Klasszikus

Mesterkurzussal, külföldi koncertturnéval és A Zene Showjával búcsúzik a 2021/2022-es évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar

2022.06.15. 13:10
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar vezetése fontosnak tartja, hogy a Zenekarhoz szólistaként, karmesterként érkező vendégművészeket időnként felkérje egy-egy mesterkurzus megtartására. Ezekkel az eseményekkel hozzájárul a hazai közép- és felsőfokú zeneoktatás színesebbé tételéhez, valamint a növendékek magas szintű továbbképzéséhez.

Michael Vaiman, a világhírű ukrán származású hegedűművész vezényletével ért véget a Festetics-bérlet koncertjeinek sorozata, amelynek műsorában Csajkovszij és Arenszkij darabjai mellett Mozart két versenyműve, a híres G-dúr hegedűverseny és a kéthegedűs „nagy versenymű”, a Concertome szerepelt. Az előadáson egykori tanítványa, Alexandre Dimcevski volt a partnere.

Michael Vaiman 2022. június 11-én, a MÁV Szimfonikusok próbatermében tartott mesterkurzust a Zeneakadémia legkiválóbb hegedűs növendékeinek. Külön érdekesség, hogy a résztvevők között volt Gajvoronszkaja Anna, aki ukrajnai menekültként tanul Budapesten – Lendvai György hegedűművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatójának növendéke –, akit a Mester külön örömmel fogadott a kurzuson. Michael Vaiman 1999 óta a Kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola professzora, mellette tanított Angliában, az USA-ban, Kínában és Japánban.  

Mesterkurzus-MichaelVaimanSteirerMate-130105.jpg

Mesterkurzus Michael Vaimannal (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Turné – Horvátország, Olaszország

Az elmúlt két évben a MÁV Szimfonikus Zenekar számára is kevés lehetőség adódott külföldi vendégszereplésekre. Nagy öröm, hogy az évad utolsó napjaiban (2022. június 9-én), Zágrábban, a Zeneakadémián Lorenzo Porzio vezényletével adott változatos művekből összeállított hangversenyt. Zongorán közreműködött a világ rangos koncerttermeinek népszerű szólistája Cristiana Pegoraro.

A turné június 12-én Milánóban, a Teatro Dal Verme színházban, június 13-án pedig Verbániában a Teatro Il Maggioreben folytatódott, Elena Casella vezényletével.

Olaszturne-Verbania3-130105.jpg

A Teatro Il Maggiore Verbániában (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az idei évad utolsó programja Budapesten A Zene Showja

A MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek rendhagyó koncertsorozata az interjú és hangverseny műfajának kombinációját alkotják, ahol egy-egy meghívott hírességgel járják körbe a fiatalokat érdeklő témákat, amelyekre a klasszikus hangverseny-repertoár remekműveivel reflektál a zenekar. Ennek a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek célja, hogy

az intellektuális tartalomnak a zene a beszélgetés közben adjon művészeti kontextust, és ezáltal segítse a komolyzene hétköznapi aktualitásának felfedezését.

2022. június 18-án, este 8 órakor az Akvárium Klubban dr. Hardi Richárd szemész szakorvos lesz a vendég, aki évtizedek óta Afrikában, Kongóban teljesít missziós szolgálatot. A legelesettebbeket segíti, gyógyítja emberfeletti erővel és kitartással. A beszélgetés egyes pontjain a MÁV Szimfonikus Zenekar a zeneirodalom legszebb és legismertebb műveivel reflektál az interjúban elhangzottakra, Dénes -Worowsky Marcell vezényletével.

Jegyek ide kattintva válthatók! >>>

ZeneShowjakreativ-130108.jpg

A Zene Showja (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2022/2023-as szezonban is szeretettel várja a közönséget!

Az új évadban négy bérletes, két gyermekeknek szóló tematikus, valamint egy fiatal felnőtteknek szóló rendhagyó koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar Grammy-díjas művészek, nemzetközi és hazai sztárszólistákkal.

Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Cyprien Katsaris, Augustin Hadelich, a legendás hírű Kobayashi Ken-Ichiro és Elisabeth Leonskaja, továbbá Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Keller András, Pasztircsák Polina, Várdai István, Várjon Dénes… Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2022 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota vagy a Várkert Bazár.

Információk, bérletvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.