Klasszikus

Mesterek bérlete

2010.01.20. 16:35
Ajánlom
Január 21-én Melis László modern hangzású, játékos szerkezetű zenedarabjának ősbemutatójával indul az MR Szimfonikusok estje a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatában. A programban elhangzik még Stravinsky, Sarasate és Ravel műve.

Melis László (1953) szerzeményei közül kiemelkedik két kamaraoperája, A mosoly birodalma (1985), a Kleist meghal (1994), a Gyöngykánon c. balett-kantáta (1994), a Budapesti Csellóegyüttes felkérésére írt Csellómánia (2000) és a 2008-ban szólózongorára komponált Black & White. A zeneszerző több tucat játékfilmhez, továbbá több száz színházi előadáshoz és rádiójátékhoz is írt zenét. Bemutatásra váró zenekari műve, az Over..re, rejtélyes címének közepén lévő betűhiányt a "tu" szótaggal kiegészítjük, az overture (=nyitány) olasz zenei műszót nyerjük. Melis László modern hangzású, teljes körűen megkomponált szimfonikus művéből - a szótaghiányos címéhez hasonlóan és a szerzői szándékának megfelelően - a koncerteken mindig csak annyi hangzik majd el, "...ami megmaradt belőle...". Ez a zenei játék a közreműködőknek és a hallgatóknak is segít átélni egy elveszettnek hitt mű felfedezésének örömét még akkor is, ha nem egy teljes művet találnak meg. A művészek a kompozíció partitúrájából véletlenszerűen kiválasztott részeket szólaltatnak meg ("...ami megmaradt belőle...") olyan kottából, amelyből még a hangjegyek olvasásmódját hagyományosan meghatározó kulcsok is hiányoznak. A kompozíció a MR Szimfonikusok felkérésére készült. 

MR Szimfonikus Zenekar
2010. január 21. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Sárközi Lajos (hegedű), MR Énekkar (karig.: Somos Csaba)
Vez.: Stephen D'Agostino


Melis László: Over..re...ami megmaradt belőle... (ősbemutató)
Sztravinszkij: Tűzmadár szvit
Sarasate: Cigánydalok
Ravel: Lúdanyó meséi - szvit; Daphnis és Chloé - 2. szvit 

Magyar Szimfonikus Körkép
Mesterbérlet/IV

 

http://www.mrze.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.