Klasszikus

Mesét mond: Bond

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Életemben legtöbbször a Don Giovanni és A varázsfuvola baritonszerepeit énekeltem. Alig tíz év alatt Magyarország száz pontján vagy kétszázötven Bordal, Szerenád, Pa-pa-paduett és mások – még gombócból is sok! Természetesen nem igazi, nagybetűs operaelőadáson, ennyi még zseniális kollégáknak se juthat ily rövid idő alatt.

Többségében gyermekprogramok voltak ezek, amelyeken valamifajta Mozart-operakommandó képében támadtunk le – rossz esetben gyanútlan, magyarán: felkészítetlen – iskolásokat. A megannyi szondázás után biztos kellene egy generális tanulságnak érlelődnie, mi tetszik a kiskorosztályoknak, mire vevők, mire nem, s hogy például az opera mint zenés színházi műfaj, tetszik-e bármennyire is nekik? Ezt a felismerést keresem magamban, miközben a benyomásokat próbálom megidézni. Hogyan, hányféleképpen tudunk tenni a gyermekekért a zene által?

Megértett-e bármit az a kislány, aki egy nyírségi kisközségben feljött az ócska színpadra – olajkályha fűtötte bűzös melegre a termet –, és zavartan feje fölé tartott néhány összefűzött kellékfalevelet? Ritmusra ringott, mint élő kerti díszlete a Figarónak, és talán nem bánta, hogy nem a siciliano lexikonbéli magyarázatát oktattam neki vagy a Levél-duett harmóniavázát. Részt vett viszont egy "produkcióbanű", őt – életében valószínűleg először és utoljára – "megrendezték", és felnőttként talán egy homályos sejtelem képében ott él majd benne az emlék: nem kell okvetlenül elkapcsolni a tévét-rádiót, ha nagyritkán operát adnak benne…

És az észak-dunántúli szakmunkások mit érthettek? Hűvös őszi napon, első óra helyett ülték tele a művelődési központ több százas termét, még dzsekijüket se hagyták a ruhatárban. (Az öltözetre még kitérek.) Szóval leginkább aludni jöttek. A közönyös közönség rosszabb az ellenségesnél. Amaz dühítve doppingol legalább, emez csak szomorít, aztán magad is óriási ásításokkal küzdesz, no meg az óramutatóval. Mikor ballag már el az ilyenkor rusnya ólomlábakon járó műsoridő? Náluk, emlékszem, a játékos közelítés, az énekes-színészi bohóckodás se hatott – alap nélküli tudásbodegára szerettünk volna műemlékpala-tetőt húzni… S amikor azt hittem, minden elveszett, mert itt még a számunkra szégyen opera ripacs-tempó se sikeres, Giovanni vaksi álarcában közlekedve elsodortam egy letámasztott kulisszaelemet. Láttam, ahogy dől, mindenki látta. Épp oly végtelenül lassan lendült át függőleges síkján, hogy valamennyien tudtuk, már nem lehet megállítani. Csak a pianista nem érzékelhette, hisz háttal játszotta szegény a Canzonetta előzenéjét – hamarosan viszont megérezte, mert keményen tarkón vágta a ledőlő paraván… A koncertterem felrobbant a kárörvendő hahotától, de mire erősen szédelgő Gábor barátom visszatért posztjára, a zongoraszékre, már végleg kimozdult az iparos legények hangulata. A Mozart műsor utolsó harmada zajos sikert aratott, csak rá kellett ülnöm a témára a színpadi balesetek, esetenkénti zűrzavarok és darabtemetések keserédes történeteivel. Közben pedig a leendő vasbetonszerelők meghallgattak egy Cosi-áriát és két nehéz együttest is A színigazgatóból: ugyan mi mással lehetett volna e fiúkat a rokokó muzsikára rávenni? Más. Nagyon más színtér. A dél-magyarországi elitgimnázium saját dísztermében tiszta ünneplőbe öltözött fiatalok rendezett, pissz nélküli tömege fogad. Hangoztathatjuk a nyelvileg legalább veretes szólamokat a lélek ünneplőruhába csomagolásáról, a gyakorlat azt mutatja: ha matrózblúz és öltöny, kisebbeknél fehér felső/sötét alsó viselet megvan, már félig utat találtak a produkcióhoz. Úgy kell a lelket felékesíteni, hogy az a test példáját láthassa, átvehesse. Az ünneplőruha ünnepi alkalmat jelez, készülést jelent otthon, beszélgetést az iskolában, várakozást a terem széksoraiba lépve. És a művész ilyen közegben ne törjön-zúzzon, vegye elő az informatívabb stílusát, és a darabok lényege felé haladjon a külsőségek helyett.

Innen már evidencia, mindenki érti, mit igazol, milyen triviális tételt bizonyít a bár véletlenszerű, de számos merítés. Gyermekközönség úgy általában nem létezik. Intelligencia-szintek vannak (értelmetlenség tagadni ezeket 10-12 év fölött), és ezekkel szinkronban vagy épp aszinkronban futó érzelmi-befogadási állapotok léteznek. Utóbbiak kialakulása közösségi dimenzióban zajlik: ha kifárasztott vagy fellelkesített tömegben ülünk, ha hajnalban, tízkor vagy ebéd után (netán: helyett) kellene zenét hallgatnunk, mi is másképp reagálnánk. Pláne, ha sokan vagyunk – akkor az adott hangulati töltet megsokszorozottan öleli körbe a színpadot, s aki erről tudomást nem véve szeretne „művelni”, az nem boldogul, lásd a szakmunkások esetét fent.

"Zeneszerzők és gyerekek…"

Amióta a muzsika száműzetett az otthonokból, s a helyét "könnyűnek" titulált ritmikus zörej foglalta el, vannak komponisták, akik meseírói babérokra tekintve – persze, saját csöppségeikre is odahaza – ellenállhatatlan késztetést éreznek a nagy gyermek- vagy ifjúságnevelő művek megalkotására. Vagy legalább az első rácsodálkozás kivívására. Benjamin Britten kellő didaktikával írta meg Változatait és fúgáját egy Purcell-témára, műve címében ott a magyarul csak botladozva visszaadható cél: fiatalok bevezetése a zenekar (illetve a hangszerelés) világába. Camille Saint-Saens hat évtizeddel korábban igazi pedagógusként kötötte össze a kicsik világát csodálatosképp kitöltő állatszeretetet a zene asszociatív, könnyen megélhető vonásaival. Az állatok farsangja, ha lélek és test szülői felékesítése megtörténik, könnyen befurakszik a gyermekszívekbe. Szergej Prokofjev virtuóz meséjét, a Péter és a farkast nemrég magam is előadtam Gömöri Márkus Mari Angliában már sikerre vitt koncepciójában. Bár e szimfonikus mű végjátéka a szomorú vonásokat se nélkülözi, szellemessége és a mesélő szerepének lehetőségei a topra emelik. A magyar szerzők közül Madarász Ivánt hadd említsem: Mese a hangokról című pár éves darabja kis felnőttnek tekinti már közönségét – Török Sándor nyomán szürreális, igazi mai mese –, és az életről, nem holmi rajzvilágról muzsikál nekik.

Mindez a gondolatsor azért ötlött fel bennem, mert a jótékonyság négyzetre emelésével érne fel, ha október legvégén, a Nemzeti Filharmonikusok UNICEF-hangversenyén sok gyermek érkezne szüleivel a Müpa nézőterére. Ha otthon volna idő, erő a Ruszlán-mondára, hogy Glinka könnyű léptű nyitánya tényleg célhoz érjen, ha a "zoológiai fantáziában" narrátorkodó Sir Roger Moore-ban nem a lektűrös Angyalt, Bondot vagy az egyik Minden Lében Kanalat látnánk. Hanem inkább a nagypapa korú, kiváló színészt, aki ahelyett, hogy hűsölne-melegedne birtokán, e nemes ügyért önként utazza be a világot. S bizony, a pénzadományok áldása mellett micsoda láthatatlan kincsek gyűlhetnek a mi gyermekeinkben is, ha Hartmann festő egykori képeinek muszorgszkiji lenyomatát érteni tudják, mert a festményeket látták, Baba Jaga történetét otthon hallották a koncert előtt!

Nem egyszerű a muzsika lefátyolozott csodáinak megismertetése. Ha nem kis falusi kultúrházban vagy kétes kimenetelű iskolai koncerten, hanem a legkiválóbb muzsikusokkal a leglenyűgözőbb hangversenyteremben közelíthetjük a zenéhez utódainkat, becsüljük meg az alkalmakat! Adjunk a rászorulóknak, a jegyet vegyük – és adjunk a sajátjainknak is, őket vigyük!

(2007. október 29., 30. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar jótékonysági koncertje a UNICEF javára; Glinka: Ruszlán és Ludmilla - nyitány; Saint-Saens: Az állatok farsangja; Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei; narrátor: Sir Roger Moore; vez.: Kocsis Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.