Klasszikus

Mihail Pletnyov 60 éves

2017.04.14. 17:32
Ajánlom
A zongoraművész-karmester születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány válogatott szidalmat, mellyel a magyar kritikusok az utóbbi időben illették.
Mihail Pletnyov

Mihail Pletnyov

"... Pletnyov a teljes versenyművet úgy játszotta végig, mintha a személyiség a test körvonalait sejtető, ám az arc vonásait elhomályosító, vékony tüllfüggöny mögé rejtőzne, vagy mintha az,

aki zongorázik, lélekben nem is volna jelen..."

(Csengery Kristóf, Muzsika, 2014. január)

Hétévesen kezdett zongorázni, és tizenhárom évesen már Moszkva egyik jelentős zenei iskolájában tanult. Rövidesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a következő évben az International Jeunesses Musicales fődíját nyerte el Párizsban.

"... Ez itt már a zene megerőszakolásának hatott, nehezen megbocsátható önkényességnek. Aztán a g-moll balladát olyan felületesen, mondhatni vázlatosan játszotta, hogy

a nézők közül sokan a távozás mellett döntöttek."

(csont, Magyar Narancs, 2006/24.)

"Pletnyov, elvitathatatlan erényei mellett, megfejthetetlenül unott arckifejezéssel, olyan sajátos tolmácsolásban adta elő a művet, ami ahhoz hasonlított,

mintha egy versenylovat inkább simogatott volna a megülése helyett."

(Csillag Katalin, Kultúra és Kritika, 2016. június 11.)

Huszonegy évesen ő lett a negyedik Csajkovszkij-zongoraverseny győztese, melyben nem kis része volt tanárának, Yakov Fliernek. A kritikusok New Yorktól Tokióig dicsérték...

 "Kremer Csajkovszkij Hegedűversenyét játszotta (kottából), Plenyov vezényelt (fejből). E munkamegosztás biztosította, hogy a szétesésre érzékeny koncertműfaj afféle obligátszólós szimfonikus műként szólaljon meg, a zenekar eme becses darabot félálomban is eljátssza.

Hogy most szunyókáltak-e, kérdés,

a masszív és telt tónus ennek ellentmond, a legjobb esetben is tenutónak játszott staccatók viszont mégiscsak valamiféle lustaságról árulkodtak." (Molnár Szabolcs: Volt jobb. Fidelio.hu, 2010. december 17.)

Scarlatti-, Liszt-, Mozart, Beethoven- és Chopin-interpretációi eseményszámba mentek, Michelangelihez és Horowitzhoz hasonlították.

"Mihail Pletnyov és Alekszandr Szladkovszkij beszélgetve jött be a színpadra, mint akik épp azt tárgyalják ki, hogy az a fekete ottan egy zongora, ez a sok ember meg azért üldögél itt, mert játszani kellene nekik valamit rajta. És elkezdődött valami iszonyatos szenvedés." (Benke Péter, zene.blog.hu, 2016. május 26.)

A Szovjetunió összeomlását követően Pletnyov egyre szívesebben állt karmesteri pódiumra, és az évezred végéig az Orosz Nemzeti Zenekar karmestere volt. Karmesteri és zongoraművészi minőségben is többször megfordult Magyarországon, legutóbb tavaly, Gidon Kremerrel a Müpában. E koncert után mondta egy kritikus, hogy...

... Azonban a csalódás ekkor következett...

Hát boldog születésnapot, Mihail! Ez pedig itt Csajkovszkij b-moll zongoraversenye.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.
Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Klasszikus

Online formában újjászületett a Muzsika című lap

Újraindult a Muzsika komolyzenei kiadvány. Az online kiadvány ügyvezetője, megbízott főszerkesztője, Bonecz Ervin úgy fogalmaz, céljuk, hogy a megújult Muzsika – a hagyományok megőrzése mellett – merészen és inspirálóan mutassa meg a jelen zenei élet innovatív folyamatait.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.