Klasszikus

Mikhail Pletnev koncertje a Zeneakadémián

2006.06.03. 00:00
Ajánlom
"A Zongora" című sorozat idei utolsó vendége a világhírű orosz zongoraművész és karmester, Mikhail Pletnev lesz, aki Chopin-estet ad a Zeneakadémián június 9-én.

Mikhail Pletnev 1957-ben született Arhangelszkben. Kivételes zenei tehetsége korán megmutatkozott. A Központi Zeneiskola elvégzése után, 1974-től a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Jakob Flier és Lev Vlaszenko irányításával. Az 1978-as Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyen elért első helyezése meghozta számára a nemzetközi elismertséget. Szólistaként a világ vezető zenekaraival lépett pódiumra, olyan karmesterek partnereként, mint Claudio Abbado, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Zubin Mehta, Kent Nagano, Kurt Sanderling, Christian Thielemann és Herbert Blomstedt. Koncertjei és felvételei – melyekkel számos díjat nyert el – bizonyítják, hogy egy páratlanul gazdag repertoár kiemelkedő interpretátora.

1990-ben megalapította az Orosz Nemzeti Zenekart (RNO), mely vezetésével kevesebb, mint tíz év alatt egyike lett a világ legjelentősebb zenekarainak. Vendégkarmesterként rendszeresen dolgozik együtt olyan rangos együttesekkel, mint a Rotterdami Filharmonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Tokiói Filharmonikus Zenekar és a Los Angeles-i Filharmonikusok. Munkásságának elismeréseként 1995-ben Jelcin elnöktől, majd 2002-ben Putyin elnöktől is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. 1996-tól kizárólag a Deutsche Grammophon számára készít felvételeket.

A június 9-i műsor programja:
Chopin: f-moll fantázia, op. 49; Desz-dúr (op. 30/3), cisz-moll (op. 50/3), C-dúr (op. 68/1), c-moll (op. 56/3), f-moll (op. 68/4) mazurka ; g-moll ballada, op. 23; Asz-dúr polonéz-fantázia, op. 61; fisz-moll (op. 48/2), Esz-dúr (op. 9/2), f-moll (op. 55/1), cisz-moll (op. 27/1) noktürn; Asz-dúr (op. 34), e-moll (op. post) keringő

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.