Klasszikus

Mihail Pletnyov lesz a Concerto Budapest Mozart-napjának sztárvendége

2023.03.03. 09:20
Ajánlom
Idén március 5-én, vasárnap 11:00–22:00 között négy koncerten várja a közönséget a Mozart-napon a Concerto Budapest, hatodik alkalommal szervezik meg a klasszikus zene örök kedvencének szentelt egynapos koncertsorozatot a Zeneakadémián. A Nyitókoncert és a Zárókoncert online közvetítésben is elérhető lesz az érdeklődőknek

A Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója, Keller András a Mozart-nap megálmodója és művészeti vezetője, az idei évben is rendkívül sokszínűen állította össze a tematikus nap programját.

Idei alkotótársai Takács-Nagy Gábor, a nap házigazdája és vendégkarmestere, Mihail Pletnyov zongoraművész, a Concerto Budapest 2022/23-as évadának rezidens művésze, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, valamint a Keller Quartet tagjai, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Concerto Budapest hangszeres művészei lesznek.

Négy koncerten hallgathatjuk meg Mozart gazdag életművének legfontosabb műveit, kamara- és versenyművektől egészen a szimfóniákig. Felcsendül a Prágai, a Jupiter- és a g-moll szimfónia, az Esz-dúr szimfónia és az Esz-dúr sinfonia concertante, a c-moll és d-moll zongoraverseny, a g-moll zongoranégyes és az Esz-dúr zongoraötös is.

Kelemen_Keller_c_MudraLaszlo-175900.jpg

Keller András és Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

A Nyitókoncert és a Zárókoncert online közvetítésben is elérhető lesz az érdeklődőknek:

március 5-én 17:45-től elérhető a Nyitókoncert közvetítése, este 19:30-tól pedig élő adásban online közvetítik a Zárókoncertet.

Mindkét közvetítés megtekinthető a www.concertobudapest.hu honlapon keresztül, és a Mozart-napot követően is elérhetők maradnak a Concerto Budapest Youtube és Vimeo csatornáján.

„Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy »örök«. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – nyilatkozta a zeneszerzőről Keller András)

Fejléckép: Mihail Pletnyov (fotó/forrás: Armstrong Music & Arts)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.