Klasszikus

Mi rejtőzik a labirintus végén? – Tíz éve vendégeskedhetünk a Nemzeti Filharmonikusoknál

2021.11.17. 16:35
Ajánlom
Kerek évfordulóhoz érkezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamarazenei sorozata, a Próbatermi vendégség tíz éve fogadja a muzsikusokhoz közel kerülni kívánó zenebarátokat.

Felzúg a taps a Müpában, a karmester magasra emeli a pálcáját – alighanem ez a jelenet jut eszébe a legtöbbeknek, ha a Nemzeti Filharmonikusok nevét hallják. Pedig

immár tíz éve, hogy a közönség megismerheti a zenekar egy másik oldalát is, rejtélyes utakon felkeresheti a VI. emeleti próbatermet, hogy kamarazenei produkciókat hallgasson a művészektől.

Kerek évfordulójához érkezett a Próbatermi vendégség címet viselő sorozat, majdnem napra pontosan tíz éve, hogy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar akkori karigazgatója először kalauzolta a nézőket a kis együttesek világába. Ugyanezen a 2011. november 12-i koncerten a kamarazene egyik ikonikus darabja is elhangzott, Sztravinszkij műve, A katona története.

_FGS0744-151312.jpg

Kocsis Zoltán a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A kezdeti időszakban az együttes vezetősége konferálta fel a műsorszámokat, többször maga Kocsis Zoltán is mikrofont ragadott, hogy a rá jellemző érdes, de szórakoztató stílusával ismertesse meg a hallgatóságot a művekkel. Az utóbbi időben jellemzően a hangszeres művészek vállalják magukra a műsorvezetői szerepet. „Nagyon nem könnyű, nehezen is adtam rá a fejemet – mondja Kökényessy Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brácsaművésze, aki kezdetektől része a sorozatnak, és a soron következő, november 20-i koncert házigazdája is lesz. – Bár ez is egy előadó-művészet, a zenei ismeretterjesztés-műsorvezetés egy nagyon komplex feladat.

Érdekesnek tűnhet, hogy az eddig lelkével, mozdulataival közvetítő, megismert művész egyszer csak megszólal.

Ez sikerülhet jól, de akár kevésbé meggyőzően is. Ma, az internet korában bárki bármilyen információhoz hozzáférhet, persze a hallgatóság szívesen veszi, ha nem neki kell keresgetnie azokat, de mégsem száraz lexikonadatokra kíváncsi. Nincs szerkesztőnk, minekünk kell eldönteni, mit tartunk a közönség érdeklődésére és közlésre érdemesnek.” És akkor még a beszédtechnikára, a stílusra és az egyéb kihívásokra ki se tértünk…

_BHP9509-151715.jpg

Próbatermi vendégség (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A koncertek igen színes repertoárt mutatnak, magyar és külföldi szerzők, a barokktól napjainkig szerepelnek műsoron, különböző összetételű kamaraformációk előadásában. Az ötleteket a muzsikusok szolgáltatják, melyekből aztán a zenekar aktuális vezetősége alakítja ki a végleges programot. Akadnak persze kedvencek:

Van olyan kolléga, aki koncepciózusan, évek óta sorban szedi elő, ajánlja, és elő is adja választott partnereivel Sztravinszkij kamaraműveit

– teszi hozzá Kökényessy Zoltán. Egyes produkciókban a Nemzeti Énekkar művészei is részt vesznek: „Csodálatos hangú és tehetségű társulat, nagyon szép ötletekkel, interpretációkkal és lelkes rajongótáborral” – méltatja énekes kollégáit a brácsaművész. A két együttesnek így közel kétszáz művésze váltja egymást a koncerteken, egyedi színekkel gazdagítva a nagy koncertekről megismert profiljukat.

Melyek az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatai? – kérdezem a házigazda-muzsikust. „Mindig nagy élmény számomra látni a kollégák lelkesedését, jó együtt izgulni a produkciókért, utána pedig örülni a sikerüknek. Személyes élményeim közül kiemelkednek kiváló művészpartnereimmel, Embey-Isztin Zsófia fuvola- és Sipkay Deborah hárfaművész kolléganőimmel közös, trió formátumú fellépéseink. Különösen Debussy Triószonátája volt emlékezetes, melyet ebben a felállásban először adtunk elő.

A produkción előzőleg Kocsis Zoltán is »igazítgatott« egy kicsit, a koncert után pedig nem mondott róla rosszat…

_FGS0757-151451.jpg

Kocsis Zoltán vezényel a Próbatermi vendégség című eseményen (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

A november 20-i esemény fókuszában magyar művek állnak, több mint száz év muzsikáját vonultatva fel. Az első rész Bartók hegedű-zongora duójával, a Román népi táncokkal indul, Bodor Gábor és Granik Anna előadásában, majd Weiner Leó eredetileg vonószenekarra írt G-dúr vonósnégyese (Pasztorál, fantázia és fúga) következik, melyet Stefkó Mihály, Hutás Erzsébet, Ludmány Dénes és Hotzi Mátyás kvartettje szólaltat meg. A szünet után a vonósok száma egyre növekszik: Goldmark a-moll vonósötöse (Gabora Gyula, Szabó Krisztina, Mohácsi Gyula, Bajner Zsuzsanna és Lantos Szilvia előadása) után egy vonószenekari produkció is elhangzik, Szervánszky Endre Szerenádja. A második rész elején hallgathatja meg a közönség

a koncert egyetlen vokális kompozícióját, egyben a programban szereplő legújabb zeneművet: Beischer-Matyó Tamás József Attila versére írt Tószunnyadó című alkotását

négy énekesnő, Bálint Ágnes, Dóri Eszter Zita, Fekete Andrea és Estefán Tünde szólaltatja meg, zongorán Bizják Dóra működik közre.

Próbatermi vendégség

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje

Időpont: november 20. 18:00
Helyszín: Müpa – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme

Bartók Béla: Román népi táncok
Weiner Leó: III. (G-dúr) vonósnégyes
Beischer-Matyó Tamás: Tószunnyadó
Karl Goldmark: a-moll vonósötös
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Próbatermi vendégség (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban