Klasszikus

Mesterbérlet az MR Szimfonikusokkal

2010.11.18. 14:25
Ajánlom
November 20-án az MR Szimfonikusok koncertjén a száz éve született Samuel Barber Médea elmélkedése és bosszútánca című művének magyarországi bemutatója hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Mikusi Eszter zenetörténész így ír a darabról: „A modern táncszínház megalapítójának tekintett világhírű táncos-koreográfus, az amerikai Martha Graham (1894-1991) szenvedélyesen vonzódott a görög mitológiai történetekhez, különösen azok tragikus sorsú nőalakjaihoz. Az elsősorban Euripidész tragédiájából ismert Médeáról az Újvilág egyik legelismertebb komponistája, Samuel Barber zenéjére készített koreográfiát. Barber az 1946-ban bemutatott balettből egy évvel később zenekari szvitet, majd 1953-ban Médea elmélkedése és bosszútánca címmel szimfonikus költeményt komponált; utóbbit 1956-ban mutatták be New York-ban. Bár Barber alapvetően a lírai fogalmazásmódhoz, a tradicionális formákhoz és a romantikus harmóniavilághoz vonzódott, zenei nyelve az 1940-es évektől némiképp mégis „korszerűsödött". Ez jól érezhető a Médea elmélkedése és bosszútánca stílusán is, mely elsősorban Stravinsky hatásáról tanúskodik. Barber - saját szavai szerint - „archaikus és kortárs idiómákat" egyaránt felhasznált a féltékenység szította bosszúvágytól gyermekgyilkossá váló anya portréjának megrajzolásához."

Az MR Szimfonikusok koncertjén az amerikai zeneszerző műve mellett felcsendül Beethoven III., c-moll zongoraversenye Jandó Jenő szólójával, majd a szünet után Sosztakovics V., d-moll szimfóniáját vezényli az est karmestere, Stephen D'Agostino.

2010. november 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az MR Szimfonikusok koncertje

Km.: Jandó Jenő (zongora)
Vez.: Stephen D'Agostino

Barber: Médea elmélkedése és bosszútánca, op. 23a
Beethoven: III., c-moll zongoraverseny, op. 37
Sosztakovics: V., d-moll szimfónia, op. 47

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.