Klasszikus

Mesterségek Ünnepe – tizennyolcadszor

2004.08.08. 00:00
Ajánlom
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között. A kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra.

A résztvevők négy napon keresztül, működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a kovács, fazekas, hímző, fafaragó, kékfestő, csipkeverő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kosárfonó, kádár, hangszerkészítő, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A mesterségek Ünnepén közel 1000 hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit. A kézművesek által készített, zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók. A látogatók a rendezvényen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.

A rendezvény keretében idén is átadják az Év mestere, az Év ifjú mestere és a Király Zsiga díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek. A színpadokon folyamatosan hazai és külföldi zenekarok, táncegyüttesek lépnek föl, minden nap vásári komédia, bábszínház, esténként táncház szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény fő témája idén a nemez. Ebből az alkalomból augusztus 10. és 29. között a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban nemzetközi nemezkiállítást rendezünk. Európától Amerikáig, Japántól Mongóliáig húsz országból több száz nemezkészítő mester részvételére számítunk.

Ebben az évben a Mesterségek Ünnepe ad otthont a „népművészek olimpiája”, a négyévenként mindig más országban megrendezendő FOLKLORIADA rendezvénysorozat záróeseményeinek, amelyen 75 országból több mint kétezer zenész és táncos mutatkozik be augusztus 21-22-én a Budavári Palota körül. A rendezvény hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Ez alkalomból augusztus 20-án délután a mesterek felvonulására, majd a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszentelésre kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.