Klasszikus

Metamorfózis Kocsis Zoltánnal

2010.11.17. 13:30
Ajánlom
Különleges koncertekre kerül sor a hétvégén. A Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója ezúttal a Concerto Budapestet dirigálja és előadást is tart.

Kocsis Zoltán így nyilatkozott a koncertek központi témáját adó Richard Strauss-műről, a Metamorfózis című kompozícióról: „Elsieti az ítélkezést, aki Richard Strauss zenéjét konzervatívnak, anakronisztikusnak vagy éppen avíttnak bélyegzi. Ne feledjük: művészetének szárba szökkenése idején - két világ határán - kortársai elismerésétől, sőt csodálatától övezve kétségtelenül a majd' minden műfajban eredményesnek bizonyuló Strauss volt a legmodernebb, legaktuálisabb, legnaprakészebb zeneszerző. Az utókor néha több generációs késéssel szolgáltat igazságot, a feledés homályával borítva előítéleteket, értelmetlenné téve összevetéseket, verifikálva művészi igazság motiválta döntéseket. Strausst ma már nevetséges pusztán hangszerelő-virtuózként, a l'art pour l'art képviselőjeként emlegetni; az ő esetében régen megdőlt az önismétlés vádja, de muzsikájának igazi - időn, divathullámokon, napi politika irányította feledhető esztétikai értékeléseken túlnyúló - jelentőségét mintha csak most kezdenék felismerni alkalmasint azok is, akik még nem is oly régen nem éppen a leghízelgőbb jelzőkkel illették az egyetemes zenetörténet egyik legtehetségesebb alkotóját, akinek képességei csakis a legnagyobbakéhoz mérhetők, munkássága közkincs. De talán ennél is több: a radikális újítóból klasszikussá nemesedett géniusz életműve fontos üzenetet hordoz, nem kisebbet, mint a muzsika szükségébe, erejébe és elpusztíthatatlanságába vetett hitet."

2010. november 19. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Kocsis Zoltán és a Concerto Budapest koncertje

Metamorfózisok - Utazás a szecesszió világában 

Km.: Horváth István, Fodor Gabriella, Orendt Gyula

Schubert: Ständchen Serenade, D 889 (Arnold Schönberg átirata)
Johann Strauss II: Lagunenwalzer, op. 411 (Arnold Schönberg átirata); Morgenblätter, op. 279 (Kocsis Zoltán átirata); Künstlerleben, op. 316 (Kocsis Zoltán átirata); Kaiserwalzer, op. 437 (Arnold Schönberg átirata); Radetzky-Marsch, op. 228 (Kocsis Zoltán átirata)
Reger: Eine romantische Suite, op. 125 - II. tétel (Arnold Schönberg átirata)
Brahms: Regenlied, op. 59 Nr. 3. (Kocsis Zoltán átirata, magyarországi bemutató)
Liszt: La lugubre gondola I (Kocsis Zoltán átirata, magyarországi bemutató)
R. Strauss: Ständchen Serenade, op. 19/2 (Kocsis Zoltán átirata)
Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen (Arnold Schönberg átirata)

2010. november 20. 18:00 - Olasz Kultúrintézet

Előad: Kocsis Zoltán

Téma: Richard Strauss Metamorfózisok című műve

2010. november 20. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Vez.: Kocsis Zoltán

Wagner: Siegfried-Idyll (kamarazenekari verzió)
Schönberg: I. Kammersymphonie, op. 9
R. Strauss: Serenade, op. 7; Metamorphosen

2010. november 21. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Vez.: Kocsis Zoltán

Bartók-Kocsis: Scherzo, BB 27/4
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Bartók: "Kossuth" - szimfóniai költemény nagyzenekarra, BB 31
R. Strauss: Also sprach Zarathustra, op. 30

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.
Klasszikus ajánló

A fuvolát és a trombitát ismered, de mi az a didgeridoo?

Ez is kiderül a Kovács Zalán László tubaművész által alapított Nemzetközi Fúvós Napokon, amely a fúvós hangszerek értékeit kívánja megmutatni a nagyérdeműnek Pakson.
Klasszikus videó

A zongora, ami festményt alkot, ha játszanak rajta

Egy olasz zongoraművész és mérnök ismerőse úgy gondolták, jó ötlet apró ecseteket rögzíteni a zongorakalapácsokra. Videó.