Klasszikus

Mesterek a szalonban

2012.05.14. 11:46
Ajánlom
Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos GrandDuo Zeneszalon címmel ismét közös sorozat indít: a május 24-i nyitóesten romantikus mesterművek csendülnek fel az Óbudai Társaskörben.

A Grand Duo elnevezéssel azokat a produkciókat illeték a 19. században, amikor két kivételes művészegyéniség nagyformátumú művek előadására állt össze. Szabadi Vilmos és Hegedűs Endre ezt a hagyományt igyekszik feléleszteni sorozatukkal, melynek előzményeként már koncerteztek a Danubia Szimfonikus Zenekarral a Művészetek Palotájában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A két virtuóz most GrandDuo Szalon néven ismét koncertsorozatot indít: a soron következő koncertek atmoszféráját a szalonok hangulatát idéző miliő egészíti ki. Az esteket gyertyafényes asztalok mellett borkülönlegességeket és gasztronómiai ínyencségeket fogyasztva élvezheti a közönség, az elhangzó zeneszámok között pedig kötetlen, rövid beszélgetések hangoznak majd el ismert televíziós személyiség moderálásával. A május 24-i nyitóest műsorában Liszt Tannhäuser-parafrázisa mellett Vecsey Ferenc művei és César Frank hegedűre és zongorára írt A-dúr szonátája kapott helyet.

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. A diploma megszerzése után előszeretettel látogatta Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusait. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban, valamint második díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek is. Szólistaként és kamaraművészként is rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön és nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Indiában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 2004 októberében jelent meg a Ferenczy Andrea tollából és a Harmat Kiadó gondozásában interjú-kötete, a „Hegedűs a zongoránál". Munkájának elismeréseként 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabadi Vilmos Halász Ferenc irányítása alatt végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, amit 1983-ban fejezett be és rá egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít itt. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végzi. 1995 áprilisában, a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivári hegedűn mutatkozik be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa illetve mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben, Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.