Klasszikus

Mi is az az EUBO?

2011.09.20. 12:48
Ajánlom
Egy újabb rövidítés, mely mögött az Európai Unió Barokk Zenekara áll. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk az együttes október 13-i koncertjén!

Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóján, az Európa Tanács és az Európai Bizottság az „Európai Zene Évének" sikerén felbuzdulva, látván az ebben az évben a barokk zene iránt tanúsított érdeklődést, elindult egy új kezdeményezés. Az Európai Zene Éve bizottság elfogadott és beindított egy pan-európai projektet, amely lehetővé tette, hogy az Unió országaiból minden évben meghallgatáson kiválasszák a legtehetségesebb fiatal muzsikusokat, akik egy évig a barokk zenei világ legnevesebb karmestereinek irányításával dolgozhatnak és tökéletesíthetik tudásukat.

Ton Koopman, Roy Goodman, Lars Ulrik Mortensen, Enrico Onofri és más kiválóságok irányítása mellett a fiatal muzsikusok több műsort dolgoznak ki és mutatnak be turnéik során az Unió országaiban.

Az Oxfordban megalakult Európai Unió Barokk Zenekara évi mintegy 30 koncertet ad az Unió 12 országában, fennállásuk óta csaknem 700 muzsikust képeztek, 750 koncertet adtak és felléptek a világ 53 különböző országában.

Kérdésünk: Melyik évben ünnepeltük Handel, Johann Sebastian Bach és Scarlatti születésének 300. évfordulóját?

A helyes választ október 4-éig megjelölő olvasóink közül hárman vendégeink lehetnek a zenekar koncertjén.

Az Európai Unió Barokk Zenekarának barokk estje

2011. október 13. 19:30

MOM Kulturális Központ

Vez.: Enrico Onofri

Vonók csatája
Castello: 17. canzon
Scheidtz: Cstaszimfónia
Biber: Csata
Vivaldi: d-moll concerto, RV 565
Corelli: 9., G-dúr szonáta, op. 1.
Telemann: G-dúr concerto
Geminiani: Follia, d-moll concerto grosso

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.