Klasszikus

Mesterségek Ünnepe – tizennyolcadszor

2004.08.08. 00:00
Ajánlom
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között. A kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra.

A résztvevők négy napon keresztül, működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a kovács, fazekas, hímző, fafaragó, kékfestő, csipkeverő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kosárfonó, kádár, hangszerkészítő, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A mesterségek Ünnepén közel 1000 hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit. A kézművesek által készített, zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók. A látogatók a rendezvényen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.

A rendezvény keretében idén is átadják az Év mestere, az Év ifjú mestere és a Király Zsiga díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek. A színpadokon folyamatosan hazai és külföldi zenekarok, táncegyüttesek lépnek föl, minden nap vásári komédia, bábszínház, esténként táncház szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény fő témája idén a nemez. Ebből az alkalomból augusztus 10. és 29. között a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban nemzetközi nemezkiállítást rendezünk. Európától Amerikáig, Japántól Mongóliáig húsz országból több száz nemezkészítő mester részvételére számítunk.

Ebben az évben a Mesterségek Ünnepe ad otthont a „népművészek olimpiája”, a négyévenként mindig más országban megrendezendő FOLKLORIADA rendezvénysorozat záróeseményeinek, amelyen 75 országból több mint kétezer zenész és táncos mutatkozik be augusztus 21-22-én a Budavári Palota körül. A rendezvény hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Ez alkalomból augusztus 20-án délután a mesterek felvonulására, majd a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszentelésre kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.