Klasszikus

Messiaen hittestvérei lehetünk

2014.12.20. 12:06
Ajánlom
Messiaen édesanyja nem túl ismert költőnő volt: legnépszerűbb verseiben éppen anyaságát énekli meg.

Mosoly című költeménye fia Három dalába él tovább - a ciklus két másik dalának szövegét maga Messiaen, ez a különcnek, rendkívüli gondolkodónak is mondható francia írta meg. Messiaen zenéjét egyik legfontosabb hobbijából, valamint betegségéből érthetjük meg: a hobbi az ornitológia. Ez nem csak azt jelenti, hogy Messiaen leírta a madarak énekét, majd ezeket a dallamokat használta fel kompozícióhoz, a szeriális zene szabályai szerint, hanem egyfajta szemléletet is: a türelmes, a természet csodáiért lelkesedő ember, a természetre figyelő ember lelkesültségét és átszellemültségét érezni kompozícióiban. A csodálatot, ami megnyilvánul nem csak egy madárhang, hanem az erdő rezdülései miatt is. A csodálatot, amit nem tudott kioltani a második világháború - leghíresebb, Kvartett az idő végezetére című alkotását egy lágerben adták elő, nagy hidegben, ötezer fogoly előtt - sem.

Messiaen hívő katolikus volt, pontosabban jezsuita, sok tekintetben Pascal követője: mi sem jellemzőbb hitére, elkötelezettségére, mint az, hogy bár élete végéig templomi orgonistaként is szolgált (a párizsi Sainte-Trinité-ben), sosem írt liturgikus zenét. Csak olyan műveket, melyek a jezsuita hitgyakorlás egyik sarkkövének, a meditációnak, az Istenre figyelő tekintetnek gyümölcsei.

Messiaen buddhista is volt, katolikus is. Aki hallott már Jálics atyáról, arról, hogy ez a magyar jezsuita miképpen hasznosította hosszú - argentin - börtönévei alatt a keleti meditációs technikákat, miképpen jutott ezek segítségével közelebb Krisztushoz, nem gondolja azt, hogy ez a két vallás, szemlélet, kioltja egymást. Ahogy nem gondolta ezt szerzőnk sem. Messiaen egyik legfontosabb műve, az 1944-ben született 20 pillantás a gyermek Jézusra nem más, mint 20 meditációs objektum. Húsz mű, amiben el kell merülni, aminek nem az a lényege, hogy végighallgatjuk ezeket a műveket, és az érzelmeket generál bennünk, hanem az, hogy hallgatva azokat elmélyedünk, elvetjük azt, amit röviden egónak lehet nevezni. És átengedjük magunkat az égből áradó energiáknak.

A betegség, amiben Messiaen szenvedett, a szinesztézia. Vagyis a huszadik század eme fontos szerzője, nem csak hallotta, hanem látta is a hangokat. Hangmagasságtól, hangszíntől, hangerőtől függött, éppen milyet. Ha el kell képzelnem, milyen színeket látott, mikor a 20 pillantást komponálta, mindig a glóriák aranyszíne jut eszembe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.