Klasszikus

Mesterkurzussal, külföldi koncertturnéval és A Zene Showjával búcsúzik a 2021/2022-es évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar

2022.06.15. 13:10
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar vezetése fontosnak tartja, hogy a Zenekarhoz szólistaként, karmesterként érkező vendégművészeket időnként felkérje egy-egy mesterkurzus megtartására. Ezekkel az eseményekkel hozzájárul a hazai közép- és felsőfokú zeneoktatás színesebbé tételéhez, valamint a növendékek magas szintű továbbképzéséhez.

Michael Vaiman, a világhírű ukrán származású hegedűművész vezényletével ért véget a Festetics-bérlet koncertjeinek sorozata, amelynek műsorában Csajkovszij és Arenszkij darabjai mellett Mozart két versenyműve, a híres G-dúr hegedűverseny és a kéthegedűs „nagy versenymű”, a Concertome szerepelt. Az előadáson egykori tanítványa, Alexandre Dimcevski volt a partnere.

Michael Vaiman 2022. június 11-én, a MÁV Szimfonikusok próbatermében tartott mesterkurzust a Zeneakadémia legkiválóbb hegedűs növendékeinek. Külön érdekesség, hogy a résztvevők között volt Gajvoronszkaja Anna, aki ukrajnai menekültként tanul Budapesten – Lendvai György hegedűművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatójának növendéke –, akit a Mester külön örömmel fogadott a kurzuson. Michael Vaiman 1999 óta a Kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola professzora, mellette tanított Angliában, az USA-ban, Kínában és Japánban.  

Mesterkurzus-MichaelVaimanSteirerMate-130105.jpg

Mesterkurzus Michael Vaimannal (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Turné – Horvátország, Olaszország

Az elmúlt két évben a MÁV Szimfonikus Zenekar számára is kevés lehetőség adódott külföldi vendégszereplésekre. Nagy öröm, hogy az évad utolsó napjaiban (2022. június 9-én), Zágrábban, a Zeneakadémián Lorenzo Porzio vezényletével adott változatos művekből összeállított hangversenyt. Zongorán közreműködött a világ rangos koncerttermeinek népszerű szólistája Cristiana Pegoraro.

A turné június 12-én Milánóban, a Teatro Dal Verme színházban, június 13-án pedig Verbániában a Teatro Il Maggioreben folytatódott, Elena Casella vezényletével.

Olaszturne-Verbania3-130105.jpg

A Teatro Il Maggiore Verbániában (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az idei évad utolsó programja Budapesten A Zene Showja

A MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek rendhagyó koncertsorozata az interjú és hangverseny műfajának kombinációját alkotják, ahol egy-egy meghívott hírességgel járják körbe a fiatalokat érdeklő témákat, amelyekre a klasszikus hangverseny-repertoár remekműveivel reflektál a zenekar. Ennek a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek célja, hogy

az intellektuális tartalomnak a zene a beszélgetés közben adjon művészeti kontextust, és ezáltal segítse a komolyzene hétköznapi aktualitásának felfedezését.

2022. június 18-án, este 8 órakor az Akvárium Klubban dr. Hardi Richárd szemész szakorvos lesz a vendég, aki évtizedek óta Afrikában, Kongóban teljesít missziós szolgálatot. A legelesettebbeket segíti, gyógyítja emberfeletti erővel és kitartással. A beszélgetés egyes pontjain a MÁV Szimfonikus Zenekar a zeneirodalom legszebb és legismertebb műveivel reflektál az interjúban elhangzottakra, Dénes -Worowsky Marcell vezényletével.

Jegyek ide kattintva válthatók! >>>

ZeneShowjakreativ-130108.jpg

A Zene Showja (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2022/2023-as szezonban is szeretettel várja a közönséget!

Az új évadban négy bérletes, két gyermekeknek szóló tematikus, valamint egy fiatal felnőtteknek szóló rendhagyó koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar Grammy-díjas művészek, nemzetközi és hazai sztárszólistákkal.

Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Cyprien Katsaris, Augustin Hadelich, a legendás hírű Kobayashi Ken-Ichiro és Elisabeth Leonskaja, továbbá Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Keller András, Pasztircsák Polina, Várdai István, Várjon Dénes… Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2022 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota vagy a Várkert Bazár.

Információk, bérletvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.