Klasszikus

Mihail Pletnyov lesz a Concerto Budapest Mozart-napjának sztárvendége

2023.03.03. 09:20
Ajánlom
Idén március 5-én, vasárnap 11:00–22:00 között négy koncerten várja a közönséget a Mozart-napon a Concerto Budapest, hatodik alkalommal szervezik meg a klasszikus zene örök kedvencének szentelt egynapos koncertsorozatot a Zeneakadémián. A Nyitókoncert és a Zárókoncert online közvetítésben is elérhető lesz az érdeklődőknek

A Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója, Keller András a Mozart-nap megálmodója és művészeti vezetője, az idei évben is rendkívül sokszínűen állította össze a tematikus nap programját.

Idei alkotótársai Takács-Nagy Gábor, a nap házigazdája és vendégkarmestere, Mihail Pletnyov zongoraművész, a Concerto Budapest 2022/23-as évadának rezidens művésze, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, valamint a Keller Quartet tagjai, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Concerto Budapest hangszeres művészei lesznek.

Négy koncerten hallgathatjuk meg Mozart gazdag életművének legfontosabb műveit, kamara- és versenyművektől egészen a szimfóniákig. Felcsendül a Prágai, a Jupiter- és a g-moll szimfónia, az Esz-dúr szimfónia és az Esz-dúr sinfonia concertante, a c-moll és d-moll zongoraverseny, a g-moll zongoranégyes és az Esz-dúr zongoraötös is.

Kelemen_Keller_c_MudraLaszlo-175900.jpg

Keller András és Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

A Nyitókoncert és a Zárókoncert online közvetítésben is elérhető lesz az érdeklődőknek:

március 5-én 17:45-től elérhető a Nyitókoncert közvetítése, este 19:30-tól pedig élő adásban online közvetítik a Zárókoncertet.

Mindkét közvetítés megtekinthető a www.concertobudapest.hu honlapon keresztül, és a Mozart-napot követően is elérhetők maradnak a Concerto Budapest Youtube és Vimeo csatornáján.

„Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy »örök«. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – nyilatkozta a zeneszerzőről Keller András)

Fejléckép: Mihail Pletnyov (fotó/forrás: Armstrong Music & Arts)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.