Klasszikus

Mesterhegedűkön játszhatnak a fiatal művészek

2022.06.02. 09:30
Ajánlom
A Fischer Ádám alapította Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány befektetőket keres, akik hangszervásárlással támogatnák a magyar hegedűkészítőket, és egyszersmind hozzájárulnának, hogy fiatal művészek kiváló hangszereken játszhassanak.

A járványhelyzet miatt váratott magára a nyilvános bejelentés, jóllehet, a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány már tett érdemi lépéseket a pályakezdő művészek támogatására. Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője 2018-ban vehette át a Prima Primissima Díjat, amelynek honoráriumát 2019-ben felajánlotta az általa létrehozott alapítvány működtetésére. A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány missziója a világon is unikumnak számító magyar hegedűművészet és hegedűkészítés propagálása és támogatása, hazai és nemzetközi szinten, ezzel együtt pedig fiatal zenei tehetségek mentorálása.

Az Alapítvány magyar hangszerkészítők mesterhegedűinek használatát biztosítja a pályakezdő művészek számára,

akiknek sorsfordító lehetőség lehet olyan minőségű hangszerhez jutni, amellyel a legmagasabb szintű felkéréseket is elnyerhetik.

„A mesterhangszereknek rendkívüli jelentőségük van egy szólista vagy egy zenei együttes hangzásképzésének fejlesztésében. A jó hangszer nemcsak jobban szól, hanem a muzsikusok személyiségére is visszahat – mondja Fischer Ádám.

Egy mesterhangszer művészi és technikai szinten is gazdagabb megoldási lehetőségeket biztosít a zenésznek, ezáltal a fantáziát, a művészi igényességet is fejleszti.

A hangszer hozzásegíti a zenészt ahhoz, hogy olyan képességeket fedezzen fel saját magában, melyekről korábban fogalma sem volt.”

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány 2022-től befektetőket hív partnerül.

A mesterhangszerbe történő műtárgybefektetés szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

FischerAdam_foto_NikolajLund-100839.jpg

Fischer Ádám (Fotó/Forrás: Nikolaj Lund)

A patronálni kívánt művészek és a legmagasabb minőségű hangszerek kiválasztásáról szakmai grémium dönt. Fischer Ádám mellett részt vesz a folyamatban Oláh Vilmos Emmy-, Liszt-, Lajtha- és Dohnányi-díjas hegedűművész, az alapítvány kurátora; Vásáry Tamás, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester; Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester; José Cura világhírű operaénekes, zeneszerző, karmester; Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, érdemes művész; Riccardo Frizza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezető karmestere; Szecsődi Ferenc, Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész, érdemes és kiváló művész; valamint Tachiki Shigeru brácsaművész, a JASTA elnöke.

A legkiválóbb magyar hangszerkészítő Nemessányi Sámuel volt. A hat Emmy-díjjal elismert The Violin Alone c. dokumentumfilm Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól – „főszereplője” egy Nemessányi-mesterhegedű.

Az alapítvány által kiválasztott mesterek, akiknek a hangszereit befektetésre kínálják, mind Nemessányi és híres utódai, Pilát Pál, Spiegel János, Sáránszky Pál tradícióit követik,

a befektetésre ajánlott hegedűk a legkiválóbb műhelyekből származnak.

„Az alapítvány tulajdonát képezi többek között az Ex-Fricsay mesterhegedű, amelyen a világhírű magyar karmester, Fricsay Ferenc játszott. A hazai készítésű mesterhegedűk, vásárlói árukhoz képest, jelentős értéknövekedést érnek el a nemzetközi koncertpódiumokon való használatuknak köszönhetően – emelte ki Oláh Vilmos, az Alapítvány kurátora.

A világ élvonalába tartozó művészek által bejátszott hangszerek értéke megsokszorozódik.

A 90-es években egy Nemessányi-mesterhangszer 3-5 millió forintba került, míg mai áron 50 millió forint körüli értéken jegyzik. Egy kortárs magyar mesterhegedű akkoriban 150.000 forint körüli áron kelt el, 2022-ben pedig már 4-6 millió forint az értéke.

A hangszerbe történő befektetések értéke minimum hússzorosára nőtt az elmúlt évtizedekben a nemzetközi színtéren is. Egy 1984-ben 1 millió dollárt érő Stradivari-hangszer 2022-ben kb. 25 millió dollárt ér.

Vásáry Tamás az Alapítvány missziójával kapcsolatban kiemelte: „Kodály Zoltán a mai napig a legkiválóbb muzsikus és humanitárius példa az életemben.

Amikor a karrierem kezdetén zongorát vásárolt számomra, olyan lehetőségek tárházát nyitotta meg, amelyek a legmagasabb céljaim eléréséhez elengedhetetlenek voltak.

A Deutsche Grammophon lemezszerződés, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny eredménye, a berlini, bécsi, londoni és New York-i hangversenyek sorozata elképzelhetetlen lett volna a Kodály-hangszer nélkül. Nagyon boldoggá tesz a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány kezdeményezése, amely kiváló fiatal művészeket hozzam hasonló módon segít pályájuk kiteljesedésében, legmagasabb művészi céljaik elérésében. Ezért csatlakoztam művésztársaimhoz.”

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány tervei között országos és határon túli hangszerismertető turnék szervezése, a 2023/2024-es évadtól pedig világ körüli turnék megvalósítása is szerepel, valamint a befektetői kör bővítésén túl céljuk a támogatandó fiatal művészek bemutatása és a magyar hangszerek megismertetése a támogatói körökkel.

Az Alapítvány a befektetésen kívül egyéb módokon is támogatható, a civil hozzájárulással a fiatal művészek szállásköltsége, nemzetközi utaztatása, hangszerbemutató és koncertturné finanszírozása egészül ki.

További részletek és a támogató művészek személyes üzenete megtalálható a https://mesterhegedutaringnek.org oldalon.

Fejléckép: Oláh Vilmos (fotó: Gordon Eszter)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.