Klasszikus

Mesternyolcas

2007.12.23. 00:00
Ajánlom
2008. január 16. és február 18. között a Művészetek Palotája ismét vendégül látja az ország kiemelkedő zenekarait és karmestereit a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. Az ötlet még a Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének időszakában jött létre, amikor a hazai zenekarok segítségével a terem utolsó akusztikus beállításait végezték.

2008-ban nyolc budapesti és vidéki zenekar lép fel majd a koncertsorozatban, amelyben csupán egyetlen kötelező feltétel volt: egy kortárs magyar zeneszerző művének előadása. A programokról és azok összeállításáról a koncerteket vezénylő karmesterek számoltak be.

Kovács László: Lehet, hogy meg fognak kövezni majd érte, de mind a két koncert műsorába egy-egy Orbán György darabot választottam. Szerintem méltatlanul mellőzött és kissé lenézett szerző. Én azonban nyíltan kiállok mellette! Szerintem zseniális és teljesen egyedi hangú, rafinált megoldásokkal teli zenét írt. Három ütem után fel lehet ismerni, ha egy Orbán-darabot hallunk. Az MR Szimfonikusokkal Orff Carmina Buranája mellett újra vezényelhetem a Missa quartát, a Miskolciakkal adott koncerten pedig a Velencei vázlatokat. Itt még három orosz szerző művét adjuk elő, köztük Rahmanyinov második zongoraversenyét, amely a harmadikkal együtt újabban teljesen a szívembe fészkelte magát. A szólista Mocsári Károllyal pedig közel húsz éve nem játszhattam együtt, így nagyon várom a koncertet.

Kovács János: Mindkét koncertre nagy örömmel vállaltam a felkérést. A Filharmónia Társaságnak külön célja, hogy fiatal, tehetséges muzsikusokat mutathasson be, így esett a választás Zempléni Szabolcsra, akivel Hidas Frigyes első kürtversenyét adjuk elő. Habár a programokat nem én állítottam össze, külön öröm, hogy a Szent István Filharmonikusokkal két, számomra új és ritkán játszott művet vezényelhetek: Brahms Schönberg által zenekarra átírt, fantasztikusan szerkesztett g-moll zongoranégyesét és Dubrovay László Concertóját, amely ütős hangszerekre és zenekarra íródott.

Keller András: Én személy szerint rendkívül örülök annak, hogy létezik egy olyan kezdeményezés, ahol kötelező feltétel egy kortárs magyar zeneszerző művének előadása. A januári koncertre Kocsis Zoltán, az est karmestere Soproni József a hatvanas évek végén komponált Gordonkaversenyét választotta, ami sajnos egy ritkán előadott, ám annál értékesebb mű. A többi kompozíció is meglehetősen ritkán hangzik el koncerten. Brahms A párkák énekének előadására – a viszonylag nagy apparátus miatt – ritkán vállalkoznak, és Ravel Daphnis és Chloéja is kevésszer hangzik el teljes terjedelmében. A Bartók-bérlet kapcsán pedig a kissé különös, ám annál jelentősebb Négy zenekari darab is helyet kapott a programban.

Héja Domonkos: A Magyar Szimfonikus Körkép sorozatban mindig nagy örömmel veszünk részt. A műsorunkban Wagner és Mendelssohn két remekműve között egyik kollégánk, Sándor László Felhők című művét adjuk elő, amely a 2005-ös József Attila emlékév zeneszerzői versenyének díjnyertes alkotása. A darab tételei egy-egy József Attila vers sorainak hatására születtek meg, amelyeket a partitúrába is beleírt a szerző. A koncerten ezeket Cseke Péter adja majd elő.

Alpaslan Ertüngealp: A BBC Singers együttessel már régóta tervezünk egy közös koncertet. Részükről is igény volt, hogy egy új, viszonylag ritkán játszott darabot tanulhassanak meg, így esett a választásunk Sravinsky Zsoltárszimfóniájára. Magyar szerzőnek Jeney Zoltánt választottam, aki külön erre a koncertre vállalta egy teljesen új darab megírását, amiről pontosan még nem sokat tudok, de az biztos, hogy kórusra és zenekarra készül majd. Harmadikként pedig egy olyan huszadik századi szerzőt szerettünk volna bemutatni, aki a közönség számára befogadható, vonzó és hálás. Így esett a választás Hacsaturján Hegedűversenyére, amely a hegedűversenyek között igen jelentős helyet foglal el. Majd egy rövid, számomra nagyon kedves darabja, a Spartacus című balett szvit szólal meg.

Gál Tamás: A magyarok közül az én választásom egy számomra nagyon kedves szerzőre, Lendvay Kamillóra esett, akinek nemrégiben bemutatott zongoraversenyét adjuk elő Baranyay László zongoraművész közreműködésével. Előtte egy igazi „slágert”, sokat játszott darabunkat, Kodály Galántai táncok című szimfonikus művét hallhatja a közönség, a második részben pedig egy valódi kuriózumot, Bartók A csodálatos mandarin című teljes balettjét, amelyet M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt rendezőnk animációs filmje kísér majd. Ezt a vadonatúj előadását először Kocsis Zoltán vezényelte, majd engem is felkértek egy pozsonyi premierre. Most nagy örömömre ismét Budapesten mutathatjuk be a produkciót.

(Magyar Szimfonikus Körkép - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)

2008. január 16. 19:30 - A Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenye; Glinka: Ruszlán és Ludmilla – nyitány; Rahmanyinov: II., c-moll zongoraverseny, op. 18; Orbán György: Veronai vázlatok; Stravinsky: A tűzmadár – szvit (1919); km.: Mocsári Károly (zongora); vez.: Kovács László

2008. január 24. 19:30 - Az MR Szimfonikusok hangversenye;
Orbán György: Missa quarta; Orff: Carmina Burana; km.: Cserna Ildikó, Derecskei Zsolt, Kálmándi Mihály (ének), MR Énekkar és Gyermekkórus (karig.: Strausz Kálmán, Thész Gabriella); vez.: Kovács László

2008. január 26. 19:30 - A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar hangversenye; Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes (zenekari átirat); Dubrovay László: Concerto ütőkre és zenekarra; J. Strauss: Keringők, polkák; km.: Dzsanda Vitalij (ütőhangszerek), Szent István Király Oratóriumkórus; vez.: Kovács János

2008. január 28. 19:30 - A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenye; Janácek: Sinfonietta; Hidas Frigyes: I. kürtverseny; Beethoven: V. c-moll, "Sors" szimfónia, op. 67; km.: Zempléni Szabolcs (kürt); vez.: Kovács János

2008. január 29. 19:30 - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye; Brahms: A párkák éneke, op. 89; Bartók: Négy zenekari darab; Soproni József: I. gordonkaverseny; Ravel: Daphnis és Chloé – balettzene; km.: Fenyő László (gordonka), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kocsis Zoltán

2008. február 3. 19:30 - Az Óbudai Danubia Zenekar hangversenye; Wagner: Parsifal – előjáték; Sándor László: Felhők; Mendelssohn: V. D-dúr, "Reformáció" szimfónia, op. 107; km.: Cseke Péter (próza); vez.: Héja Domonkos

2008. február 11. 19:30 - A Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenye; Hacsaturján: Hegedűverseny; Spartacus – balettszvit; Jeney Zoltán: Új mű – ősbemutató; Stravinsky: Zsoltárszimfónia; km.: Baráti Kristóf (hegedű), BBC Singers; vez.: Alpaslan Ertüngealp

2008. február 14. 19:30 - A MÁV Szimfoniksu Zenekar hangversenye; Kodály: Galántai táncok; Lendvay Kamilló: Zongoraverseny; Bartók: A csodálatos mandarin - balettzene (vetítéssel); km.: Baranyay László (zongora); vez.: Gál Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.