Klasszikus

Miért is ne fakadhatna dalra egy egész kórus egy bérház udvarán?

2016.09.26. 11:21
Ajánlom
Ha a Soharózáról van szó, ez nem kérdés, hiszen volt már koncertjük erőműben, törökfürdőben és barlangban is. A Szilvay Máté által írott, Közös képviselet című zenés-multimédiás performansz a nézők bevonásával folytatja a sort szeptember 26-án.

Szilvay Máté egy bérházi lakóközösségre alkotta meg az előadást, amihez Kiss Ákos médiadizájner vetít a házfalakra különleges vizuális effekteket. Mindeközben a Soharóza énekesei jellegzetes bérházi figurákat, hétköznapi embereket formálnak meg: saját tapasztalataikból vagy mások tipikusnak vélt frusztrációiból, konfliktusaiból, vágyaiból áll össze a kórus és a ház egyszeri története. A sokszínű zenei anyagban megtalálható a kortárs minimalista kompozíció, a sanzon, a bolgár népdal és a szanszkrit mantrák; az elhangzó prózai szövegek hol egy régi pártlapból, hol egy kortárs költőtől vagy akár a Wikipédiáról származnak.

Soharóza: Közös képviselet

Soharóza: Közös képviselet

Tavaly már két teltházas előadással mutatták be a darabot egy V. kerületi, Molnár utcai bérházban, és az idei Ördögkatlanon is nagy érdeklődés övezte az ott részleteiben megismételt műsort. Most még kétszer adódik lehetőségünk, hogy átéljük a nem mindennapi élményt, ezúttal a dizájnboltoknak is helyt adó, de lakóházként funkcionáló patinás Kossuth Lajos utcai Paloma művészudvarban. Ahhoz, hogy mi is „szerepet” kapjunk az előadásban, csupán egy előzetes regisztrációra van szükség a [email protected] címen.

A Soharóza egyébként nagyon lendületesen indítja az évadot: néhány hete fantasztikus sikerrel mutatták be a társulatvezető Halas Dóra és a jelmeztervező Nagy Fruzsina közös, Tabu kollekció című darabját, amiben egy divatbemutató környezetébe helyezve énekelték meg az általuk tabukérdésnek ítélt témákat. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.