Klasszikus

Miért hallgatják a britek állva a Halleluja-kórust?

2018.12.25. 16:30
Ajánlom
G. F. Hӓndel Messiás című oratóriuma a karácsonyi ünnepkör egyik kedvelt darabja. A Halleluja-kórusához egy közismert anekdota is tartozik.

Itthon nem terjedt el a szokás, de a briteknél kötelező, hogy a Halleluja-kórus elhangzása közben a közönség felálljon a székből. Ilyesmi nem történik az Örömóda közben, és a Bach-passiókat sem kísérik hasonló gesztusok.

Hogyan lett a dologból hagyomány? Az a helyzet, hogy máig nem tudjuk a kérdésre a választ, de a közismert anekdota szerint II. György király volt az, akit a Messiás 1743-as premierje úgy megindított, hogy felállt a helyéről, és úgy hallgatta a végig a kórust. Mivel az etikett úgy kívánta, hogy ha a király áll, akkor a jelenlétében mások ne üljenek, az emberek követték a példáját.

De nem mindenki hisz ennek az elméletnek. Philip Howard történész szerint valószínűbb, hogy a király azért állt fel, mert elzsibbadt a lába vagy fájdalom állt belé. Julian Wachner szerint a király egyszerűen csak ki akarta nyújtóztatni a tagjait a hosszú oratórium közben.

Abban sem lehetünk biztosak, hogy az eset egyáltalán megtörtént, ugyanis első említését a premier után évtizedekkel találjuk. De nem is ez a lényeg. A Halleluja-kórus egyike Hӓndel legnemesebb, ihletett pillanatainak, aminek komponálásáról a szerző így nyilatkozott: „Hogy a testemben voltam, vagy a testemen kívül, már nem tudom.”

Hallgassa meg a kórust! Előadja: King's College Choir and Orchestra.

És itt van a teljes oratórium.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.