Klasszikus

MIDEM: fókuszban a magyarok

2004.01.27. 00:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán, Eötvös Péter és a BMC elismerése Bár a nyitónapon Madonna, Britney Spears és Christina Aguilera látogatása okozott tömegjeleneteket Cannes-ban, a MIDEM hétfői napján a magyar kortárs zene állt a középpontban. A világ egyik legnagyobb, 38. alkalommal megrendezett zenei vásárának klasszikus zenei kategóriájában Kocsis Zoltán életműdíjat, Eötvös Péter a legjobb kortárs zeneszerző díját, a Budapest Music Center Eötvös-lemeze pedig a Midem különdíját kapta.

Nekünk nincsenek aranybányáink, nincsenek gyémántmezőink, van viszont erős kultúránk és sajátos közép-európai gondolkodásmódunk – nyilatkozta lapunknak az eseményre ellátogató Hiller István kulturális miniszter. Mint hozzátette, a világ sokszor többre becsüli a magyar kortárs művészetet, mint mi magunk. Pedig nyugodtan megbízhatunk a világ értékítéletében. Lám, hogy az idei MIDEM-en is mi, magyarok kerültünk a középpontba, tette hozzá Hiller.

A BMC Magyar Zenei Információs Központnak nevezett pavilon a MIDEM Classic egyik központi helyén található, és valójában egy interaktív installáció: az érdeklődők nemcsak megnézhetik és meghallgathatják a magyar zenei felvételeket, de az információs oszlopokon az adott darabbal kapcsolatban bármilyen információ – a zeneszerző rövid életrajzától a hangszer-összeállításig – azonnal lekérdezhető. Az installáció a tervek szerint amolyan vándorkiállítás lesz: az idén várhatóan több holland és magyar fesztiválon is felállítják, bízva benne, hogy ez a fajta bemutatkozás máshol is magyar zenei eseményeket ösztönöz.

A magyar pavilont meglátogatta Jean-Jacques Aillagon francia és Waldemar Dabrowski lengyel kulturális miniszter, s megbeszélést folytattak magyar kollégájukkal.

A tegnap esti ünnepélyes díjkiosztó előtt sajtóértekezletet tartottak a díjazottak és Hiller István részvételével. Kocsis Zoltán az életműdíjon kívül a francia minisztertől Cannes-ban személyesen is átvehette a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendjének már korábban megkapott lovagi fokozatát. Kocsis amúgy másfél hónapos szólóturnéját szakította meg – Antwerpenből Velencébe tartva – ezért. A francia állam így köszönte meg a kiváló zongoraművész-karmester-zenekarvezetőnek, hogy az elmúlt években annyit tett a francia zene népszerűsítéséért. Debussy és Ravel műveiből készült hangszereléseit tavaly tavasszal jelentette meg a Hungaroton, de a Nemzeti Filharmonikusok művészeti vezetője rendszeresen meghív francia vendégművészeket Magyarországra, január 30-án a Zeneakadémián például Serge Baudo vezényli a zenekart, francia szerzők műveit előadva.

A cannes-i „magyar nap” részeként Tribute to Eötvös Péter címmel az Amsterdamban élő magyar zeneszerző-karmester tiszteletére a Fesztivál Palotában külön koncertet szerveztek, melyen a Nagy Zsolt vezényelte UMZE a Snatches of a Conversasion, Rácz Zoltán a Psalm 151, a Budapest Jazz Orchestra pedig a Paris–Dakar című Eötvös-művet adta elő. A BMC Magyar Zenei Információs Központon kívül az idei MIDEM-en a hazai kiadók közül a Hungaroton, a Fonó, a Records Express és az UGAR Records képviseltette magát.

Cannes, 2004. január 26.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.