Klasszikus

Metamorfózis Kocsis Zoltánnal

2010.11.17. 13:30
Ajánlom
Különleges koncertekre kerül sor a hétvégén. A Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója ezúttal a Concerto Budapestet dirigálja és előadást is tart.

Kocsis Zoltán így nyilatkozott a koncertek központi témáját adó Richard Strauss-műről, a Metamorfózis című kompozícióról: „Elsieti az ítélkezést, aki Richard Strauss zenéjét konzervatívnak, anakronisztikusnak vagy éppen avíttnak bélyegzi. Ne feledjük: művészetének szárba szökkenése idején - két világ határán - kortársai elismerésétől, sőt csodálatától övezve kétségtelenül a majd' minden műfajban eredményesnek bizonyuló Strauss volt a legmodernebb, legaktuálisabb, legnaprakészebb zeneszerző. Az utókor néha több generációs késéssel szolgáltat igazságot, a feledés homályával borítva előítéleteket, értelmetlenné téve összevetéseket, verifikálva művészi igazság motiválta döntéseket. Strausst ma már nevetséges pusztán hangszerelő-virtuózként, a l'art pour l'art képviselőjeként emlegetni; az ő esetében régen megdőlt az önismétlés vádja, de muzsikájának igazi - időn, divathullámokon, napi politika irányította feledhető esztétikai értékeléseken túlnyúló - jelentőségét mintha csak most kezdenék felismerni alkalmasint azok is, akik még nem is oly régen nem éppen a leghízelgőbb jelzőkkel illették az egyetemes zenetörténet egyik legtehetségesebb alkotóját, akinek képességei csakis a legnagyobbakéhoz mérhetők, munkássága közkincs. De talán ennél is több: a radikális újítóból klasszikussá nemesedett géniusz életműve fontos üzenetet hordoz, nem kisebbet, mint a muzsika szükségébe, erejébe és elpusztíthatatlanságába vetett hitet."

2010. november 19. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Kocsis Zoltán és a Concerto Budapest koncertje

Metamorfózisok - Utazás a szecesszió világában 

Km.: Horváth István, Fodor Gabriella, Orendt Gyula

Schubert: Ständchen Serenade, D 889 (Arnold Schönberg átirata)
Johann Strauss II: Lagunenwalzer, op. 411 (Arnold Schönberg átirata); Morgenblätter, op. 279 (Kocsis Zoltán átirata); Künstlerleben, op. 316 (Kocsis Zoltán átirata); Kaiserwalzer, op. 437 (Arnold Schönberg átirata); Radetzky-Marsch, op. 228 (Kocsis Zoltán átirata)
Reger: Eine romantische Suite, op. 125 - II. tétel (Arnold Schönberg átirata)
Brahms: Regenlied, op. 59 Nr. 3. (Kocsis Zoltán átirata, magyarországi bemutató)
Liszt: La lugubre gondola I (Kocsis Zoltán átirata, magyarországi bemutató)
R. Strauss: Ständchen Serenade, op. 19/2 (Kocsis Zoltán átirata)
Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen (Arnold Schönberg átirata)

2010. november 20. 18:00 - Olasz Kultúrintézet

Előad: Kocsis Zoltán

Téma: Richard Strauss Metamorfózisok című műve

2010. november 20. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Vez.: Kocsis Zoltán

Wagner: Siegfried-Idyll (kamarazenekari verzió)
Schönberg: I. Kammersymphonie, op. 9
R. Strauss: Serenade, op. 7; Metamorphosen

2010. november 21. 19:30 - Olasz Kultúrintézet

Vez.: Kocsis Zoltán

Bartók-Kocsis: Scherzo, BB 27/4
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Bartók: "Kossuth" - szimfóniai költemény nagyzenekarra, BB 31
R. Strauss: Also sprach Zarathustra, op. 30

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.