Klasszikus

Mesterhegedűkön játszhatnak a fiatal művészek

2022.06.02. 09:30
Ajánlom
A Fischer Ádám alapította Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány befektetőket keres, akik hangszervásárlással támogatnák a magyar hegedűkészítőket, és egyszersmind hozzájárulnának, hogy fiatal művészek kiváló hangszereken játszhassanak.

A járványhelyzet miatt váratott magára a nyilvános bejelentés, jóllehet, a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány már tett érdemi lépéseket a pályakezdő művészek támogatására. Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője 2018-ban vehette át a Prima Primissima Díjat, amelynek honoráriumát 2019-ben felajánlotta az általa létrehozott alapítvány működtetésére. A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány missziója a világon is unikumnak számító magyar hegedűművészet és hegedűkészítés propagálása és támogatása, hazai és nemzetközi szinten, ezzel együtt pedig fiatal zenei tehetségek mentorálása.

Az Alapítvány magyar hangszerkészítők mesterhegedűinek használatát biztosítja a pályakezdő művészek számára,

akiknek sorsfordító lehetőség lehet olyan minőségű hangszerhez jutni, amellyel a legmagasabb szintű felkéréseket is elnyerhetik.

„A mesterhangszereknek rendkívüli jelentőségük van egy szólista vagy egy zenei együttes hangzásképzésének fejlesztésében. A jó hangszer nemcsak jobban szól, hanem a muzsikusok személyiségére is visszahat – mondja Fischer Ádám.

Egy mesterhangszer művészi és technikai szinten is gazdagabb megoldási lehetőségeket biztosít a zenésznek, ezáltal a fantáziát, a művészi igényességet is fejleszti.

A hangszer hozzásegíti a zenészt ahhoz, hogy olyan képességeket fedezzen fel saját magában, melyekről korábban fogalma sem volt.”

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány 2022-től befektetőket hív partnerül.

A mesterhangszerbe történő műtárgybefektetés szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

FischerAdam_foto_NikolajLund-100839.jpg

Fischer Ádám (Fotó/Forrás: Nikolaj Lund)

A patronálni kívánt művészek és a legmagasabb minőségű hangszerek kiválasztásáról szakmai grémium dönt. Fischer Ádám mellett részt vesz a folyamatban Oláh Vilmos Emmy-, Liszt-, Lajtha- és Dohnányi-díjas hegedűművész, az alapítvány kurátora; Vásáry Tamás, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester; Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester; José Cura világhírű operaénekes, zeneszerző, karmester; Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, érdemes művész; Riccardo Frizza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezető karmestere; Szecsődi Ferenc, Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész, érdemes és kiváló művész; valamint Tachiki Shigeru brácsaművész, a JASTA elnöke.

A legkiválóbb magyar hangszerkészítő Nemessányi Sámuel volt. A hat Emmy-díjjal elismert The Violin Alone c. dokumentumfilm Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól – „főszereplője” egy Nemessányi-mesterhegedű.

Az alapítvány által kiválasztott mesterek, akiknek a hangszereit befektetésre kínálják, mind Nemessányi és híres utódai, Pilát Pál, Spiegel János, Sáránszky Pál tradícióit követik,

a befektetésre ajánlott hegedűk a legkiválóbb műhelyekből származnak.

„Az alapítvány tulajdonát képezi többek között az Ex-Fricsay mesterhegedű, amelyen a világhírű magyar karmester, Fricsay Ferenc játszott. A hazai készítésű mesterhegedűk, vásárlói árukhoz képest, jelentős értéknövekedést érnek el a nemzetközi koncertpódiumokon való használatuknak köszönhetően – emelte ki Oláh Vilmos, az Alapítvány kurátora.

A világ élvonalába tartozó művészek által bejátszott hangszerek értéke megsokszorozódik.

A 90-es években egy Nemessányi-mesterhangszer 3-5 millió forintba került, míg mai áron 50 millió forint körüli értéken jegyzik. Egy kortárs magyar mesterhegedű akkoriban 150.000 forint körüli áron kelt el, 2022-ben pedig már 4-6 millió forint az értéke.

A hangszerbe történő befektetések értéke minimum hússzorosára nőtt az elmúlt évtizedekben a nemzetközi színtéren is. Egy 1984-ben 1 millió dollárt érő Stradivari-hangszer 2022-ben kb. 25 millió dollárt ér.

Vásáry Tamás az Alapítvány missziójával kapcsolatban kiemelte: „Kodály Zoltán a mai napig a legkiválóbb muzsikus és humanitárius példa az életemben.

Amikor a karrierem kezdetén zongorát vásárolt számomra, olyan lehetőségek tárházát nyitotta meg, amelyek a legmagasabb céljaim eléréséhez elengedhetetlenek voltak.

A Deutsche Grammophon lemezszerződés, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny eredménye, a berlini, bécsi, londoni és New York-i hangversenyek sorozata elképzelhetetlen lett volna a Kodály-hangszer nélkül. Nagyon boldoggá tesz a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány kezdeményezése, amely kiváló fiatal művészeket hozzam hasonló módon segít pályájuk kiteljesedésében, legmagasabb művészi céljaik elérésében. Ezért csatlakoztam művésztársaimhoz.”

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány tervei között országos és határon túli hangszerismertető turnék szervezése, a 2023/2024-es évadtól pedig világ körüli turnék megvalósítása is szerepel, valamint a befektetői kör bővítésén túl céljuk a támogatandó fiatal művészek bemutatása és a magyar hangszerek megismertetése a támogatói körökkel.

Az Alapítvány a befektetésen kívül egyéb módokon is támogatható, a civil hozzájárulással a fiatal művészek szállásköltsége, nemzetközi utaztatása, hangszerbemutató és koncertturné finanszírozása egészül ki.

További részletek és a támogató művészek személyes üzenete megtalálható a https://mesterhegedutaringnek.org oldalon.

Fejléckép: Oláh Vilmos (fotó: Gordon Eszter)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.