Klasszikus

Mesterségek Ünnepe - Folkloriada

2004.08.19. 00:00
Ajánlom
Idén tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az augusztus 19-22-ig tartó eseményen közel 800 hagyományőrző kézműves mutatja be saját mesterségének fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek a mesteremberek ősidők óta gyakorolt tudományával, mint a nemezkészítés, fazekasmesterség, fafaragás, gyékényszövés, hangszerkészítés, szövés, hímzés, kékfestés, csipkeverés, szíjgyártás, kerékgyártás, kádár mesterség, tojásfestés, mézeskalács-készítés.

Minden évben másik mesterség, idén a nemezkészítés kerül a középpontba. A Mesterségek Ünnepe a befogadója a Nemezművészeti Világtalálkozónak, melyre 20 országból több száz résztvevő érkezik. Az európai, közép-ázsiai, amerikai, japán, kazak, kirgiz, mongol nemezkészítők bemutatói egész nap zajlanak, és átfogó képet nyújtanak, a hagyományos és modern nemezkészítés lehetőségeiről. A Világtalálkozóhoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban augusztus 10-én nyíló két kiállítás is.

A Mesterségek Ünnepe népi hagyományaink, a tárgyalkotó népművészet legnagyobb ünnepe. Azonban idén a kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjén túl a Mesterségek Ünnepe ad otthont a "népművészet olimpiájának" is nevezett III. Folkloriada Világfesztivál záróeseményeinek is, melynek ünnepélyes megnyitója Pécsett, a záró gála a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban kerül megrendezésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.