Klasszikus

Mikhail Pletnev koncertje a Zeneakadémián

2006.06.03. 00:00
Ajánlom
"A Zongora" című sorozat idei utolsó vendége a világhírű orosz zongoraművész és karmester, Mikhail Pletnev lesz, aki Chopin-estet ad a Zeneakadémián június 9-én.

Mikhail Pletnev 1957-ben született Arhangelszkben. Kivételes zenei tehetsége korán megmutatkozott. A Központi Zeneiskola elvégzése után, 1974-től a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Jakob Flier és Lev Vlaszenko irányításával. Az 1978-as Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyen elért első helyezése meghozta számára a nemzetközi elismertséget. Szólistaként a világ vezető zenekaraival lépett pódiumra, olyan karmesterek partnereként, mint Claudio Abbado, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Zubin Mehta, Kent Nagano, Kurt Sanderling, Christian Thielemann és Herbert Blomstedt. Koncertjei és felvételei – melyekkel számos díjat nyert el – bizonyítják, hogy egy páratlanul gazdag repertoár kiemelkedő interpretátora.

1990-ben megalapította az Orosz Nemzeti Zenekart (RNO), mely vezetésével kevesebb, mint tíz év alatt egyike lett a világ legjelentősebb zenekarainak. Vendégkarmesterként rendszeresen dolgozik együtt olyan rangos együttesekkel, mint a Rotterdami Filharmonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Tokiói Filharmonikus Zenekar és a Los Angeles-i Filharmonikusok. Munkásságának elismeréseként 1995-ben Jelcin elnöktől, majd 2002-ben Putyin elnöktől is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. 1996-tól kizárólag a Deutsche Grammophon számára készít felvételeket.

A június 9-i műsor programja:
Chopin: f-moll fantázia, op. 49; Desz-dúr (op. 30/3), cisz-moll (op. 50/3), C-dúr (op. 68/1), c-moll (op. 56/3), f-moll (op. 68/4) mazurka ; g-moll ballada, op. 23; Asz-dúr polonéz-fantázia, op. 61; fisz-moll (op. 48/2), Esz-dúr (op. 9/2), f-moll (op. 55/1), cisz-moll (op. 27/1) noktürn; Asz-dúr (op. 34), e-moll (op. post) keringő

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.