Klasszikus

Mesterek a szalonban

2012.05.14. 11:46
Ajánlom
Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos GrandDuo Zeneszalon címmel ismét közös sorozat indít: a május 24-i nyitóesten romantikus mesterművek csendülnek fel az Óbudai Társaskörben.

A Grand Duo elnevezéssel azokat a produkciókat illeték a 19. században, amikor két kivételes művészegyéniség nagyformátumú művek előadására állt össze. Szabadi Vilmos és Hegedűs Endre ezt a hagyományt igyekszik feléleszteni sorozatukkal, melynek előzményeként már koncerteztek a Danubia Szimfonikus Zenekarral a Művészetek Palotájában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A két virtuóz most GrandDuo Szalon néven ismét koncertsorozatot indít: a soron következő koncertek atmoszféráját a szalonok hangulatát idéző miliő egészíti ki. Az esteket gyertyafényes asztalok mellett borkülönlegességeket és gasztronómiai ínyencségeket fogyasztva élvezheti a közönség, az elhangzó zeneszámok között pedig kötetlen, rövid beszélgetések hangoznak majd el ismert televíziós személyiség moderálásával. A május 24-i nyitóest műsorában Liszt Tannhäuser-parafrázisa mellett Vecsey Ferenc művei és César Frank hegedűre és zongorára írt A-dúr szonátája kapott helyet.

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. A diploma megszerzése után előszeretettel látogatta Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusait. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban, valamint második díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek is. Szólistaként és kamaraművészként is rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön és nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Indiában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 2004 októberében jelent meg a Ferenczy Andrea tollából és a Harmat Kiadó gondozásában interjú-kötete, a „Hegedűs a zongoránál". Munkájának elismeréseként 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabadi Vilmos Halász Ferenc irányítása alatt végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, amit 1983-ban fejezett be és rá egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít itt. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végzi. 1995 áprilisában, a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivári hegedűn mutatkozik be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa illetve mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben, Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.