Klasszikus

Mi is az az EUBO?

2011.09.20. 12:48
Ajánlom
Egy újabb rövidítés, mely mögött az Európai Unió Barokk Zenekara áll. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk az együttes október 13-i koncertjén!

Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóján, az Európa Tanács és az Európai Bizottság az „Európai Zene Évének" sikerén felbuzdulva, látván az ebben az évben a barokk zene iránt tanúsított érdeklődést, elindult egy új kezdeményezés. Az Európai Zene Éve bizottság elfogadott és beindított egy pan-európai projektet, amely lehetővé tette, hogy az Unió országaiból minden évben meghallgatáson kiválasszák a legtehetségesebb fiatal muzsikusokat, akik egy évig a barokk zenei világ legnevesebb karmestereinek irányításával dolgozhatnak és tökéletesíthetik tudásukat.

Ton Koopman, Roy Goodman, Lars Ulrik Mortensen, Enrico Onofri és más kiválóságok irányítása mellett a fiatal muzsikusok több műsort dolgoznak ki és mutatnak be turnéik során az Unió országaiban.

Az Oxfordban megalakult Európai Unió Barokk Zenekara évi mintegy 30 koncertet ad az Unió 12 országában, fennállásuk óta csaknem 700 muzsikust képeztek, 750 koncertet adtak és felléptek a világ 53 különböző országában.

Kérdésünk: Melyik évben ünnepeltük Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóját?

A helyes választ október 4-éig megjelölő olvasóink közül hárman vendégeink lehetnek a zenekar koncertjén.

Az Európai Unió Barokk Zenekarának barokk estje

2011. október 13. 19:30

MOM Kulturális Központ

Vez.: Enrico Onofri

Vonók csatája
Castello: 17. canzon
Scheidtz: Cstaszimfónia
Biber: Csata
Vivaldi: d-moll concerto, RV 565
Corelli: 9., G-dúr szonáta, op. 1.
Telemann: G-dúr concerto
Geminiani: Follia, d-moll concerto grosso

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.