Klasszikus

Mesterhegedűk Greinertől a BFZ-nek

2007.09.18. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legjobb vonóshangszer-építőjétől, Peter Greinertől három mesterhegedűt kapott a Budapesti Fesztiválzenekar. Az ünnepélyes átadón maga a hegedűkészítő is részt vett, aki kifejezetten ebből az alkalomból érkezett Magyarországra.

A Concorde Értékpapír Zrt. és az AXA Biztosító Zrt. vezetői idén májusban kötöttek együttműködési megállapodást a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek keretében három darab Greiner-hegedűt vásárolnak a zenekar tagjai számára. A tavasszal megrendelt hangszerek most készültek el, s azokat a világhírű hegedűépítő, Peter Greiner személyesen hozta el a zenészeknek. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei, Czirók Györgyi, Gál-Tamási Mária és Lesták Bedő Eszter az ünnepélyes átadás alkalmából az új hegedűk egyedülálló hangzását Vivaldi F-dúr hármasversenyének előadásával mutatták be (gordonkán közreműködött Dvorák Lajos).

A Budapesti Fesztiválzenekar által használt Greiner-hangszerek száma így tizenegyre nőtt: mostanáig 5 hegedű és 3 brácsa volt a birtokukban az elismert hegedűkészítő műhelyéből. Az új hangszereket a közönség már a zenekar következő, szeptember 21-i koncertjén hallhatja. "Stradivari óta nem volt hegedűkészítő, aki olyan hangszereket tudott volna készíteni, mint Peter Greiner. Ezekkel az új hegedűkkel a Budapesti Fesztiválzenekar vonóshangzása hallhatóan fényesebb, teltebb lesz." – mondta el Fischer Iván zeneigazgató a Greiner-hangszerek ünnepélyes átadásakor.

A fiatal hegedűépítő, Peter Greiner hegedűit a zenészek világszerte a Stradivarik méltó vetélytársának tartják. Munkáját nemcsak Németországban, hanem az egész világon elismerik, a híres Rheingau-Zenei Fesztivál a közelmúltban az év hegedűépítője kitüntetéssel díjazta tevékenységét. Hangszereinek titka a rendkívüli kézügyesség és a tudományos mélységű szakismeretek ötvözése. A legkiválóbb hangzás elérésében hangkutató fizikus munkatársa, Heinrich Dünnwald nyújt számára segítséget, aki saját módszerek alapján méri az elkészült hangszerek által kibocsátott hang különböző jellemzőit. Peter Greiner szerint a hegedű hangja optimális esetben a szép emberi hang frekvenciáihoz és hangzásvilágához áll közel, ennek előállításához pedig az ívek, a feszített formák és az illesztések tökéletes kivitelezésén keresztül vezet az út, így a hangszereknek már a lakkozás előtt kifogástalanul kell szólni. A hegedűk építéséhez használt különleges fenyőről, speciális kenőlakkokról és egyéb alapanyagokról számos publikációja jelent meg tudományos szaklapokban. A Greiner-hangszereket 1995 óta olyan művészek használják, mint Christian Tetzlaff, Isabelle van Keulen és Leonidas Kavakos.

Peter Greiner alkotásaira világszerte igen hosszú a várólista, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai számára a hegedűépítő azonban soron kívül készítette el a hangszereket, mivel elmondása szerint különösen érdekli, hogyan szólnak azok egy szimfonikus zenekarban. Korábbi megrendelői ugyanis főként szólisták vagy kamarazenészek voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Vizuál

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.