Klasszikus

Mesterhangszer örök használatra

2004.11.06. 00:00
Ajánlom
Egy-egy különleges vonós mesterhangszer, hegedű, brácsa, gordonka ára sokmillió forint: ezt kevés szólista vagy zenekari művész engedheti meg magának. Nyugat-Európában és az USA-ban ezért jó ideje ismert az a konstrukció, melynek keretében az értékes hangszert egy-egy bank, biztosító, vagy más pénzintézet vásárolja meg, majd egy általa kiválasztott kiváló muzsikusnak adja használatba.

Magyarországon a hangszeres művészek ily módon történő szponzorálása ezidáig jószerével ismeretlen volt. A Raiffeisen Bank, amely eddig is nagy hangsúlyt fektetett a komolyzene támogatására, most egy különleges mesterbrácsát vásárolt a világ egyik legkiválóbb hangszerkészítőjének tartott német Peter Greinertől, és úgy döntött, hogy a hangszert örök használatra a Budapesti Fesztiválzenekar rendelkezésére bocsátja. Felcsuti Péter, a bank vezérigazgatója tegnap a Zeneakadémián rendezett ünnepség keretében adta át a mesterbrácsát Reinhardt Nikolettának, a Fesztiválzenekar művészének, aki a hangszert az esti hangversenyen már a közönségnek is bemutatta.

A Bonnban dolgozó Peter Greinert a legnagyobb hangszerépítők, Stradivari és Guarneri méltó utódjának tartják. Greiner-hangszeren játszik számos kiváló hegedűművész, így Christian Tetzlaff és Anne-Sophie Mutter is. Egy-egy Greiner-hangszerre négy-öt évet kell várniuk azoknak a szerencséseknek, akik egyáltalán feljutnak a várólistára. A Raiffeisen Bank és a Fesztiválzenekar által most kötött megállapodás értelmében a zenekar mindaddig használhatja a Bank tulajdonában levő brácsát, amíg az együttes fennáll.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.