Klasszikus

Miként lesz az imádságból művészet?

2024.03.26. 10:15
Ajánlom
A Bartók Tavasz „kántor-csúcstalálkozója” a zsidó zenei világ színes szeletét mutatja meg a nagyközönségnek. Az esemény jelentőségéről a koncert egyik főszereplője, Raáb Gábor mesélt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

„A héber chazzan, azaz kántor kifejezés helytartót, felügyelőt, látót, előrelátót is jelent, hiszen kezdetben a kántor vezette a közösséget, minden vallási kérdésben segítségükre volt.

Akkoriban a közösség nagy része írástudatlan volt, így az imaszövegeket a kántorok előre recitálták, a dallam pedig segített ezek megjegyzésében

– hangsúlyozza a kántor. A kántorénekek dallamai két-háromezer éves múltra tekintenek vissza. – „Ez egy rendkívül sokszínű dallamvilág, amelynek ősi hagyományai a középkorban, majd a reformkorban átalakultak, dúsultak, de lényegében még mindig a klasszikus hagyományokból építkeznek.”

A zene az emberiség régmúltban gyökerező természetes igénye. – „Már a Tórában, azon belül Mózes második könyvében megjelenik a zene és az ének fontossága. A szertartási ének azonban akkoriban – mint mondtam – inkább énekbeszédet jelentett. Amit ma kántoréneknek nevezünk, évezredek során alakult ki. A 19–20. században a romantikus zene térnyerésével az emberek egyre jobban szomjaztak a kultúrára, egyre többek számára vált elérhetővé a zene öröme.

A zsidó kántorok elsősorban abban különböznek a keresztény kántoroktól, hogy komoly elvárás a kiváló énekhang és az elmélyült zenei jártasság.”

Koncerttermekben is gyakran felcsendül kántorének, ám ilyenkor liturgiai funkciójától függetlenül a zene szépsége kerül a középpontba. – „Az Örökkévaló nevét csak akkor vehetjük a szánkra, ha imádkozunk, ezért egy koncerten elhangzó imarészletben az ő neve nem hangzik el. Azt mondjuk helyette: Hashem, azaz a Név.”Hangversenyeken a liturgiában megjelenő dallamok különleges hangszerelésben csendülnek fel, általában több kántor részvételével. A Bartók Tavasz április 11-i koncertje igazi „kántor-csúcstalálkozó” lesz, rendhagyó módon hat tenor énekel majd.

240411_kantorkoncert_001-100645.jpeg

Kántor-koncert (Fotó/Forrás: Bartók Tavasz)

A kántorképzés rendkívül összetett, Raáb Gábor klasszikus zenei tanulmányok birtokában vágott bele. – „Bizonyos értelemben kakukktojás vagyok, mert a kántorok többségéhez képest én nem főállásban foglalkozom ezzel, ez a hobbim” – mondja. Gábor Szegeden végezte el az előadóművész-énekes alapképzést, aztán Olaszországban, majd Londonban tanult mesterszakon, Izraelben pedig két évet töltött. Az opera szak mellett ekkoriban kezdett ismerkedni a kántorénekkel és a liturgiával. – „2015-ben iratkoztam be a képzésre a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen, és Székelyhidi Hajnalkánál kezdtem el tanulni a kántorságot, amely szép lassan az életem részévé vált. Nagyon szeretek tanítani, ez a főállásom, és közben klasszikus zenei koncertjeim is vannak.” Gábor hét éve Mosonmagyaróvár kántora, két évvel ezelőttig szülővárosában, Kiskunhalason is kántorként tevékenykedett. Sokoldalú személyiség, nyaranta egy tábort menedzsel Angliában.

Magyarországon 2003 óta létezik kántorképzés, Kármán György indította a már említett Zsidó Egyetemen. A növendékek hangképzést, zeneelméletet tanulnak, és megismerkednek a különböző ünnepkörökhöz tartozó imádságokkal. –

Minden imának más a dallama, és gyakori, hogy egy imaszöveghez többféle dallamot társítanak, különböző ünnepekkor másként csendül fel.

A Bartók Tavasz Énekek éneke címet viselő koncertje különösen színes keresztmetszetét adja ennek a zenei világnak. – „Megjelennek a pészach ünnepéhez kapcsolódó tradicionális dallamok (az egyiptomiak kivonulását ünneplő pészach nem sokkal a koncert után köszönt be – a szerk.), imák, zsoltárrészletek és fülbemászó klasszikus – ha úgy tetszik – világi muzsikák.”

És hogy miért lehet mindez érdekes a más felekezethez tartozó koncertlátogatók számára is? Gábor szerint azért, mert ezek a tradicionális, keleties dallamok igazán különlegesek, nem mindennap hall ilyet a közönség, ráadásul április 11-én kiváló zenészek közreműködésével kaphat ízelítőt a sokszínű zsidó hagyományból.

Énekek éneke

április 11. 19:30, Müpa

A koncertről további információ itt érhető el. >>>

A Bartók Tavasz előadásairól érdekességek olvashatók az eseménysorozat blogoldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Bartók Tavasz

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.