Klasszikus

Miért kell csinálni a Fesztivált?

2003.12.04. 00:00
Ajánlom
Mi talán szó nélkül hagytuk volna, ám Mesterházi Gábor, az EMI HANGjegyzet szerkesztője érintve érezte magát, s az alábbi nyílt levelet írta a Fideliónak. Szeretnénk leszögezni azonban, hogy az eljárást mi is sérelmezzük, s megdöbbenéssel állunk a Fesztiválzenekar felelős vezetőjének gesztusa előtt.

Sajnálattal értesültem arról, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar november 29-i koncertje előtt a zenekar igazgatója, Körner Tamás összeszedette a Zeneakadémia előterében kihelyezett Fidelio Magazint, az Universal újdonságértesítőjét és az EMI HANGjegyzetét.

A tényekhez tartozik az is, hogy a koncert után nevezett ingyenes újságokat mégis kirakták, a közönség pedig szétkapkodta őket az utolsó darabig.

Körner cselekedetének okait nem ismerem. Mint az EMI klasszikus zenéért és jazzért felelős munkatársa, a HANGjegyzet szerkesztője, mint újságíró, valamint – nem különben – mint zeneszerető magánember csak értetlenül nézek magam elé. Kinek az érdekeit sérti bármely ingyenes kiadvány, melynek célja a tájékoztatás? És miért sérti? Miért baj egy zenekar igazgatójának az, ha valaki az amúgy haldokló lemezpiacon úgy próbál állva maradni, hogy ingyen tájékoztatja a zeneszerető közönséget? Miért zavarja, ha a piacon megjelenik egy új progammagazin? Miért nem veszi észre, hogy aki a zenét szolgálja így vagy úgy, kereskedőként, zenekarvezetőként, újságíróként, vásárlóként vagy koncertlátogatóként, annak ebben a kultúrára kevéssé fogékony világban közösek az érdekei? Miért van szükség ilyen agresszív, ép ésszel felfoghatatlan gesztusokra?

Továbbá kíváncsi vagyok rá: legközelebb a Zeneakadémián található „ellenséges” plakátokat is szabad lesz letépni? A perecárus lányt hazazavarni, ha például nem megfelelő színű az öltözéke? Kiváncsi lennék arra is, hogy a Carnegie Hallban vagy a Berlini Filharmónián is szokás-e Ozawa koncertje előtt Rattle szórólapjait eltüntetni, vagy fordítva.

Mások nevében nem szeretnék nyilatkozni, a magam nevében viszont szeretném leszögezni, hogy Körner minden igyekezete ellenére se vagyok hajlandó megutálni a Fesztiválzenekart, elkerülni koncertjeiket. És úgy látszik, a koncertlátogatók sem kívánják elkerülni a HANGjegyzetet (ahogy a Universal újdonságértesítőjét és a Fideliót sem). Ez engem megnyugtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.