Klasszikus

Metrótárlat után nyílik a Bartók Emlékház

2006.03.17. 00:00
Ajánlom
Vásárhelyi Gábor az évfordulós év eseményeit kevésnek és szűkösnek találja Tegnap nyitották meg Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából a Bartók Metró Kiállítást. A kocsikban rendezett tárlat célja az, hogy a zeneszerzőt közelebb hozza az emberekhez.

Schiffer János Budapest főpolgármester-helyettese a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy a metrókocsikban kiállított fotók, műsorlapok, szövegek Bartók Béla életútját, szerzői tevékenységét és humanista gondolkodását szeretnék minél több embernek bemutatni. Az utazók két hónapig láthatják a kétszáz példányban közreadott 40 különböző tablót. Azt remélik, hogy ez alatt az idő alatt közel kétmillió ember látja majd őket.

A legnagyobb problémát a szervezőknek az okozta, hogy miként lehet Bartók Béla életművét zene nélkül közelebb vinni az emberekhez. Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője, a kiállítás szervezője szerint Bartók zeneszövegei erősen jellemzőek élettörténetére és személyiségére, sőt életművéből is megmutatnak valamit, ezért ezekre helyezték a hangsúlyt.

Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla hagyatékának jogutódja, gondozója, a Bartók Béla Emlékbizottság védnöke a megnyitón a metrókiállítás ötletére utalva elmesélte, hogy a zeneszerző sokat utazott tömegközlési eszközökön. Annyira, hogy bőr aktatáskáját jól ismerték a talált tárgyak osztályán, mert mindig elhagyta. A hagyatékról Vásárhelyi Gábor lapunknak azt mondta, hogy tárgyi része Magyarországon van, ezt mutatja be az ismét megnyíló pasaréti emlékház. Az épületet kibővítették és felújították, az új tárlatok itt március 25-től láthatók. Vásárhelyi Gábor elégedetlen az emlékév előkészítésével. Az ausztriai Mozart-rendezvényekkel összevetve a Bartók- emlékév eseményeit kevésnek és szűkösnek találja. Úgy gondolja, s erre már korábban is figyelmeztette a kulturális kormányzatot, hogy korábban kellett volna életre hívni az emlékbizottságot, korábban nekifogni a szervezésnek, s akkor egyebek közt a nagy zenekarok és koncerttermek foglaltsága elkerülhető lett volna, s ha nem, akkor hamarabb tudnak róla, s nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy az ünnepi koncertet Bartók Béla születésnapja, március 25-e helyett 24-én kelljen megtartani.

Kortárs Bartók - Bartók Béla emlékezete címmel nyílt tegnap kamaratárlat a Vízivárosi Galériában. A kiállításon nyolc mai magyar képzőművész mutatja be alkotásait. Kass János rézkarcával a Cantata Profana szellemiségét idézi meg, Szabados Árpád négy tételből álló kompozíciójával a II. zongoraverseny hangulatát tárja elénk. Haraszty István plasztikával és festménnyel, Konok Tamás szerigráfiával és monotípiával is jelen van. Szemadám György az olajfesték, a vászon és a fa szimbiózisában hisz, s persze a madárban mint örökké visszatérő toposzban; Zsemlye Ildikó pedig "égig érő lábon gyalogol a Kékszakállú herceg birodalmába". Klimó Károly a rács mögött izzó tüzet festi meg, Yengibarian Mamikon hatalmas bronz-mészkő szobra csodaszarvast formáz. (Cs. I. Z.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!