Klasszikus

Mesterek és tanítványok lépnek színpadra a Zeneakadémia tavaszi szezonjában

2023.11.22. 14:30
Ajánlom
Neves külföldi és magyar fellépőkkel várja közönségét a Zeneakadémia, amely kamarahangversenyeket, szólóesteket, jazz- és népzenei koncerteket kínál a januártól júniusig tartó időszakban.

Az intézmény három szezon visszafogottabb programja után most kezd visszatérni a főváros minőségi klasszikus zenei kínálatába, fókuszában változatlanul a kamarazene áll, hagyományainak megfelelően. A fellépők többsége most is a fiatal magyar zenész korosztályból kerül ki, de már megjelennek külföldi előadók is a kínálatban.  

A szezon kiemelkedő élményének ígérkezik Beethoven 9. szimfóniájának előadása Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara koncertjén, május 7-én, napra pontosan a mű ősbemutatójának kétszázadik évfordulóján.

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar titulussal kitüntetett, az egyetem növendékeiből álló együttest neves európai és hazai zenekarok szólamvezetői erősítik.

Közreműködik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a szintén diákokból álló Alma Mater Kórus, az énekes szólisták között mások mellett Pasztircsák Polinát és Meláth Andreát is hallhatjuk.  

A Vonósnégyesek sorozatban visszatérnek a nagy nevek. A műfaj patinás osztrák együttese, a Hagen Quartet Haydn, Debussy és Beethoven kompozícióiból válogatta „best of” műsorát. Az innovatív műsorairól ismert, leginkább a Kronos Quartet nyomdokait követő amerikai Brooklyn Rider a tengerentúlon nagyon keresett, most először mutatkozik be a Zeneakadémia közönségének.

Koncertjük tematikus koncepciója a négy elem (föld, levegő, tűz és víz) köré épül: kortárs szerzemények mellett Sosztakovics 8. kvartettjét is játsszák.

A Ránki Dezső zongoraművésszel kiegészülő Keller Kvartett Schubert Pisztráng-ötöse mellett Csajkovszkij és Sosztakovics kompozícióit adja elő.  A sorozat 2024 őszén a Zeneakadémián korábban nagy sikerrel bemutatkozott francia Quator Ébène koncertjével zárul, a mások mellett Takács-Nagy Gábortól is tanult, az ARD versenyen nyertes kvartett Haydn, Britten és Beethoven műveivel készül.

Brooklyn-Rider_credit_Shervin-Lainez_1-142616.jpg

Brooklyn Rider (Fotó/Forrás: Shervin Lainez / Zeneakadémia)

Több sorozat is a fiatal előadóművész-korosztályt hozza helyzetbe. Az Y generáció sorozat összekötő eleme ezúttal a cselló: fellép a 2015-ös Csajkovszkij-verseny győztese, a 2014-es ARD verseny ezüstérmese és különdíjasa, Andrei Ioniţă, aki Demény Balázzsal alkot duót az alkalomra; Devich Gergely és Ránki Fülöp klasszikus művekkel készül; Matuska Flóra és Kiss Lucia csellóművészek pedig Varga Oszkárral és Dani Imrével kiegészülve különleges válogatást mutatnak be.  A Versenygyőztesek című sorozatban Carlos Vidal, a még csak húszéves spanyol csellista, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny nyertese, Jaeden Izik-Dzurko, a Santanderi Zongoraverseny kanadai illetőségű győztese, valamint Király Ádám, a Grand Piano Masters megmérettetés nyertese lép fel, utóbbi

műsorának különlegessége, hogy a művész Bartók zenekari műveinek olyan szerzői átiratiból válogatott, amelyeket szinte soha nem hallhat a közönség.

Folytatódik Magyar Valentin és a Korossy Vonósnégyes sorozata a zongoraötös-irodalom kiemelkedő műveivel: előbb A késeiség esztétikája alcímmel Mozart és Elgar, majd Megújuló hagyomány témamegjelöléssel Sosztakovics és Schumann kompozícióiból válogatva. Ezeken kívül A Zeneakadémia műhelyei című sorozat az egyetemen zajló műhelymunkát, tehetséggondozást mutatja meg különféle hangszeres hallgatók szereplésével. 

A Kamarazene karnyújtásnyira sorozat különleges összeállítású formációkat vonultat fel. Három fiatal, üstökösként feltűnt külföldi muzsikus, Kevin Spagnolo, Aurélien Pascal és Théo Fouchenneret a 19. század kései romantikus trióiból válogat. A Zeneakadémia közönsége emlékezhet a Svéd Kamarazenekar koncertjén bravúrosan beugró olasz klarinétművészre, Kevin Spagnolóra, aki a 2018-as Genfi Nemzetközi Zenei Verseny győztese, Aurélien Pascal francia csellista pedig többek között a legendás Starker János mesterkurzusain tökéletesítette hangszerjátékát. Egy vonós szextett, Bársony Péter, Anna Göckel, Yuval Herz, Guy Ben-Ziony, Joel Marosi és Daniel Mitnitsky az egyébként is ritka műfajból ad ízelítőt.

A Bartók születésnapi koncerten már hagyományosan zeneakadémista növendékek kamaraformációi játsszák a nagy mester műveit.

A több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyes cseh estjén pedig Suk, Janáček és Smetana szerzeményeiből válogat.

Kevin_Spagnolo_credit_williambeaucardet-142743.jpg

Kevin Spagnolo (Fotó/Forrás: William Beaucardet / Zeneakadémia)

Februárban,  A tehetség napján nyílt tanórák, tanszékek bemutatkozó koncertjei várják az intézmény munkája iránt érdeklődőket, a zenei pályára készülő fiatalokat és szüleiket. A színes, sok kis koncertet, bemutatót felvonultató napot Kováts Péter és a Zeneakadémia Vonószenekarának koncertje zárja, különböző korok és nemzetek táncait bemutatva.

Az Orgona a központban című szériában három különböző generációhoz tartozó, kiemelkedő magyar orgonista szólaltatja meg a Zeneakadémia történelmi hangszerét. Fassang László több év után ad ismét szólókoncertet a Nagyteremben, aminek különlegessége, hogy a második félidőben a közönség által megadott témákra improvizál majd. A másik két hangversenyen Pálúr János, illetve a Junior Prima-díjas Tabajdi Ádám lép fel.

A fekete-fehér színei című, zongoraművészeket felvonultató sorozatban Érdi Tamás és Nagy Péter mellett Balog Alexandra, a fiatal generáció figyelemre méltó tehetsége ad szólóestet.

Az Itt és most kortárs zenei sorozat három koncertje közül két korszakos mester köszöntése a legjelentősebb:

az Eötvös/Vidovszky 80 című esten a komponisták zongoradarabjai hangzanak el. 

A Jazz itt! ugyancsak három koncerttel várja a műfaj rajongóit, amelyek sorában figyelemre méltó lesz a rendkívül sokoldalú, a határterületeken szívesen kísérletező Harcsa Veronika és Nora Thiele német ütőhangszeres művész interaktív koncertje, amit először mutatnak be Magyarországon.

A táncház napja május első vasárnapján hagyományosan a műfaj kiemelkedő eseménye, a Hagyományok Háza együttműködésével, Kelemen László korábbi igazgató szervezésében. A műsor ezúttal is a népzene színe-javát és több generációt felvonultató forgatagot ígér. A Kobozreneszánsz című tematikus szériában Csenki Zalán, az egyetem Népzene Tanszékének koboztanára és társai mutatkoznak be. 

A 8-15 éves korosztálynak szóló Liszt-kukacok Akadémiája új témával várja a családokat. A Zene, szolgálatára! sorozat a 17-18. századi udvari zenétől a számítógépes játékok világán át a zene filmes  és színházi alkalmazásáig ívelve kalauzolja végig az érdeklődőket Mona Dániel vezetésével. 

A részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (fotó/forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.