Klasszikus

Mi is az az EUBO?

2011.09.20. 12:48
Ajánlom
Egy újabb rövidítés, mely mögött az Európai Unió Barokk Zenekara áll. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk az együttes október 13-i koncertjén!

Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóján, az Európa Tanács és az Európai Bizottság az „Európai Zene Évének" sikerén felbuzdulva, látván az ebben az évben a barokk zene iránt tanúsított érdeklődést, elindult egy új kezdeményezés. Az Európai Zene Éve bizottság elfogadott és beindított egy pan-európai projektet, amely lehetővé tette, hogy az Unió országaiból minden évben meghallgatáson kiválasszák a legtehetségesebb fiatal muzsikusokat, akik egy évig a barokk zenei világ legnevesebb karmestereinek irányításával dolgozhatnak és tökéletesíthetik tudásukat.

Ton Koopman, Roy Goodman, Lars Ulrik Mortensen, Enrico Onofri és más kiválóságok irányítása mellett a fiatal muzsikusok több műsort dolgoznak ki és mutatnak be turnéik során az Unió országaiban.

Az Oxfordban megalakult Európai Unió Barokk Zenekara évi mintegy 30 koncertet ad az Unió 12 országában, fennállásuk óta csaknem 700 muzsikust képeztek, 750 koncertet adtak és felléptek a világ 53 különböző országában.

Kérdésünk: Melyik évben ünnepeltük Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóját?

A helyes választ október 4-éig megjelölő olvasóink közül hárman vendégeink lehetnek a zenekar koncertjén.

Az Európai Unió Barokk Zenekarának barokk estje

2011. október 13. 19:30

MOM Kulturális Központ

Vez.: Enrico Onofri

Vonók csatája
Castello: 17. canzon
Scheidtz: Cstaszimfónia
Biber: Csata
Vivaldi: d-moll concerto, RV 565
Corelli: 9., G-dúr szonáta, op. 1.
Telemann: G-dúr concerto
Geminiani: Follia, d-moll concerto grosso

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.