Klasszikus

Mi lesz veletek, magyarországi fesztiválok?

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
Mi lesz veletek, magyarországi fesztiválok, ha nincs pályázható keret? Hova lett kétmilliárd forint? – kérdezik a szervezők. Nemhogy megvan, de még 400 millióval több is: két és félmilliárd – válaszolja a kulturális tárca illetékese.

- A Magyar Fesztivál Szövetség az idén elvesztett egy korábbi támogatást. A visszaszerzés érdekében kezdeményez megbeszéléseket. Milyen eredményre jutottak eddig?

- A Magyar Fesztivál Szövetség, amelynek jelen pillanatban 130 szervezet a tagja, és több mint 400 fesztivált képvisel, azon kérdését teszi fel, hogy hol van az a 2,1 milliárd forintos keret, amely idáig évenként pályázat útján regionális szinteken megjelenhetett, és megjelent a kulturális turizmust elősegítendő fesztiváloknál. Miből lehet pótolni – kérdi Márta István, a szövetség vezetője. – Sajnos, késő van, mert a fesztiválidőszak és a fesztiválidény már elkezdődik. A szövetség tagjai döbbenten veszik tudomásul, hogy a kiválóan működő gyógyturizmus, konferenciaturizmus és egyéb turizmus mellett az úgynevezett kulturális turizmus hátrább nyomult, s a magyarországi fesztiválok, mint kultúraközvetítő régió, vagy településfejlesztő szegmenssel bíró és turizmust vonzó eseménysorozatok, valahol eltűnnek, eltűntek a hónapok során.

Szabó Ildikó, a kulturális tárca főosztályvezető-helyettese szerint a támogatások mindig is több tárcától jöttek minden évben. Ezeket a kulturális minisztérium igyekszik összehangolni.

- Az idén volt még egy plusz keret, ez a bizonyos 200 milliós, aminek kapcsán felmerült, hogy az idén csak annyi a támogatás. Ehhez képest, ugye, kiderült, hogy a dolog nem egészen erről szól – mondja Szabó Ildikó. – Az idén, amit eddig láttunk, az két és fél milliárd forint. Ehhez képest például egy régió, a Balaton már kiírta az ő regionális 65 millió forintos pályázatát. De nyilvánvaló, a megszorítás évében kevesebb van pályázatokra, de ez a bizonyos iszonyú nagy hiány nincs, amiről itt szó volt. A valóság az, hogy nem marad el egyetlen nagy fesztivál sem, mert arra törekedtünk, hogy minden fesztivál, ami korábban megrendezésre került, kapjon támogatást. Nyilván ez nem az az év, amikor a legtöbb forrást ezekre el lehetett különíteni. Ez az átalakulási folyamat, plusz a költségvetési megszorítások, ez valóban nehézséget okoz, ez vitathatatlan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.