Klasszikus

Midori és Mehta Münchenben

2013.02.12. 16:58
Ajánlom
Harminc évvel ezelőtt csodagyerekként lépett pódiumra Zubin Mehta vezényletével a japán hegedűművésznő. Most három koncertet adnak együtt a Müncheni Filharmonikusokkal.

A világ egyik legismertebb hegedűművésze ebben az évadban ünnepli pódiumra lépésének 30. évfordulóját. Az Oszakában született, az Egyesült Államokban nevelkedett violinista ez alkalomból felidézte, hogy kisgyerekként több terv foglalkoztatta, történész, diplomata akart lenni, sőt az is megfordult a fejében, hogy apáca lesz. Végül a muzsika mellett döntött. "A zene kifejezi mindazt, ami én vagyok" - fogalmazott. A választásában az édesanyja is segítette, aki neves koncertzongorista volt. Midori nem volt még három éves sem, amikor az első hegedűleckéket kapta. A nyolcvanas évek elején az Egyesült Államokban az egyik leghíresebb és legeredményesebb hegedűtanár, Dorothy Delay mesterképzőjének növendéke lett. 

Sokféle érdeklődését és szociális érzékenységét koncertező zenészként is megtartotta, a világjáró művész új tanulmányokba kezdett, egyebek között pszichológiát tanult. "Ezek a tárgyak a logikus és analitikus gondolkodásban segítettek, és abban, hogy jól olvassak és írjak" - mondta. Honlapján az egyes zeneművekről szóló érdekes elemzéseit adja közre. Itt írt a bangladesi utazásáról és ottani projektjéről is, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekek fejődését támogatja. Több alapítványt tart fenn. A Midori és barátai elnevezésű például 20 év alatt mintegy 200 ezer különböző társadalmi hátterű, New York-i gyermek számára szervezett mintegy féléves zenei kurzusokat. Számos díjjal ismerték el, Japánban 1988-ban Az év művésze lett, 2007 óta pedig az ENSZ békekövete. 2012-ben a davosi világgazdasági fórumon a Kristály-díjat nyerte el. Jelenleg az oszakai Soai Egyetem vendégtanára.

A február 13-14-16-i koncertek műsora Brahms Tragikus nyitányával kezdődik, majd Hindemith Mathis, a festő című operájának három tételes szimfónia-változata hangzik el, végül Brahms D-dúr hegedűversenye szólal meg  Midori szólójával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.