Klasszikus

Mi rejtőzik a labirintus végén? – Tíz éve vendégeskedhetünk a Nemzeti Filharmonikusoknál

2021.11.17. 16:35
Ajánlom
Kerek évfordulóhoz érkezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamarazenei sorozata, a Próbatermi vendégség tíz éve fogadja a muzsikusokhoz közel kerülni kívánó zenebarátokat.

Felzúg a taps a Müpában, a karmester magasra emeli a pálcáját – alighanem ez a jelenet jut eszébe a legtöbbeknek, ha a Nemzeti Filharmonikusok nevét hallják. Pedig

immár tíz éve, hogy a közönség megismerheti a zenekar egy másik oldalát is, rejtélyes utakon felkeresheti a VI. emeleti próbatermet, hogy kamarazenei produkciókat hallgasson a művészektől.

Kerek évfordulójához érkezett a Próbatermi vendégség címet viselő sorozat, majdnem napra pontosan tíz éve, hogy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar akkori karigazgatója először kalauzolta a nézőket a kis együttesek világába. Ugyanezen a 2011. november 12-i koncerten a kamarazene egyik ikonikus darabja is elhangzott, Sztravinszkij műve, A katona története.

_FGS0744-151312.jpg

Kocsis Zoltán a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A kezdeti időszakban az együttes vezetősége konferálta fel a műsorszámokat, többször maga Kocsis Zoltán is mikrofont ragadott, hogy a rá jellemző érdes, de szórakoztató stílusával ismertesse meg a hallgatóságot a művekkel. Az utóbbi időben jellemzően a hangszeres művészek vállalják magukra a műsorvezetői szerepet. „Nagyon nem könnyű, nehezen is adtam rá a fejemet – mondja Kökényessy Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brácsaművésze, aki kezdetektől része a sorozatnak, és a soron következő, november 20-i koncert házigazdája is lesz. – Bár ez is egy előadó-művészet, a zenei ismeretterjesztés-műsorvezetés egy nagyon komplex feladat.

Érdekesnek tűnhet, hogy az eddig lelkével, mozdulataival közvetítő, megismert művész egyszer csak megszólal.

Ez sikerülhet jól, de akár kevésbé meggyőzően is. Ma, az internet korában bárki bármilyen információhoz hozzáférhet, persze a hallgatóság szívesen veszi, ha nem neki kell keresgetnie azokat, de mégsem száraz lexikonadatokra kíváncsi. Nincs szerkesztőnk, minekünk kell eldönteni, mit tartunk a közönség érdeklődésére és közlésre érdemesnek.” És akkor még a beszédtechnikára, a stílusra és az egyéb kihívásokra ki se tértünk…

_BHP9509-151715.jpg

Próbatermi vendégség (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A koncertek igen színes repertoárt mutatnak, magyar és külföldi szerzők, a barokktól napjainkig szerepelnek műsoron, különböző összetételű kamaraformációk előadásában. Az ötleteket a muzsikusok szolgáltatják, melyekből aztán a zenekar aktuális vezetősége alakítja ki a végleges programot. Akadnak persze kedvencek:

Van olyan kolléga, aki koncepciózusan, évek óta sorban szedi elő, ajánlja, és elő is adja választott partnereivel Sztravinszkij kamaraműveit

– teszi hozzá Kökényessy Zoltán. Egyes produkciókban a Nemzeti Énekkar művészei is részt vesznek: „Csodálatos hangú és tehetségű társulat, nagyon szép ötletekkel, interpretációkkal és lelkes rajongótáborral” – méltatja énekes kollégáit a brácsaművész. A két együttesnek így közel kétszáz művésze váltja egymást a koncerteken, egyedi színekkel gazdagítva a nagy koncertekről megismert profiljukat.

Melyek az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatai? – kérdezem a házigazda-muzsikust. „Mindig nagy élmény számomra látni a kollégák lelkesedését, jó együtt izgulni a produkciókért, utána pedig örülni a sikerüknek. Személyes élményeim közül kiemelkednek kiváló művészpartnereimmel, Embey-Isztin Zsófia fuvola- és Sipkay Deborah hárfaművész kolléganőimmel közös, trió formátumú fellépéseink. Különösen Debussy Triószonátája volt emlékezetes, melyet ebben a felállásban először adtunk elő.

A produkción előzőleg Kocsis Zoltán is »igazítgatott« egy kicsit, a koncert után pedig nem mondott róla rosszat…

_FGS0757-151451.jpg

Kocsis Zoltán vezényel a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A november 20-i esemény fókuszában magyar művek állnak, több mint száz év muzsikáját vonultatva fel. Az első rész Bartók hegedű-zongora duójával, a Román népi táncokkal indul, Bodor Gábor és Granik Anna előadásában, majd Weiner Leó eredetileg vonószenekarra írt G-dúr vonósnégyese (Pasztorál, fantázia és fúga) következik, melyet Stefkó Mihály, Hutás Erzsébet, Ludmány Dénes és Hotzi Mátyás kvartettje szólaltat meg. A szünet után a vonósok száma egyre növekszik: Goldmark a-moll vonósötöse (Gabora Gyula, Szabó Krisztina, Mohácsi Gyula, Bajner Zsuzsanna és Lantos Szilvia előadása) után egy vonószenekari produkció is elhangzik, Szervánszky Endre Szerenádja. A második rész elején hallgathatja meg a közönség

a koncert egyetlen vokális kompozícióját, egyben a programban szereplő legújabb zeneművet: Beischer-Matyó Tamás József Attila versére írt Tószunnyadó című alkotását

négy énekesnő, Bálint Ágnes, Dóri Eszter Zita, Fekete Andrea és Estefán Tünde szólaltatja meg, zongorán Bizják Dóra működik közre.

Próbatermi vendégség

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje

Időpont: november 20. 18:00
Helyszín: Müpa – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme

Bartók Béla: Román népi táncok
Weiner Leó: III. (G-dúr) vonósnégyes
Beischer-Matyó Tamás: Tószunnyadó
Karl Goldmark: a-moll vonósötös
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Próbatermi vendégség (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.