Klasszikus

Mi rejtőzik a labirintus végén? – Tíz éve vendégeskedhetünk a Nemzeti Filharmonikusoknál

2021.11.17. 16:35
Ajánlom
Kerek évfordulóhoz érkezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamarazenei sorozata, a Próbatermi vendégség tíz éve fogadja a muzsikusokhoz közel kerülni kívánó zenebarátokat.

Felzúg a taps a Müpában, a karmester magasra emeli a pálcáját – alighanem ez a jelenet jut eszébe a legtöbbeknek, ha a Nemzeti Filharmonikusok nevét hallják. Pedig

immár tíz éve, hogy a közönség megismerheti a zenekar egy másik oldalát is, rejtélyes utakon felkeresheti a VI. emeleti próbatermet, hogy kamarazenei produkciókat hallgasson a művészektől.

Kerek évfordulójához érkezett a Próbatermi vendégség címet viselő sorozat, majdnem napra pontosan tíz éve, hogy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar akkori karigazgatója először kalauzolta a nézőket a kis együttesek világába. Ugyanezen a 2011. november 12-i koncerten a kamarazene egyik ikonikus darabja is elhangzott, Sztravinszkij műve, A katona története.

_FGS0744-151312.jpg

Kocsis Zoltán a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A kezdeti időszakban az együttes vezetősége konferálta fel a műsorszámokat, többször maga Kocsis Zoltán is mikrofont ragadott, hogy a rá jellemző érdes, de szórakoztató stílusával ismertesse meg a hallgatóságot a művekkel. Az utóbbi időben jellemzően a hangszeres művészek vállalják magukra a műsorvezetői szerepet. „Nagyon nem könnyű, nehezen is adtam rá a fejemet – mondja Kökényessy Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brácsaművésze, aki kezdetektől része a sorozatnak, és a soron következő, november 20-i koncert házigazdája is lesz. – Bár ez is egy előadó-művészet, a zenei ismeretterjesztés-műsorvezetés egy nagyon komplex feladat.

Érdekesnek tűnhet, hogy az eddig lelkével, mozdulataival közvetítő, megismert művész egyszer csak megszólal.

Ez sikerülhet jól, de akár kevésbé meggyőzően is. Ma, az internet korában bárki bármilyen információhoz hozzáférhet, persze a hallgatóság szívesen veszi, ha nem neki kell keresgetnie azokat, de mégsem száraz lexikonadatokra kíváncsi. Nincs szerkesztőnk, minekünk kell eldönteni, mit tartunk a közönség érdeklődésére és közlésre érdemesnek.” És akkor még a beszédtechnikára, a stílusra és az egyéb kihívásokra ki se tértünk…

_BHP9509-151715.jpg

Próbatermi vendégség (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A koncertek igen színes repertoárt mutatnak, magyar és külföldi szerzők, a barokktól napjainkig szerepelnek műsoron, különböző összetételű kamaraformációk előadásában. Az ötleteket a muzsikusok szolgáltatják, melyekből aztán a zenekar aktuális vezetősége alakítja ki a végleges programot. Akadnak persze kedvencek:

Van olyan kolléga, aki koncepciózusan, évek óta sorban szedi elő, ajánlja, és elő is adja választott partnereivel Sztravinszkij kamaraműveit

– teszi hozzá Kökényessy Zoltán. Egyes produkciókban a Nemzeti Énekkar művészei is részt vesznek: „Csodálatos hangú és tehetségű társulat, nagyon szép ötletekkel, interpretációkkal és lelkes rajongótáborral” – méltatja énekes kollégáit a brácsaművész. A két együttesnek így közel kétszáz művésze váltja egymást a koncerteken, egyedi színekkel gazdagítva a nagy koncertekről megismert profiljukat.

Melyek az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatai? – kérdezem a házigazda-muzsikust. „Mindig nagy élmény számomra látni a kollégák lelkesedését, jó együtt izgulni a produkciókért, utána pedig örülni a sikerüknek. Személyes élményeim közül kiemelkednek kiváló művészpartnereimmel, Embey-Isztin Zsófia fuvola- és Sipkay Deborah hárfaművész kolléganőimmel közös, trió formátumú fellépéseink. Különösen Debussy Triószonátája volt emlékezetes, melyet ebben a felállásban először adtunk elő.

A produkción előzőleg Kocsis Zoltán is »igazítgatott« egy kicsit, a koncert után pedig nem mondott róla rosszat…

_FGS0757-151451.jpg

Kocsis Zoltán vezényel a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A november 20-i esemény fókuszában magyar művek állnak, több mint száz év muzsikáját vonultatva fel. Az első rész Bartók hegedű-zongora duójával, a Román népi táncokkal indul, Bodor Gábor és Granik Anna előadásában, majd Weiner Leó eredetileg vonószenekarra írt G-dúr vonósnégyese (Pasztorál, fantázia és fúga) következik, melyet Stefkó Mihály, Hutás Erzsébet, Ludmány Dénes és Hotzi Mátyás kvartettje szólaltat meg. A szünet után a vonósok száma egyre növekszik: Goldmark a-moll vonósötöse (Gabora Gyula, Szabó Krisztina, Mohácsi Gyula, Bajner Zsuzsanna és Lantos Szilvia előadása) után egy vonószenekari produkció is elhangzik, Szervánszky Endre Szerenádja. A második rész elején hallgathatja meg a közönség

a koncert egyetlen vokális kompozícióját, egyben a programban szereplő legújabb zeneművet: Beischer-Matyó Tamás József Attila versére írt Tószunnyadó című alkotását

négy énekesnő, Bálint Ágnes, Dóri Eszter Zita, Fekete Andrea és Estefán Tünde szólaltatja meg, zongorán Bizják Dóra működik közre.

Próbatermi vendégség

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje

Időpont: november 20. 18:00
Helyszín: Müpa – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme

Bartók Béla: Román népi táncok
Weiner Leó: III. (G-dúr) vonósnégyes
Beischer-Matyó Tamás: Tószunnyadó
Karl Goldmark: a-moll vonósötös
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Próbatermi vendégség (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.