hiszen egy igazán magányos és zárkózott kislányról szól a darab. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a színházi környezetben nem annyira kemény a történet, mint maga az alapszituáció, ami viszont a világon mindenfelé hétköznapi ügy. "Ahol csak lehet, próbálunk humorral közelíteni, természetesen mi sem nyomasztani akarjuk a közönséget, csak felhívni a figyelmet olyan családokra, ahol az alkohol minden napot megmérgez." A rendező már nem egy alkalommal dolgozott együtt a darabot író Cristina Gottfridssonnal, akit fiatal és fiatalos, felkapott szerzőnek ismer. "Nem meséket, fantáziákat talál ki, hanem valós, felismerhető helyzeteket, történeteket ültet át a gyermekszínház nyelvére - stílusa mellett erről is megismerhető." Ugyanakkor ez ma a svéd ifjúsági irodalom és gyermekszínház fő iránya - teszi hozzá.

A gyermekszínház modern felfogása szinte megköveteli, hogy profi, felnőtt színészek játsszák a darabok szerepeit, ez Benedek Judit szerint éppen olyan magától értetődő itthon, mint külföldön. A Kolibri számos produkciójában lépnek fel országosan ismert, profi színművészek, Molnár Piroska és Udvaros Dorottya főszereplésével évek óta játszanak előadásokat. Most Kubik Anna mellett lép fel Szanitter Dávid és Megyes Melinda - utóbbi a 12 éves kislány szerepét alakítja majd. "Ezt a szerepet sem tudnánk eljátszatni egy gyermekszereplővel" - meséli a rendező. "Látszik persze a korkülönbség, főleg, hogy azt kértem tőle, ne úgy viselkedjen, mint egy 12 éves. Muszáj hitelesen elmondanunk, hogy ennek a gyereknek az élete nem vidám, ugyanis nem csak happy enddel végződő történeteket ismer."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.