Klasszikus

MIDEM és Choc

2007.10.11. 00:00
Ajánlom
A franciaországi Cannes-ban 2008 januárjában is több száz kiadó, művész és üzletember részvételével rendezik meg a világ egyik legjelentősebb zenei szakkiállítását és üzleti, szakmai találkozóját, a MIDEM-et. A rangos rendezvényen a Hungaroton régóta, így idén is önálló standdal képviselteti magát.

A magyar lemezkiadó kiadványait többször jutalmazta a MIDEM Classical Awards díjával a vezető európai zenei szaklapok főszerkesztőiből álló zsűri. Dohnányi Ernő Hegedűversenyei Szabadi Vilmos és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában 1999-ben nyert díjat, a huszonkilenc lemezes "régi" Bartók-összkiadás pedig 2001-ben részesült a rangos elismerésben.

A Hungaroton 2006. október 1. és 2007. szeptember 30. között megjelent felvételei közül a következő hét kiadványát nevezi a 2007-es MIDEM-re:

(1.) Régizene kategória: Bakfark hangja – Voces Aequales; km.: Győri István

(2.) Szólóhangszeres kategória: Schubert összes zongoraszonátája – Malcolm Bilson

(3.) Szimfonikus művek: Bartók Új Sorozat II. – Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Kocsis Zoltán

(4.) First recording: Carl Stamitz duói II. – Szabadi Vilmos, Bársony Péter

(5.) Kórusművek: Kodály vegyes karai III. – Debreceni Kodály Kórus, vez.: Párkai István

(6.) Kamarazene: Michael Haydn és Mozart duói – Kelemen Barnabás, Kokas Katalin

(7.) DVD koncert: Schiff András Haydn szonátáit játssza Eszterházán

Végül, de nem utolsósorban a Hungaroton pozitív nemzetközi megítélését jelzi, hogy idén októberben a Wiener Belvedere Trio, amelynek alapítója Szabadi Vilmos, Haydn Divertimento-előadásáért a Le Monde de la Musique magazintól Choc-díjat kapott. Ezzel az elismeréssel a trió olyan neves művészek névsorát gazdagítja, mint Leonard Bernstein, Riccardo Muti vagy Nikolaus Harnoncurt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.