Klasszikus

Mi számít?

2003.09.06. 00:00
Ajánlom
Kadosa Pál születésének centenáriumára Ha élne, a mai nappal töltené be századik életévét Kadosa Pál.

Mit mondjak, jobb lenne most születésnapi köszöntőt írni, még sok boldog és termékeny évet kívánni a Mesternek, nem lenne rossz időnként el-eljárogatni hozzá, ha másért nem, hogy beleszippanthassunk az aurába, amely körüllengte még akkor is, amikor már meglehetősen elhagyta legendás ereje és munkabírása. Nem számít, hogy nem tartotta magát nagy tanárnak, tanulni akár észrevétlenül is lehetett tőle. Ma, amikor hovatovább az ember nem emlékszik a tegnap történtekre sem igazán, Kadosa szavai kitörölhetetlenül élnek bennünk, tanítványokban. Pedig keveset beszélt, csendes, visszahúzódó ember volt. Még csak azt sem lehet mondani, hogy különleges, rendszerbe foglalható módszerei lettek volna; ő sokkal, de sokkal nagyvonalúbb volt. Pontosan tudta, kihez, mikor, mennyire s főleg hogyan kell hozzányúlni.

Nem számít az sem, hogy előadóművészként mennyire becsülték kortársai, hogy milyen reputációt vívott ki a hazai és nemzetközi koncertéletben. A legendák megkérdőjelezhetők, a pályatársak visszaemlékezéseit az eltelt idő rózsaszínűbbé varázsolhatja, vagy éppen sötétebbé teheti, a felvételek azonban önmagukért beszélnek. Még akkor is, ha készítőjük az előadóművészetet – saját bevallása szerint – marginális tevékenységként űzte. Kikezdhetetlen jelentőségű úttörő szerepe, amely a XX. századi zene fáradhatatlan propagálására irányult egy olyan korban, amelyben az ilyesféle aktivitás nem volt különösen kívánatos, felbecsülhetetlen. No persze megtehette, egy időben élet s halál ura volt – mondják sokan ma is. Igazán fontos ez? Van-e jelentősége ma már annak, hogy közéleti funkciói gyakorlásában milyen tévedéseket követett el? A mi szakmánkban egyedüli érvényességgel a megszólaló hangok bírnak, s emiatt nem számít az sem, hogy földi létének végeztével milyen gyorsan próbálnak meg valakit elfelejteni. Az idő nagyobb úr annál. Kodály életművét is káprázatos sebességgel próbálták meg eltüntetni egyesek. Tegyük a kezünket a szívünkre, akik még hiszünk a zenében: igazuk volt?

Megkockáztatom: még az sem számít, hogy a mai piac hogyan értékeli, hová helyezi Kadosa Pált, a zeneszerzőt. Tökéletesen áll rá is, amit Schoenberg egy alkalommal Gershwinről mondott: az almafát nem érdekli, hogyan fogadják termését a fogyasztók. Mint alkotó elérte a legtöbbet, megtalálta egyéni hangját, alapvetően magyar zenét írt, méghozzá úgy, hogy sikerrel kerülte el a Bartók-, illetve Kodály-epigonizmust, kitanulta és gyakorolta a mesterséget olyan fokon, ahogy csak nagyon-nagyon kevesen, művei egytől egyig kifejezik az érát, amelyben élt és alkotott. Mindez túlél előítéleteket, negligálást, alantas szándékokat. Nem szólva arról, hogy folyton-folyvást jönnek az újszülöttek: épp a minap kaptam egy meglehetősen szemrehányó hangú e-mailt több tizenéves amerikai diáktól, akik kérdik, vajon miért nem hozzáférhető több Kadosa-mű zeneműboltokban, hanglemezeken, az interneten? Mi számít, ha nem ez?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.