Klasszikus

Mesék helyett valós helyzetek

2004.10.05. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztiválhoz is kötődő Svédületes! elnevezésű programsorozat részeként új gyermekszínházi repertoárt mutat be a Kolibri, melynek előkészületei már javában folynak. Cristina Gottfridsson kortárs svéd szerző darabját a skandináv országban élő magyar színházi rendező, Benedek Judit állítja színpadra a Kolibri Pincében.

A Kirúgberúg címen október 16-án bemutatandó darabot jóllehet, 12 éven felülieknek ajánlja a színház, felső korhatárt nem húztak, és talán nem is véletlen, hogy az előadás esti programként kerül a repertoárra, hét órától játsszák. Cristina Gottfridsson drámájának eredeti címe Alkohol - ez, és hogy gyermekszínház mutatja be, talán már sejteti, hogy a darab elsődleges témája a család. A Svédületes! programsorozat sokkolóan naturalista jeleneteket is tartalmazó gyerekszínházi előadása a kortárs svéd gyerekszínház fontos irányzatát mutatja be, ami jelentősen eltér a magyar hagyományoktól - írja a színlap. A Kirúgberúg kemény, gyerekszínházban ritkán látható témának, a széteső családokban, alkoholista szülők mellett felnövő gyermekek helyzetének szentel figyelmet.

A darab főszereplője egy 11 éves kislány, Nickan, aki erejét meghaladó erőfeszítéseket tesz azért, hogy leplezze szégyenét: anyja alkoholizmusát. Így neki kell összetartania a családot, megvonva magától a gyermekkor örömeit, kalandjait, ábrándjait. Egyetlen támasza egy rongybaba, aki beszélgetőtárs, kommentátor és jóbarát egyszemélyben. A Kolibri Pince előadásában az anyát Kubik Anna, a kislányt Megyes Melinda, a rongybabát pedig Szanitter Dávid fogja alakítani - a premiert a Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 16-án tartják. A magyar származású rendező, Benedek Judit évtizedek óta él Svédországban. Most az Alkohol című darab miatt utazott haza a próbaidőszak erejéig. Reméli, a magyar gyerekek közül nem fognak sokan saját maguk történetére ismerni az előadás láttán, hiszen egy igazán magányos és zárkózott kislányról szól a darab. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a színházi környezetben nem annyira kemény a történet, mint maga az alapszituáció, ami viszont a világon mindenfelé hétköznapi ügy. "Ahol csak lehet, próbálunk humorral közelíteni, természetesen mi sem nyomasztani akarjuk a közönséget, csak felhívni a figyelmet olyan családokra, ahol az alkohol minden napot megmérgez." A rendező már nem egy alkalommal dolgozott együtt a darabot író Cristina Gottfridssonnal, akit fiatal és fiatalos, felkapott szerzőnek ismer. "Nem meséket, fantáziákat talál ki, hanem valós, felismerhető helyzeteket, történeteket ültet át a gyermekszínház nyelvére - stílusa mellett erről is megismerhető." Ugyanakkor ez ma a svéd ifjúsági irodalom és gyermekszínház fő iránya - teszi hozzá.

A gyermekszínház modern felfogása szinte megköveteli, hogy profi, felnőtt színészek játsszák a darabok szerepeit, ez Benedek Judit szerint éppen olyan magától értetődő itthon, mint külföldön. A Kolibri számos produkciójában lépnek fel országosan ismert, profi színművészek, Molnár Piroska és Udvaros Dorottya főszereplésével évek óta játszanak előadásokat. Most Kubik Anna mellett lép fel Szanitter Dávid és Megyes Melinda - utóbbi a 12 éves kislány szerepét alakítja majd. "Ezt a szerepet sem tudnánk eljátszatni egy gyermekszereplővel" - meséli a rendező. "Látszik persze a korkülönbség, főleg, hogy azt kértem tőle, ne úgy viselkedjen, mint egy 12 éves. Muszáj hitelesen elmondanunk, hogy ennek a gyereknek az élete nem vidám, ugyanis nem csak happy enddel végződő történeteket ismer."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.