Klasszikus

Miért kell csinálni a Fesztivált?

2003.12.04. 00:00
Ajánlom
Mi talán szó nélkül hagytuk volna, ám Mesterházi Gábor, az EMI HANGjegyzet szerkesztője érintve érezte magát, s az alábbi nyílt levelet írta a Fideliónak. Szeretnénk leszögezni azonban, hogy az eljárást mi is sérelmezzük, s megdöbbenéssel állunk a Fesztiválzenekar felelős vezetőjének gesztusa előtt.

Sajnálattal értesültem arról, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar november 29-i koncertje előtt a zenekar igazgatója, Körner Tamás összeszedette a Zeneakadémia előterében kihelyezett Fidelio Magazint, az Universal újdonságértesítőjét és az EMI HANGjegyzetét.

A tényekhez tartozik az is, hogy a koncert után nevezett ingyenes újságokat mégis kirakták, a közönség pedig szétkapkodta őket az utolsó darabig.

Körner cselekedetének okait nem ismerem. Mint az EMI klasszikus zenéért és jazzért felelős munkatársa, a HANGjegyzet szerkesztője, mint újságíró, valamint – nem különben – mint zeneszerető magánember csak értetlenül nézek magam elé. Kinek az érdekeit sérti bármely ingyenes kiadvány, melynek célja a tájékoztatás? És miért sérti? Miért baj egy zenekar igazgatójának az, ha valaki az amúgy haldokló lemezpiacon úgy próbál állva maradni, hogy ingyen tájékoztatja a zeneszerető közönséget? Miért zavarja, ha a piacon megjelenik egy új progammagazin? Miért nem veszi észre, hogy aki a zenét szolgálja így vagy úgy, kereskedőként, zenekarvezetőként, újságíróként, vásárlóként vagy koncertlátogatóként, annak ebben a kultúrára kevéssé fogékony világban közösek az érdekei? Miért van szükség ilyen agresszív, ép ésszel felfoghatatlan gesztusokra?

Továbbá kíváncsi vagyok rá: legközelebb a Zeneakadémián található „ellenséges” plakátokat is szabad lesz letépni? A perecárus lányt hazazavarni, ha például nem megfelelő színű az öltözéke? Kiváncsi lennék arra is, hogy a Carnegie Hallban vagy a Berlini Filharmónián is szokás-e Ozawa koncertje előtt Rattle szórólapjait eltüntetni, vagy fordítva.

Mások nevében nem szeretnék nyilatkozni, a magam nevében viszont szeretném leszögezni, hogy Körner minden igyekezete ellenére se vagyok hajlandó megutálni a Fesztiválzenekart, elkerülni koncertjeiket. És úgy látszik, a koncertlátogatók sem kívánják elkerülni a HANGjegyzetet (ahogy a Universal újdonságértesítőjét és a Fideliót sem). Ez engem megnyugtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.