Klasszikus

Mesterek a szalonban

2012.05.14. 11:46
Ajánlom
Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos GrandDuo Zeneszalon címmel ismét közös sorozat indít: a május 24-i nyitóesten romantikus mesterművek csendülnek fel az Óbudai Társaskörben.

A Grand Duo elnevezéssel azokat a produkciókat illeték a 19. században, amikor két kivételes művészegyéniség nagyformátumú művek előadására állt össze. Szabadi Vilmos és Hegedűs Endre ezt a hagyományt igyekszik feléleszteni sorozatukkal, melynek előzményeként már koncerteztek a Danubia Szimfonikus Zenekarral a Művészetek Palotájában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A két virtuóz most GrandDuo Szalon néven ismét koncertsorozatot indít: a soron következő koncertek atmoszféráját a szalonok hangulatát idéző miliő egészíti ki. Az esteket gyertyafényes asztalok mellett borkülönlegességeket és gasztronómiai ínyencségeket fogyasztva élvezheti a közönség, az elhangzó zeneszámok között pedig kötetlen, rövid beszélgetések hangoznak majd el ismert televíziós személyiség moderálásával. A május 24-i nyitóest műsorában Liszt Tannhäuser-parafrázisa mellett Vecsey Ferenc művei és César Frank hegedűre és zongorára írt A-dúr szonátája kapott helyet.

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. A diploma megszerzése után előszeretettel látogatta Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusait. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban, valamint második díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek is. Szólistaként és kamaraművészként is rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön és nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Indiában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 2004 októberében jelent meg a Ferenczy Andrea tollából és a Harmat Kiadó gondozásában interjú-kötete, a „Hegedűs a zongoránál". Munkájának elismeréseként 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabadi Vilmos Halász Ferenc irányítása alatt végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, amit 1983-ban fejezett be és rá egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít itt. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végzi. 1995 áprilisában, a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivári hegedűn mutatkozik be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa illetve mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben, Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.