Klasszikus

Messiaen, jégeralsó nélkül

2006.02.08. 00:00
Ajánlom
A közönség részéről is rekordgyanús teljesítmény lehet végighallgatni a 20. század egyik legmonumentálisabb orgonaciklusát egy igen hiányosan fűtött templomban, miközben kint metsző mínuszok tombolnak. A vállalkozás sikerét elsősorban az előadó, a mű, a helyszín, valamint egy jégeralsó interakciója szavatolhatja. Azonban – mint saját példámon is kiderült – utóbbi segédeszköz statisztikai hozzájárulása a sikerhez szerencsére igen csekély lehetetett.

Aki velem együtt eljött február 4-én este Pest legrégibb épületébe, a majd’ egy évezredet megélt Belvárosi Plébániatemplomba meghallgatni Olivier Messiaen orgonaciklusát, Az Úr születését (La Nativité du Seigneur) egy fiatal orgonista, Horváth Márton Levente előadásában, az említett külső körülmények ellenére is nagyon jól választott.

Az Úr születése a múlt század orgonairodalmának kulcsműve, koncerten mégis rendkívül ritkán hallhatjuk. Ez talán nem is baj, ha figyelembe vesszük: a műhöz méltó színvonalon igen kevés hazai orgonista képes megszólaltatni a teljes Nativité-ciklust. Legföljebb csak részletei hangzanak fel egy-egy orgonaesten. Horváth Márton Levente koncertjének külön erénye volt, hogy élőben meghallgathattuk a teljes művet – az valóban így alkot kerek egészet. A kilenc orgonameditáció kilenc bibliai igére épül, amelyekben – a szigorú zenei szerkesztés mellett –metaforikus–hangulatfestő elemek is helyet kapnak, zseniálisan bánva a 20. század zeneszerzői eszköztárának legjavával. (Külön érdemes megemlíteni, hogy a zene értelmezésében az est orgonistája által írt, jól szerkesztett egyoldalas műismertető szöveg segítette a hallgatókat.)

Horváth előadásában a pesti templom hidegében sem tűnt hosszadalmasnak a teljes Nativité. A fiatal orgonista és zeneszerző nemcsak pontosan érti Messiaen formáit és harmóniáit; az előadás technikailag is tökéletesnek bizonyult, s ha nem ismertem volna a kottát, vagy nem játszottam volna magam is egy-egy tételt a ciklusból, az előadás alapján nem éreztem volna át a darab technikai nehézségeit. Nehézkességnek vagy – orgonistáktól sajnos eléggé gyakran hallott – maszatolásnak s értelmetlen játéknak semmi nyoma nem volt. A formarészek világosan és logikusan következtek egymásból, s a karakterek hajlékonyan és kifejezően születtek meg a bibliai mondanivaló szolgálatában. Talán a közönség kevéssé zeneértő része sem gondolta úgy, hogy ez a „nehéz” 20. századi alkotás elérhetetlen volna. Ennek persze az volt a feltétele, hogy a mesterművet annak színvonalán adják elő.

Hogy a jégeralsót elfelejtettem, csak kicsit bántam – ezt a koncert-meditációt mindenesetre a nyári időszakban is meghallgatnám még egyszer (vagy többször).

(2006. február 4. 19:15, Belvárosi Főplébániatemplom; Horváth Márton Levente orgonaestje; Messiaen: La Nativité du Seigneur)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.