Klasszikus

Messiaen hittestvérei lehetünk

2014.12.20. 12:06
Ajánlom
Messiaen édesanyja nem túl ismert költőnő volt: legnépszerűbb verseiben éppen anyaságát énekli meg.

Mosoly című költeménye fia Három dalába él tovább - a ciklus két másik dalának szövegét maga Messiaen, ez a különcnek, rendkívüli gondolkodónak is mondható francia írta meg. Messiaen zenéjét egyik legfontosabb hobbijából, valamint betegségéből érthetjük meg: a hobbi az ornitológia. Ez nem csak azt jelenti, hogy Messiaen leírta a madarak énekét, majd ezeket a dallamokat használta fel kompozícióhoz, a szeriális zene szabályai szerint, hanem egyfajta szemléletet is: a türelmes, a természet csodáiért lelkesedő ember, a természetre figyelő ember lelkesültségét és átszellemültségét érezni kompozícióiban. A csodálatot, ami megnyilvánul nem csak egy madárhang, hanem az erdő rezdülései miatt is. A csodálatot, amit nem tudott kioltani a második világháború - leghíresebb, Kvartett az idő végezetére című alkotását egy lágerben adták elő, nagy hidegben, ötezer fogoly előtt - sem.

Messiaen hívő katolikus volt, pontosabban jezsuita, sok tekintetben Pascal követője: mi sem jellemzőbb hitére, elkötelezettségére, mint az, hogy bár élete végéig templomi orgonistaként is szolgált (a párizsi Sainte-Trinité-ben), sosem írt liturgikus zenét. Csak olyan műveket, melyek a jezsuita hitgyakorlás egyik sarkkövének, a meditációnak, az Istenre figyelő tekintetnek gyümölcsei.

Messiaen buddhista is volt, katolikus is. Aki hallott már Jálics atyáról, arról, hogy ez a magyar jezsuita miképpen hasznosította hosszú - argentin - börtönévei alatt a keleti meditációs technikákat, miképpen jutott ezek segítségével közelebb Krisztushoz, nem gondolja azt, hogy ez a két vallás, szemlélet, kioltja egymást. Ahogy nem gondolta ezt szerzőnk sem. Messiaen egyik legfontosabb műve, az 1944-ben született 20 pillantás a gyermek Jézusra nem más, mint 20 meditációs objektum. Húsz mű, amiben el kell merülni, aminek nem az a lényege, hogy végighallgatjuk ezeket a műveket, és az érzelmeket generál bennünk, hanem az, hogy hallgatva azokat elmélyedünk, elvetjük azt, amit röviden egónak lehet nevezni. És átengedjük magunkat az égből áradó energiáknak.

A betegség, amiben Messiaen szenvedett, a szinesztézia. Vagyis a huszadik század eme fontos szerzője, nem csak hallotta, hanem látta is a hangokat. Hangmagasságtól, hangszíntől, hangerőtől függött, éppen milyet. Ha el kell képzelnem, milyen színeket látott, mikor a 20 pillantást komponálta, mindig a glóriák aranyszíne jut eszembe.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.