Klasszikus

"Mi a zene nevű vallás hívei vagyunk"

2007.09.20. 00:00
Ajánlom
Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar, Énekkar és Kottatár igazgatója fogalmazott így, amikor a tegnap tartott sajtótájékoztatón Kocsis Zoltánnal, Hollós Mátéval és két finn vendéggel, Tuomas Kinberg, a Lahti Szimfonikus Zenekar és Lauri Jämsén, a Saltarello Ltd. igazgatójával együtt a következő évad eseményeit részletezték.

Kovács Géza kiemelte: a zenekarnak, az énekkarnak és a kottatárnak kevesebb pénze van, mint 2001-ben, de "ha kevés is a pénz, mindig lehet finomat főzni." Az NFZ a csökkenő állami támogatás és a szűkülő koncertbevételi lehetőségek ellnére is októberben három jótékonysági koncertet ad, ők a legtöbbet vidékre járó együttes, hiszen évente 30-35 alkalommal adnak hangversenyt kisebb és nagyobb vidéki városokban, és külföldön is turnéznak. A pénziány - mint fogalmazott - nem érintheti a közönséget és az együttesek művészeit.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató a 2007/2008-as szezon műsorösszeállításáról beszélt, amelynél sajnos figyelembe kellett venni az anyagi tényezőket is, ezért tűztek műsorukra több kamaraegyüttesre írott művet és kevesebb gigantomán alkotást – bár a Nemzeti Hangversenyterem lehetővé tenné ezek bemutatását. A műsorkínálatból külön kiemelte a szeptember 25-i évadnyitó koncertjükön elhangzó Bartók II. szvitjét, amely "bár stilárisan fejletlenebb, de előremutatóbb kompozíciója Bartóknak. Bartók ettől a műtől kezdve lett Bartók." Kiemlete továbbá Mahler VIII. szimfóniáját és az eredeti, teljes hosszúságban elhangzó Diótörő előadást, amelyet a Budapesti Bábszínház művészeivel mutatnak be decemberben. A műsor összeállításánál mindegyik stíluskörből válogattak, de mint mondta, számukra ez kötelező irányelv.

Hollós Máté, a Hungaroton Records klasszikus-zenei igazgatója bemutatta a Bartók-összkiadás második darabját, amelyen régi és új felvételek egyaránt szerepelnek. Az új felvétel, a fiatalkori, op. posth. hegedűverseny - amelynek szólóját Kelemen Barnabás játssza - super audio minőségben készült, de a régi, 20 évvel ezelőtt, normál hangminőségben készült anyagokat (Rhapsody, op. 1, Scherzo, op. 2 – Kocsis Zoltán szólójával) is igyekeztek hozzáigazítani az új technikákhoz, az új hangzáshoz.

"Glenn Gould álma megvalósult." – mondta Kocsis Zoltán, hiszen ma már a szobánkban ülve élőben is meghallgathatunk koncerteket a világ bármely táján, az internet segítségével. A ClassicLive zenei szolgáltatásról, amely Finnországból indult és amelyhez az NFZ elsőként csatlakozott, a két finn vendég, Tuomas Kinberg, a Lahti Szimfonikus Zenekar és Lauri Jämsén, a Saltarello Ltd. igazgatója tartott prezentációt.

A www.classiclive.com oldalon a koncerteket élőben lehet követni a világ bármely pontjáról, vagy a következő három hétben bármikor meg lehet nézni – letölteni azonban nem lehetséges. A ClassicLive portálon keresztül korlátlan hozzáférés vásárolható 24 órára, 7, illetve 30 napra – 5, 9, illetve 17 euróért. A hangversenyek kezdési időpontját a greenwichi idő (GMT) szerint adják meg, amely a magyarországi helyi időhöz képest két órával korábbi időt mutat.

A projekt első koncertjére szeptember 6-án került sor, amikor a Lahti Szimfonikus Zenekar és vezető karmestere, Osmo Vänskä, Sibelius Kullervo-szimfóniáját szólaltatta meg. A második hangverseny pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i, évadnyitó koncertje a Művészetek Palotájában, amelyen Kocsis Zoltán Bartók II. szvitjét, Beethoven c-moll zongoraversenyét és Brahms I. szimfóniáját dirigálja – a versenymű szólistája a nagyszerű orosz zongoraművész, Alekszej Vologyin lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.