Klasszikus

Mesterbérlet az MR Szimfonikusokkal

2010.11.18. 14:25
Ajánlom
November 20-án az MR Szimfonikusok koncertjén a száz éve született Samuel Barber Médea elmélkedése és bosszútánca című művének magyarországi bemutatója hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Mikusi Eszter zenetörténész így ír a darabról: „A modern táncszínház megalapítójának tekintett világhírű táncos-koreográfus, az amerikai Martha Graham (1894-1991) szenvedélyesen vonzódott a görög mitológiai történetekhez, különösen azok tragikus sorsú nőalakjaihoz. Az elsősorban Euripidész tragédiájából ismert Médeáról az Újvilág egyik legelismertebb komponistája, Samuel Barber zenéjére készített koreográfiát. Barber az 1946-ban bemutatott balettből egy évvel később zenekari szvitet, majd 1953-ban Médea elmélkedése és bosszútánca címmel szimfonikus költeményt komponált; utóbbit 1956-ban mutatták be New York-ban. Bár Barber alapvetően a lírai fogalmazásmódhoz, a tradicionális formákhoz és a romantikus harmóniavilághoz vonzódott, zenei nyelve az 1940-es évektől némiképp mégis „korszerűsödött". Ez jól érezhető a Médea elmélkedése és bosszútánca stílusán is, mely elsősorban Stravinsky hatásáról tanúskodik. Barber - saját szavai szerint - „archaikus és kortárs idiómákat" egyaránt felhasznált a féltékenység szította bosszúvágytól gyermekgyilkossá váló anya portréjának megrajzolásához."

Az MR Szimfonikusok koncertjén az amerikai zeneszerző műve mellett felcsendül Beethoven III., c-moll zongoraversenye Jandó Jenő szólójával, majd a szünet után Sosztakovics V., d-moll szimfóniáját vezényli az est karmestere, Stephen D'Agostino.

2010. november 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az MR Szimfonikusok koncertje

Km.: Jandó Jenő (zongora)
Vez.: Stephen D'Agostino

Barber: Médea elmélkedése és bosszútánca, op. 23a
Beethoven: III., c-moll zongoraverseny, op. 37
Sosztakovics: V., d-moll szimfónia, op. 47

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.
Klasszikus ajánló

A fuvolát és a trombitát ismered, de mi az a didgeridoo?

Ez is kiderül a Kovács Zalán László tubaművész által alapított Nemzetközi Fúvós Napokon, amely a fúvós hangszerek értékeit kívánja megmutatni a nagyérdeműnek Pakson.
Klasszikus videó

A zongora, ami festményt alkot, ha játszanak rajta

Egy olasz zongoraművész és mérnök ismerőse úgy gondolták, jó ötlet apró ecseteket rögzíteni a zongorakalapácsokra. Videó.