Klasszikus

"Mi a zene nevű vallás hívei vagyunk"

2007.09.20. 00:00
Ajánlom
Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar, Énekkar és Kottatár igazgatója fogalmazott így, amikor a tegnap tartott sajtótájékoztatón Kocsis Zoltánnal, Hollós Mátéval és két finn vendéggel, Tuomas Kinberg, a Lahti Szimfonikus Zenekar és Lauri Jämsén, a Saltarello Ltd. igazgatójával együtt a következő évad eseményeit részletezték.

Kovács Géza kiemelte: a zenekarnak, az énekkarnak és a kottatárnak kevesebb pénze van, mint 2001-ben, de "ha kevés is a pénz, mindig lehet finomat főzni." Az NFZ a csökkenő állami támogatás és a szűkülő koncertbevételi lehetőségek ellnére is októberben három jótékonysági koncertet ad, ők a legtöbbet vidékre járó együttes, hiszen évente 30-35 alkalommal adnak hangversenyt kisebb és nagyobb vidéki városokban, és külföldön is turnéznak. A pénziány - mint fogalmazott - nem érintheti a közönséget és az együttesek művészeit.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató a 2007/2008-as szezon műsorösszeállításáról beszélt, amelynél sajnos figyelembe kellett venni az anyagi tényezőket is, ezért tűztek műsorukra több kamaraegyüttesre írott művet és kevesebb gigantomán alkotást – bár a Nemzeti Hangversenyterem lehetővé tenné ezek bemutatását. A műsorkínálatból külön kiemelte a szeptember 25-i évadnyitó koncertjükön elhangzó Bartók II. szvitjét, amely "bár stilárisan fejletlenebb, de előremutatóbb kompozíciója Bartóknak. Bartók ettől a műtől kezdve lett Bartók." Kiemlete továbbá Mahler VIII. szimfóniáját és az eredeti, teljes hosszúságban elhangzó Diótörő előadást, amelyet a Budapesti Bábszínház művészeivel mutatnak be decemberben. A műsor összeállításánál mindegyik stíluskörből válogattak, de mint mondta, számukra ez kötelező irányelv.

Hollós Máté, a Hungaroton Records klasszikus-zenei igazgatója bemutatta a Bartók-összkiadás második darabját, amelyen régi és új felvételek egyaránt szerepelnek. Az új felvétel, a fiatalkori, op. posth. hegedűverseny - amelynek szólóját Kelemen Barnabás játssza - super audio minőségben készült, de a régi, 20 évvel ezelőtt, normál hangminőségben készült anyagokat (Rhapsody, op. 1, Scherzo, op. 2 – Kocsis Zoltán szólójával) is igyekeztek hozzáigazítani az új technikákhoz, az új hangzáshoz.

"Glenn Gould álma megvalósult." – mondta Kocsis Zoltán, hiszen ma már a szobánkban ülve élőben is meghallgathatunk koncerteket a világ bármely táján, az internet segítségével. A ClassicLive zenei szolgáltatásról, amely Finnországból indult és amelyhez az NFZ elsőként csatlakozott, a két finn vendég, Tuomas Kinberg, a Lahti Szimfonikus Zenekar és Lauri Jämsén, a Saltarello Ltd. igazgatója tartott prezentációt.

A www.classiclive.com oldalon a koncerteket élőben lehet követni a világ bármely pontjáról, vagy a következő három hétben bármikor meg lehet nézni – letölteni azonban nem lehetséges. A ClassicLive portálon keresztül korlátlan hozzáférés vásárolható 24 órára, 7, illetve 30 napra – 5, 9, illetve 17 euróért. A hangversenyek kezdési időpontját a greenwichi idő (GMT) szerint adják meg, amely a magyarországi helyi időhöz képest két órával korábbi időt mutat.

A projekt első koncertjére szeptember 6-án került sor, amikor a Lahti Szimfonikus Zenekar és vezető karmestere, Osmo Vänskä, Sibelius Kullervo-szimfóniáját szólaltatta meg. A második hangverseny pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i, évadnyitó koncertje a Művészetek Palotájában, amelyen Kocsis Zoltán Bartók II. szvitjét, Beethoven c-moll zongoraversenyét és Brahms I. szimfóniáját dirigálja – a versenymű szólistája a nagyszerű orosz zongoraművész, Alekszej Vologyin lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.
Klasszikus

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.