Klasszikus

Mesterségek Ünnepe - Folkloriada

2004.08.19. 00:00
Ajánlom
Idén tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az augusztus 19-22-ig tartó eseményen közel 800 hagyományőrző kézműves mutatja be saját mesterségének fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek a mesteremberek ősidők óta gyakorolt tudományával, mint a nemezkészítés, fazekasmesterség, fafaragás, gyékényszövés, hangszerkészítés, szövés, hímzés, kékfestés, csipkeverés, szíjgyártás, kerékgyártás, kádár mesterség, tojásfestés, mézeskalács-készítés.

Minden évben másik mesterség, idén a nemezkészítés kerül a középpontba. A Mesterségek Ünnepe a befogadója a Nemezművészeti Világtalálkozónak, melyre 20 országból több száz résztvevő érkezik. Az európai, közép-ázsiai, amerikai, japán, kazak, kirgiz, mongol nemezkészítők bemutatói egész nap zajlanak, és átfogó képet nyújtanak, a hagyományos és modern nemezkészítés lehetőségeiről. A Világtalálkozóhoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban augusztus 10-én nyíló két kiállítás is.

A Mesterségek Ünnepe népi hagyományaink, a tárgyalkotó népművészet legnagyobb ünnepe. Azonban idén a kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjén túl a Mesterségek Ünnepe ad otthont a "népművészet olimpiájának" is nevezett III. Folkloriada Világfesztivál záróeseményeinek is, melynek ünnepélyes megnyitója Pécsett, a záró gála a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban kerül megrendezésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.
Klasszikus ajánló

A fuvolát és a trombitát ismered, de mi az a didgeridoo?

Ez is kiderül a Kovács Zalán László tubaművész által alapított Nemzetközi Fúvós Napokon, amely a fúvós hangszerek értékeit kívánja megmutatni a nagyérdeműnek Pakson.
Klasszikus videó

A zongora, ami festményt alkot, ha játszanak rajta

Egy olasz zongoraművész és mérnök ismerőse úgy gondolták, jó ötlet apró ecseteket rögzíteni a zongorakalapácsokra. Videó.