Klasszikus

Mézillatú nyár

2005.07.28. 00:00
Ajánlom
Most, hogy tombol a hőség, sőt, még kánikulariadóval is ijesztgetnek bennünket, igazán aktuális Illényi Katica albumának címe, noha maga a felvétel egy hideg téli estén, november 20-án készült a Thália színházban.

Ha egy fojtogatóan forró nyári nap után valami könnyed frissítőre vágyunk, ami nem fekszi meg a gyomrunkat, nem vág fejbe, csak kellemesen felüdít, bátran nyúljunk a CD után! Üljünk ki a teraszra, dőljünk hátra a kényelmes hintaszékben, lóbáljuk a lábunkat és hallgassuk az ellazító muzsikát – ha nem tekerjük fel nagyon a hangerőt, még a szomszédok sem fognak megszólni bennünket.

Még akkor sem, ha az idősebb generációhoz tartoznak. Ez a mézillatú nyáreste ugyanis egy hatvan-hetven évvel ezelőttit idéz a 20-as, 30-as, 40-es évek swing-korszakából. Illényi Katica szokása szerint hangszerét, énekhangját és fürge lábait egyaránt beveti a közönség elbűvölésére. Számomra egy kicsit olyan ez az énekes-táncos-hegedűs műfaj, mintha a művésznek mindig önmagával kellene concertálnia. Illényi Katica produkciójában azonban ez a három kifejezőeszköz együtt alkot komplex egészet. Egymás nélkül nem lennének teljesek.

Így érezhette a művésznő is, aki a Zeneakadémia hegedű szakának elvégzése után/közben stikában énekórákat vett az Országos Szórakoztatózenei Központban, operettekben hegedült, majd a zenekari árokból a színpadra penderülve a legismertebb musical- és szubrettszerepekben volt látható, hallható. Játszott Stázit a Csárdáskirálynőben, Rolla Grófnőt a Mágnás Miskában. Évekig a Budapest Klezmer Band énekes-hegedűse volt. De mindez nem elégítette ki: egy olyan színpadi produkcióra vágyott, amelyben éneklés, hegedülés és tánc egyforma rangra emelkedhet. És meg is valósította, amiről álmodott.

Illényi Katica megadja a módját. A cd borítója egy süppedős, bordó bársonyszék puhaságát és eleganciáját idézi. Ha pedig kinyitjuk a tokot, meglepődve konstatáljuk, hogy valójában egy gyönyörű fotóalbumot tartunk a kezünkben. A fél évvel ezelőtti koncerten készült képek harmonikusan illeszkednek a zenék nosztalgikus hangulatához. A hangszerelés Dobsa Sándort dicséri. És bizony a nosztalgiához az is hozzájárul, hogy ezen a koncerten még a két hónapja elhunyt művész is ott ült a zongora mellett.

Mon Homme, Cherbourgi esernyők, Chattagooga choo choo, Tea for two. Az elhangzó régi jazz-slágerek, musicalrészletek és filmbetétdalok hegedű- és énekszólói között Katica cipőinek kopogását is hallhatjuk a Makin’ Whoopee című dalban. Ha pedig látni is szeretnénk, kihasználhatjuk az album multimédiás kínálatát, és választhatunk a két videotrack közül. Csak ehhez már be kell költözni a balkonról a számítógép mellé. De ne bánjuk, mert mire idáig eljutunk, már úgyis megkezdődik a szúnyoginvázió.

(Illényi Katica: Mézillatú nyár; km.: Dobsa Sándor – zongora, Illényi Csaba – hegedű, Tóth Gyula – gitár, Gátos Iván – billentyű, Söptei Géza – klarinét, szaxofon, Balázs Gábor – bőgő, basszusgitár, Végh Balázs – dob; Tom-Tom Records, 2005; TTCD 69)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.