Klasszikus

Mesterek az Operában

2014.11.20. 10:09
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának karmesteri emelvénye az év végén ki sem tud majd hűlni a világhíres karmesterek érkezése között. Az érdemdús dirigensek felléptetését meggyőző eredményeik felsorolásával lehet alátámasztani. OPERA MAGAZIN

Az idén január 1-jén hivatalba lépett új elnök-karnagy, Pinchas Steinberg az Egyesült Államokban tanult hegedülni, majd Berlinben karmestermesterséget. Első mestere Antonio Votto volt, majd sikeres alkotói kapcsolatot épített ki a Bécsi Állami Operaházzal és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarával. Budapestre érkezését követő első interjújában nem bókolt, s legfontosabb céljának a Filharmóniai Társaság Zenekara művészeti színvonalának emelését tűzte ki célul. Alighanem elérkezettnek látta az időt, hogy a zenekar az év végén már próbára tegye magát, s három igen szellemesen szerkesztett, egymással elsőre talán nem is felfedezhető módon kapcsolatban álló koncerttel zárja az első, s kezdje a második közösen eltöltött munkás esztendőt. Eközben persze önmagát, s közönségét is kiemelkedő színvonalú dirigensek felléptetésével pallérozza, szórakoztatja, s remélhetőleg ámulatba ejti.

Okkal-joggal maga Steinberg állt a sor elejére, hogy november 24-én Varga Tamás gordonkaművésszel kiegészülve adjon a zenei versenyszellem jegyében fogant műsort. Kabalevszkij 1937-es keltezésű, Colas Bregnon elnevezésű operájának nyitánya vezeti fel a koncsertáló programdarabokat, amelyet követően elandalodásra esélyt sem kínál. A Romain Rolland-regényt megidéző alkotást ugyanis két kifejezetten igényes és önmagukat nehezen megadó szólószólamokkal gazdagon teletűzdelt zenedarab - Dvořák h-moll gordonkaversenye, illetve Bartók Béla zenekari Concertója - követi. A viszonylag ritkán előadott gordonkaverseny az átlagosnál nehezebben játszható szólisztikus részeket tartalmaz, ám a bartóki - a Bostoni Szimfonikusokat akkortájt irányító Serge Koussevitzky megrendelésére alkotott - mű is valamennyi érintett hangszerjátékostól (legyen az rézfúvós vagy vonós) bizonyos szintű virtuozitást követel meg.

December 22-e már jócskán az adventi, csodákat óhajtó időszak végét jelenti, ehhez igyekszik is felnőni a zenekar, amikor a 2014-es évet egy igazi világsztár, John Axelrod társaságában búcsúztatja. A klasszikus zenét a rockkal szívesen elegyítő, a luzerni, Loire-menti Megyék Szimfonikus Zenekarának zenei igazgatója, 2011-ben a milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekar főkarmesteri posztját foglalta el. Idolja, a Koussevitzky-tanítvány Leonard Bernstein egy ízben meglátogatta Houstont, Axelrod szülővárosát, s a mindössze tizenhat esztendős John mindent megtett, hogy találkozhasson vele. Axelrod a későbbiekben Bernstein mellé szegődött, s három hónap alatt - ahogy fogalmazott - „kijárta mellette a konzervatórium három esztendejét", hogy később egy másik zenei híresség, Ilja Muszin kegyeibe ajánlja magát. Pályafutása során eddig százötven zenekarral dolgozott együtt, így a velencei Teatro La Fenice, a lipcsei Gewandhaus, az Accademia Nazionale di Santa Cecilia együttesével, a Londoni, a Krakkói vagy az Izraeli Szimfonikusokkal, vagy épp a Berlini Rádiózenekarral. Operaszínpadon 2006-ban, Párizsban mi mással is debütálhatott volna, mint példaképe Candide-jával, de vezényelte már a Trisztán és Izoldát, az Idomeneót, a Rigolettót, a Falstaffot vagy a Don Giovannit is. Repertoárja kortárs elemeket is tartalmaz, mint például az Atlantis Császára, melyet a második világháború borzalmai ihlettek.

Míg az előző koncert programját a verseny, addig Axelrod műsorát a tánc és első mestere iránti tisztelet alakítja. Nyitásként Bernstein a város imádatának jegyében alkotott, két hangra - B (azaz H) mint Boston, és C mint centenárium - épülő Divertimentóját kínálja, amelyet mestere 1980-ban komponált nem más, mint a centenáriumát ünneplő Bostoni Szimfonikusok számára, s amely zömében táncdarabokat - egyebek mellett keringőt, mazurkát és szambát - tartalmaz. Ezt a West Side Storyból önálló darabbá szervezett szimfonikus táncok követik, ahol a mambó és a csacsacsa lép elő jelentős szervező erővé. A megmutatkozás végén a Porgy és Bess keresztmetszete kerül a hallgató elé, amelyet 1932-ben épp Koussevtzky mutatott be épp a Bostoni Szimfonikusokkal, épp a zongorát megszólaltató Gershwinnel együtt. Isten áldja a konceptuális műsorszerkesztést! Ha az óesztendőt a zenei csoda ígéretével kívánja búcsúztatni a zenekar, az újat egy valamikor csodagyerekként tisztelt zongora-, majd a hangszert a teremtő pálcára cserélő alkotóművész felléptetésével indítja. Január 19-én Vásáry Tamás áll a dobogóra, akit az amerikai hírnév felé Széll György indított el. Az a Széll, aki alatt koncertmesterként az elnök-karnagy Steinberg egy ízben dolgozott is, s akit amúgy bálványoz. A Nemzet Művésze címmel, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett művész szólistaként olyan alkotóművészekkel lépett fel, mint Fricsai Ferenc, Claudio Abbado, Simon Rattle, Eugen Jockhum, Doráti Antal, Bernard Haitink, Solti György vagy Neville Marriner. Dirigensként pedig a Berlini, a New York-i, a Londoni Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra vagy az Accademia Nazionale di Santa Cecilia jutott neki. Műsorát egykori mentora, Kodály Zoltán Felszállott a páva-variációival nyitja, amelyet Liszt Ferenc Magyar fantáziája követ. A koncertet Ludwig van Beethoven Napóleon előtt fejet hajtó III. (Eroica) szimfóniája zárja.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.