Klasszikus

Mesék helyett valós helyzetek

2004.10.05. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztiválhoz is kötődő Svédületes! elnevezésű programsorozat részeként új gyermekszínházi repertoárt mutat be a Kolibri, melynek előkészületei már javában folynak. Cristina Gottfridsson kortárs svéd szerző darabját a skandináv országban élő magyar színházi rendező, Benedek Judit állítja színpadra a Kolibri Pincében.

A Kirúgberúg címen október 16-án bemutatandó darabot jóllehet, 12 éven felülieknek ajánlja a színház, felső korhatárt nem húztak, és talán nem is véletlen, hogy az előadás esti programként kerül a repertoárra, hét órától játsszák. Cristina Gottfridsson drámájának eredeti címe Alkohol - ez, és hogy gyermekszínház mutatja be, talán már sejteti, hogy a darab elsődleges témája a család. A Svédületes! programsorozat sokkolóan naturalista jeleneteket is tartalmazó gyerekszínházi előadása a kortárs svéd gyerekszínház fontos irányzatát mutatja be, ami jelentősen eltér a magyar hagyományoktól - írja a színlap. A Kirúgberúg kemény, gyerekszínházban ritkán látható témának, a széteső családokban, alkoholista szülők mellett felnövő gyermekek helyzetének szentel figyelmet.

A darab főszereplője egy 11 éves kislány, Nickan, aki erejét meghaladó erőfeszítéseket tesz azért, hogy leplezze szégyenét: anyja alkoholizmusát. Így neki kell összetartania a családot, megvonva magától a gyermekkor örömeit, kalandjait, ábrándjait. Egyetlen támasza egy rongybaba, aki beszélgetőtárs, kommentátor és jóbarát egyszemélyben. A Kolibri Pince előadásában az anyát Kubik Anna, a kislányt Megyes Melinda, a rongybabát pedig Szanitter Dávid fogja alakítani - a premiert a Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 16-án tartják. A magyar származású rendező, Benedek Judit évtizedek óta él Svédországban. Most az Alkohol című darab miatt utazott haza a próbaidőszak erejéig. Reméli, a magyar gyerekek közül nem fognak sokan saját maguk történetére ismerni az előadás láttán, hiszen egy igazán magányos és zárkózott kislányról szól a darab. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a színházi környezetben nem annyira kemény a történet, mint maga az alapszituáció, ami viszont a világon mindenfelé hétköznapi ügy. "Ahol csak lehet, próbálunk humorral közelíteni, természetesen mi sem nyomasztani akarjuk a közönséget, csak felhívni a figyelmet olyan családokra, ahol az alkohol minden napot megmérgez." A rendező már nem egy alkalommal dolgozott együtt a darabot író Cristina Gottfridssonnal, akit fiatal és fiatalos, felkapott szerzőnek ismer. "Nem meséket, fantáziákat talál ki, hanem valós, felismerhető helyzeteket, történeteket ültet át a gyermekszínház nyelvére - stílusa mellett erről is megismerhető." Ugyanakkor ez ma a svéd ifjúsági irodalom és gyermekszínház fő iránya - teszi hozzá.

A gyermekszínház modern felfogása szinte megköveteli, hogy profi, felnőtt színészek játsszák a darabok szerepeit, ez Benedek Judit szerint éppen olyan magától értetődő itthon, mint külföldön. A Kolibri számos produkciójában lépnek fel országosan ismert, profi színművészek, Molnár Piroska és Udvaros Dorottya főszereplésével évek óta játszanak előadásokat. Most Kubik Anna mellett lép fel Szanitter Dávid és Megyes Melinda - utóbbi a 12 éves kislány szerepét alakítja majd. "Ezt a szerepet sem tudnánk eljátszatni egy gyermekszereplővel" - meséli a rendező. "Látszik persze a korkülönbség, főleg, hogy azt kértem tőle, ne úgy viselkedjen, mint egy 12 éves. Muszáj hitelesen elmondanunk, hogy ennek a gyereknek az élete nem vidám, ugyanis nem csak happy enddel végződő történeteket ismer."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.