Klasszikus

Mesterségek Ünnepe – tizennyolcadszor

2004.08.08. 00:00
Ajánlom
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között. A kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra.

A résztvevők négy napon keresztül, működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a kovács, fazekas, hímző, fafaragó, kékfestő, csipkeverő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kosárfonó, kádár, hangszerkészítő, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A mesterségek Ünnepén közel 1000 hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit. A kézművesek által készített, zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók. A látogatók a rendezvényen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.

A rendezvény keretében idén is átadják az Év mestere, az Év ifjú mestere és a Király Zsiga díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek. A színpadokon folyamatosan hazai és külföldi zenekarok, táncegyüttesek lépnek föl, minden nap vásári komédia, bábszínház, esténként táncház szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény fő témája idén a nemez. Ebből az alkalomból augusztus 10. és 29. között a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban nemzetközi nemezkiállítást rendezünk. Európától Amerikáig, Japántól Mongóliáig húsz országból több száz nemezkészítő mester részvételére számítunk.

Ebben az évben a Mesterségek Ünnepe ad otthont a „népművészek olimpiája”, a négyévenként mindig más országban megrendezendő FOLKLORIADA rendezvénysorozat záróeseményeinek, amelyen 75 országból több mint kétezer zenész és táncos mutatkozik be augusztus 21-22-én a Budavári Palota körül. A rendezvény hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Ez alkalomból augusztus 20-án délután a mesterek felvonulására, majd a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszentelésre kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.