Klasszikus

Mesterhangszerek mesterkézben

2012.05.18. 10:05
Ajánlom
Június 2-án ismét hangszerbemutatóval egybekötött hangversenyt ad Szecsődi Ferenc hegedűművész a Régi Zeneakadémián.

A szegedi illetőségű muzsikus, Érdemes Művész négy évvel ezelőtt azzal a szándékkal indította el matinékoncert-sorozatát, hogy lehetőséget adjon a magyar mesterhegedű-készítőknek a bemutatkozásra. A kezdeményezésnek először a Régi Zeneakadémia adott otthont, később ezzel a témával a Müpa, a Zuglói Filharmónia, a Fonó Budai Zeneház, és a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál is nagyobb hangsúllyal foglalkozott és rendezett hangversennyel egybekötött hangszerkiállításokat. A Duna Televízió 2010-ben tematikus napot szentelt az ügynek, amely tévéadás hatására ugrásszerűen megnőtt nemcsak a mesterhegedűk iránti érdeklődés, hanem a vásárlói kedv is. Párizsból, Amerikából, Németországból, és természetesen itthonról is többen rendeltek hangszereket.

Szecsődi Ferenc, a Hubay Jenő Társaság elnökének júniusi 2-i koncertjére ezúttal hét mesterhegedűkészítőt hívott meg, hogy kiváló hangszereiket bemutathassa a nagyközönségnek: Guminár Tamás, Holló Bence, Kemény Zsombor, Poppara Nikola, Rácz Pál és Székely Márton budapesti- és Nagy András miskolci mestert. A szegedi hegedűművész ezzel a koncerttel Fritz Kreisler halálának 50., Hubay Jenő halálának pedig a 75. évfordulója, valamint a két zseniális hegedűs-zeneszerző életműve előtt is tiszteleg.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.