Klasszikus

Mi lesz veletek, magyarországi fesztiválok?

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
Mi lesz veletek, magyarországi fesztiválok, ha nincs pályázható keret? Hova lett kétmilliárd forint? – kérdezik a szervezők. Nemhogy megvan, de még 400 millióval több is: két és félmilliárd – válaszolja a kulturális tárca illetékese.

- A Magyar Fesztivál Szövetség az idén elvesztett egy korábbi támogatást. A visszaszerzés érdekében kezdeményez megbeszéléseket. Milyen eredményre jutottak eddig?

- A Magyar Fesztivál Szövetség, amelynek jelen pillanatban 130 szervezet a tagja, és több mint 400 fesztivált képvisel, azon kérdését teszi fel, hogy hol van az a 2,1 milliárd forintos keret, amely idáig évenként pályázat útján regionális szinteken megjelenhetett, és megjelent a kulturális turizmust elősegítendő fesztiváloknál. Miből lehet pótolni – kérdi Márta István, a szövetség vezetője. – Sajnos, késő van, mert a fesztiválidőszak és a fesztiválidény már elkezdődik. A szövetség tagjai döbbenten veszik tudomásul, hogy a kiválóan működő gyógyturizmus, konferenciaturizmus és egyéb turizmus mellett az úgynevezett kulturális turizmus hátrább nyomult, s a magyarországi fesztiválok, mint kultúraközvetítő régió, vagy településfejlesztő szegmenssel bíró és turizmust vonzó eseménysorozatok, valahol eltűnnek, eltűntek a hónapok során.

Szabó Ildikó, a kulturális tárca főosztályvezető-helyettese szerint a támogatások mindig is több tárcától jöttek minden évben. Ezeket a kulturális minisztérium igyekszik összehangolni.

- Az idén volt még egy plusz keret, ez a bizonyos 200 milliós, aminek kapcsán felmerült, hogy az idén csak annyi a támogatás. Ehhez képest, ugye, kiderült, hogy a dolog nem egészen erről szól – mondja Szabó Ildikó. – Az idén, amit eddig láttunk, az két és fél milliárd forint. Ehhez képest például egy régió, a Balaton már kiírta az ő regionális 65 millió forintos pályázatát. De nyilvánvaló, a megszorítás évében kevesebb van pályázatokra, de ez a bizonyos iszonyú nagy hiány nincs, amiről itt szó volt. A valóság az, hogy nem marad el egyetlen nagy fesztivál sem, mert arra törekedtünk, hogy minden fesztivál, ami korábban megrendezésre került, kapjon támogatást. Nyilván ez nem az az év, amikor a legtöbb forrást ezekre el lehetett különíteni. Ez az átalakulási folyamat, plusz a költségvetési megszorítások, ez valóban nehézséget okoz, ez vitathatatlan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.