Klasszikus

MIDEM: fókuszban a magyarok

2004.01.27. 00:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán, Eötvös Péter és a BMC elismerése Bár a nyitónapon Madonna, Britney Spears és Christina Aguilera látogatása okozott tömegjeleneteket Cannes-ban, a MIDEM hétfői napján a magyar kortárs zene állt a középpontban. A világ egyik legnagyobb, 38. alkalommal megrendezett zenei vásárának klasszikus zenei kategóriájában Kocsis Zoltán életműdíjat, Eötvös Péter a legjobb kortárs zeneszerző díját, a Budapest Music Center Eötvös-lemeze pedig a Midem különdíját kapta.

Nekünk nincsenek aranybányáink, nincsenek gyémántmezőink, van viszont erős kultúránk és sajátos közép-európai gondolkodásmódunk – nyilatkozta lapunknak az eseményre ellátogató Hiller István kulturális miniszter. Mint hozzátette, a világ sokszor többre becsüli a magyar kortárs művészetet, mint mi magunk. Pedig nyugodtan megbízhatunk a világ értékítéletében. Lám, hogy az idei MIDEM-en is mi, magyarok kerültünk a középpontba, tette hozzá Hiller.

A BMC Magyar Zenei Információs Központnak nevezett pavilon a MIDEM Classic egyik központi helyén található, és valójában egy interaktív installáció: az érdeklődők nemcsak megnézhetik és meghallgathatják a magyar zenei felvételeket, de az információs oszlopokon az adott darabbal kapcsolatban bármilyen információ – a zeneszerző rövid életrajzától a hangszer-összeállításig – azonnal lekérdezhető. Az installáció a tervek szerint amolyan vándorkiállítás lesz: az idén várhatóan több holland és magyar fesztiválon is felállítják, bízva benne, hogy ez a fajta bemutatkozás máshol is magyar zenei eseményeket ösztönöz.

A magyar pavilont meglátogatta Jean-Jacques Aillagon francia és Waldemar Dabrowski lengyel kulturális miniszter, s megbeszélést folytattak magyar kollégájukkal.

A tegnap esti ünnepélyes díjkiosztó előtt sajtóértekezletet tartottak a díjazottak és Hiller István részvételével. Kocsis Zoltán az életműdíjon kívül a francia minisztertől Cannes-ban személyesen is átvehette a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendjének már korábban megkapott lovagi fokozatát. Kocsis amúgy másfél hónapos szólóturnéját szakította meg – Antwerpenből Velencébe tartva – ezért. A francia állam így köszönte meg a kiváló zongoraművész-karmester-zenekarvezetőnek, hogy az elmúlt években annyit tett a francia zene népszerűsítéséért. Debussy és Ravel műveiből készült hangszereléseit tavaly tavasszal jelentette meg a Hungaroton, de a Nemzeti Filharmonikusok művészeti vezetője rendszeresen meghív francia vendégművészeket Magyarországra, január 30-án a Zeneakadémián például Serge Baudo vezényli a zenekart, francia szerzők műveit előadva.

A cannes-i „magyar nap” részeként Tribute to Eötvös Péter címmel az Amsterdamban élő magyar zeneszerző-karmester tiszteletére a Fesztivál Palotában külön koncertet szerveztek, melyen a Nagy Zsolt vezényelte UMZE a Snatches of a Conversasion, Rácz Zoltán a Psalm 151, a Budapest Jazz Orchestra pedig a Paris–Dakar című Eötvös-művet adta elő. A BMC Magyar Zenei Információs Központon kívül az idei MIDEM-en a hazai kiadók közül a Hungaroton, a Fonó, a Records Express és az UGAR Records képviseltette magát.

Cannes, 2004. január 26.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.